Moskva protiv novog zajma MMF-a Ukrajini

Moskva protiv novog zajma MMF-a Ukrajini

Rusija će glasati protiv toga da Ukrajina dobije tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Rusija smatra neosnovanom odluku MMF-a prema kojoj je Ukrajina ispunila sve uslove za dobijanje naredne tranše kredita, rekao je on.

“Danas ćemo dati neophodne instrukcije našim predstavnicima u Međunarodnom monetarnom fondu i glasaćemo protiv odluke o dodeli MMF-ovog kredita Ukrajini, jer smatramo da nije u skladu sa propisima”, rekao je Siluanov.

On je dodao da se Ukrajina ne trudi da uspostavi saradnju sa ruskom stranom u pogledu restrukturiranja duga.

„Mi još uvek nismo dobili zvanično obaveštenje Kijeva o početku pregovora o restrukturiranju duga“, istakao je on i dodao da će Rusija nastaviti da štiti svoje interese na sudu.

U decembru 2013. godine, predsednik Vladimir Putin i bivši šef ukrajinske države Viktor Janukovič su postigli dogovor u okviru kog je Moskva pristala na kupovinu 15 milijardi dolara vrednih obveznica Ukrajine.

U sklopu tog programa su bile emitovane ukrajinske obveznice u vrednosti od tri milijarde dolara i ponuđene putem Irske berze 20. decembra 2013. godine, a kupila ih je Rusija sredstvima Fonda nacionalnog blagostanja.

Do kraja prošle godine Kijev je redovno servisirao dug, a onda je proglasio bankrot na hartije od vrednosti koje je od njega kupila Rusija.

Rusija je tužila Ukrajinu Višem sudu u Londonu u februaru ove godine. Moskva traži od Kijeva da vrati dug od 3 milijarde dolara i da plati kamatu u visini od 75 miliona dolara.

Pored toga, Moskva je svojevremeno saopštila da će insistirati da vraćanje duga Rusiji uđe u program pomoći MMF-a za Kijev.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Skroman obim trgovanja, indeksi u crvenom
Next NIS na 87. mestu među srednjoevropskim kompanijama

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Predlog zakona o budžetu Srbije pred poslanicima

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas razmatranje Predloga zakona o budžetu za 2017. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara.

Makroekonomija 0 Comments

Britanski tim eksperata preispituje izlazak sa EU tržišta

Tim britanskih eksperata planira da preduzme pravne radnje da bi utvrdio da li vlada treba da izvede Britaniju iz Evropskog ekonomskog prostora (EEA) i da napusti jedinstveno tržište u okviru

Makroekonomija 0 Comments

Kineska proizvodnja u decembru pala, u 2018. očekuje rast

Kineska investiciona banka CICC objavila jeda očekuje da će kineski proizvodni sektor rasti u 2018. bez obzira na manji pad indeksa u decembru prošle godine. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply