Moskva protiv novog zajma MMF-a Ukrajini

Moskva protiv novog zajma MMF-a Ukrajini

Rusija će glasati protiv toga da Ukrajina dobije tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Rusija smatra neosnovanom odluku MMF-a prema kojoj je Ukrajina ispunila sve uslove za dobijanje naredne tranše kredita, rekao je on.

“Danas ćemo dati neophodne instrukcije našim predstavnicima u Međunarodnom monetarnom fondu i glasaćemo protiv odluke o dodeli MMF-ovog kredita Ukrajini, jer smatramo da nije u skladu sa propisima”, rekao je Siluanov.

On je dodao da se Ukrajina ne trudi da uspostavi saradnju sa ruskom stranom u pogledu restrukturiranja duga.

„Mi još uvek nismo dobili zvanično obaveštenje Kijeva o početku pregovora o restrukturiranju duga“, istakao je on i dodao da će Rusija nastaviti da štiti svoje interese na sudu.

U decembru 2013. godine, predsednik Vladimir Putin i bivši šef ukrajinske države Viktor Janukovič su postigli dogovor u okviru kog je Moskva pristala na kupovinu 15 milijardi dolara vrednih obveznica Ukrajine.

U sklopu tog programa su bile emitovane ukrajinske obveznice u vrednosti od tri milijarde dolara i ponuđene putem Irske berze 20. decembra 2013. godine, a kupila ih je Rusija sredstvima Fonda nacionalnog blagostanja.

Do kraja prošle godine Kijev je redovno servisirao dug, a onda je proglasio bankrot na hartije od vrednosti koje je od njega kupila Rusija.

Rusija je tužila Ukrajinu Višem sudu u Londonu u februaru ove godine. Moskva traži od Kijeva da vrati dug od 3 milijarde dolara i da plati kamatu u visini od 75 miliona dolara.

Pored toga, Moskva je svojevremeno saopštila da će insistirati da vraćanje duga Rusiji uđe u program pomoći MMF-a za Kijev.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Skroman obim trgovanja, indeksi u crvenom
Next NIS na 87. mestu među srednjoevropskim kompanijama

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Budžet Srbije: Deficit 8,9 milijardi dinara u prvom tromesečju

U prva tri meseca 2016. godine ostvaren je deficit budžeta Republike Srbije u visini od 8,9 milijardi dinara, objavilo je juče Ministarstvo finansija.

Makroekonomija 0 Comments

Rusija vratila 125 miliona dolara duga Bosni i Hercegovini

Vlada Ruske Federacije uplatila je 125 miliona dolara Bosni i Hercegovini po klirinškom dugu prema BiH.

Najvažnije vesti 0 Comments

Referendum u Italiji: Ništa novo za EU, nema straha za evro

Referendum u Italiji je samo još jedan izazov, u nizu dosadašnjih, za Evropsku Uniju i za nervozna finansijska tržišta, kaže Andrea Montanino, direktor sektora za globalno poslovanje i ekonomiju u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply