Srpskim kompanijama bi mogli da pomognu profesionalni menadžeri

Srpskim kompanijama bi mogli da pomognu profesionalni menadžeri

Profesionalni menadžment u srpskim, još neprivatizovanim, državnim kompanijama, mogao bi da ima dobar uticaj, a posebno u oblastima transporta, telekomunikacija i energetike.

– Video sam već uticaj koji može da ima dobar profesionalni menadžment u javnim preduzećima i bivšim državnim firmama, posebno u oblastima kao što je transport, telekomunikacije, energetika… Biznis modeli tih industrija su sve vise složeni, i zato im je potreban menadžment koji je dobro obučen i kompetentan da, u globalu, donese najbolje prakse i pristupe – rekao je Jamie Anderson, profesor strateškog menadžmenta u Antverpentskoj školi menadžmenta i gostujući profesor u Londonskoj poslovnoj školi

Upravljanje je, navodi on, u tome da se stvari obave sa drugima i kroz druge ljude, a organizacije omanu ako nema nikoga da “upravlja u visokim performansama”.

Za mlade, kao i za iskusne lidere, važna je sposobnost da ostanu skromni i da “ostave ego ispred vrata” kad ulaze u kompaniju, smatra.

Velike vođe su, prema njegovim rečima, sposobne da sa velikim samopouzdanjem dele znanje i poštuju mišljenje drugih, a važno je i to što su oni “spremni da priznaju da ne znaju sve”.

Tri su veoma važna atributa za one koji žele uspeh – poniznost, energija i fokus. Kad kaže poniznost, objašnjava Andersen, to je u smislu da lideru ne smetra i da je sposoban da sluša druga i raznovrsna mišljenja. Energija je, nastavlja, potrebna da bi lideri bili otporni da se nose sa izazovima i neuspesima, a fokus da osiguraju da se ljudi ponašaju u skladu sa strategijom firme.

– Verujem da sve te osobine mogu da se poprave kroz otvorenost da se trenira i uči celog života – rekao je on.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ransomware napadi ove godine napravili štetu od milijardu dolara
Next Azijske berze oštro pale, japanski jen ojačao

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Novi podsticaji za poljoprivrednike nakon analize budžeta

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će narednih dana razgovorati sa poljoprivrednicima i najkasnije za dve nedelje, posle analize budžeta, predstaviti konkretne mere za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.

Kompanije 1Comments

Dobit RTB Bor u prvih šest meseci 2016. veća od 6,5 miliona dolara

Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prvih šest meseci ove godine je ostvario dobit veću od 6,5 miliona dolara, iako je u prethodnoj godini imao velike probleme, izjavio je generalni direktor

Kompanije 0 Comments

AIK Banka nudi subvencionisane kredite za poljoprivrednike

AIK Banka i ove godine nastavlja sa kreditiranjem poljoprivrednih gazdinstava putem subvencionisanih kredita od strane Ministarstva poljoprivrede, po kamatnim stopama od 1-3%, u zavisnosti od vrste klijenta, odnosno podnosioca zahteva.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply