Moskva protiv novog zajma MMF-a Ukrajini

Moskva protiv novog zajma MMF-a Ukrajini

Rusija će glasati protiv toga da Ukrajina dobije tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Rusija smatra neosnovanom odluku MMF-a prema kojoj je Ukrajina ispunila sve uslove za dobijanje naredne tranše kredita, rekao je on.

“Danas ćemo dati neophodne instrukcije našim predstavnicima u Međunarodnom monetarnom fondu i glasaćemo protiv odluke o dodeli MMF-ovog kredita Ukrajini, jer smatramo da nije u skladu sa propisima”, rekao je Siluanov.

On je dodao da se Ukrajina ne trudi da uspostavi saradnju sa ruskom stranom u pogledu restrukturiranja duga.

„Mi još uvek nismo dobili zvanično obaveštenje Kijeva o početku pregovora o restrukturiranju duga“, istakao je on i dodao da će Rusija nastaviti da štiti svoje interese na sudu.

U decembru 2013. godine, predsednik Vladimir Putin i bivši šef ukrajinske države Viktor Janukovič su postigli dogovor u okviru kog je Moskva pristala na kupovinu 15 milijardi dolara vrednih obveznica Ukrajine.

U sklopu tog programa su bile emitovane ukrajinske obveznice u vrednosti od tri milijarde dolara i ponuđene putem Irske berze 20. decembra 2013. godine, a kupila ih je Rusija sredstvima Fonda nacionalnog blagostanja.

Do kraja prošle godine Kijev je redovno servisirao dug, a onda je proglasio bankrot na hartije od vrednosti koje je od njega kupila Rusija.

Rusija je tužila Ukrajinu Višem sudu u Londonu u februaru ove godine. Moskva traži od Kijeva da vrati dug od 3 milijarde dolara i da plati kamatu u visini od 75 miliona dolara.

Pored toga, Moskva je svojevremeno saopštila da će insistirati da vraćanje duga Rusiji uđe u program pomoći MMF-a za Kijev.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Skroman obim trgovanja, indeksi u crvenom
Next NIS na 87. mestu među srednjoevropskim kompanijama

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Mario Draghi: Rast inflacije u evrozoni privremen, ECB neće pooštriti monetarnu politiku

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi izjavio je da su monetarni podsticaji i dalje potrebni za privredni oporavak u Evropskoj uniji uprkos rastu inflacije u evrozoni.

Makroekonomija 0 Comments

Rusija: Inflacija 2,6 odsto na godišnjem nivou, jača rublja

Inflacija u Rusiji iznosila je 2,6 odsto na godišnjem nivou 15. novembra 2017. godine, izjavila je guverner Banke Rusije, Elvira Nabiulina. 

Makroekonomija 0 Comments

Crnogorski BDP 42 odsto proseka EU

Bruto domaći proizvod po stanovniku, prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2016. godini, iznosio je 42 odsto proseka Evropske unije, saopšteno je iz Monstata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply