Nemačka traži vozače kamiona, autobusa, mašinovođe

Nemačka traži vozače kamiona, autobusa, mašinovođe

Interesne grupe zvone na uzbunu: ako se nešto ne preduzme, u Nemačkoj uskoro neće biti moguće sve putnike i svu robu prevesti od tačke A do tačke B, piše Deutsche Welle.

Kako navodi nemački list, u zemlji se traže vozači za sva saobraćajna sredstva: kamione, lokomotive, autobuse.

Udruženje nemačkih prevoznika (VDV) posebno ukazuje na raskorak u sve gušćoj mreži javnog prevoza i sve većem broju vozača koji odlaze u penziju ili se nalaze pred penzijom.

Foto:www.suins.rs

Foto:www.suins.rs

Niko neće u vozače

Situacija je posebno kritična sa mašinovođama. „Niko više ne želi voziti lokomotive“, žali se sindikat mašinovođa GDL.

Dečački snovi o upravljanju lokomotivom očito ispare nakon puberteta. Trenutno širom zemlje nedostaje od 800 do 1.000 mašinovođa. Niko očito nije spreman na samoću i rad u smenama, konstatuje DW.

I gradovi poput Berlina očajnički traže nekoga ko bi prevozio građane. Prosečna starost berlinskih vozača podzemnih i nadzemnih železnica je 50 godina. „Nama trebaju mladi“, zavapio je i jedan portparol minhenskog gradskog preduzeća. Otkako je u Nemačkoj pre nekoliko godina ukinut monopol železnice na međugradskom prometu, pojavio se i akutni manjak vozača autobusa na dužim relacijama, Nemačko udruženje autobusnih prevoznika govori o trenutnom manjku od 2.000 vozača. U narednim godinama bi taj broj mogao porasti na čak 10.000. Udruženja su pokrenula agresivnu kampanju među mladima pod sloganom: „Pokreni nešto – budi vozač autobusa“.

Jedino pilota ima dovoljno

Slična je situacija i s rastućim sektorom drumskog teretnog prevoza. Doduše, trenutno se za taj posao obučava oko 7.000 mladih, ali oni presporo ulaze na tržište rada da bi se pokrio manjak.

Ne postoje tačni podaci koliko širom Nemačke trenutno nedostaje vozača teretnih vozila, ali samo na području Duisburga (gdje se nalazi najveća rečna luka u Evropi i gde je centar mnogih špediterskih kompanija) nedostaje 3.000 vozača. Kako kaže portparol Udruženja profesionalnih vozača Wolfgang Westermann, mnogi špediteri su prisiljeni svoje vozače zadržavati i nakon odlaska u penziju.

Foto:www.faz.net

Foto:www.faz.net

Drugi se pojačano daju u potragu za vozačima širom Evropske unije.

Jedini saobraćajni sektor u kojem u Nemačkoj ne vapi za vozačima, odnosno pilotima je vazdušni. „Tržište je zasićeno“, poručuje udruženje pilota Cockpit. Manjak pilota je primetan u Aziji i SAD-u, ali tamo su i radni uslovi dosta slabiji nego u Evropi pa tako većina pilota pokušava uloženo vreme i novac (najmanje 200.000 evra za pilotsko školovanje) nadoknaditi boljim radnim ugovorima kod evropskih kompanija.

Izvor:Deutsche Welle
Previous Policijska akcija "Cunami": Hapšenja u više gradova Srbije
Next PKS: Nedelja dualnog obrazovanja od 12. do 21. septembra

You might also like

Karijera 0 Comments

Ana Brnabić: U 2018. prekvalifikacija za još 1.500 ljudi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u 2018. godini planirano da u proces prekvalifikacije bude uključeno još 1.500 ljudi.

Karijera 0 Comments

U Austriji omogućeno da radna nedelja ima 4 dana

Austrijska vlada dogovorila je fleksibilno radno vreme, koje će u toj državi omogućiti radni dan od 12 sati, ali i radnu nedelju od četiri dana.

Karijera 0 Comments

Projekti EU i Vlada Švajcarske za veće zapošljavanje u gradovima na jugu Srbije

Deset opština sa jugoistoka i jugozapada Srbije sprovešće, uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko razvojnog programa Evropski Progres, projekte koji treba da doprinesu većem zapošljavanju ranjivih i teže

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply