Moskva protiv novog zajma MMF-a Ukrajini

Moskva protiv novog zajma MMF-a Ukrajini

Rusija će glasati protiv toga da Ukrajina dobije tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Rusija smatra neosnovanom odluku MMF-a prema kojoj je Ukrajina ispunila sve uslove za dobijanje naredne tranše kredita, rekao je on.

“Danas ćemo dati neophodne instrukcije našim predstavnicima u Međunarodnom monetarnom fondu i glasaćemo protiv odluke o dodeli MMF-ovog kredita Ukrajini, jer smatramo da nije u skladu sa propisima”, rekao je Siluanov.

On je dodao da se Ukrajina ne trudi da uspostavi saradnju sa ruskom stranom u pogledu restrukturiranja duga.

„Mi još uvek nismo dobili zvanično obaveštenje Kijeva o početku pregovora o restrukturiranju duga“, istakao je on i dodao da će Rusija nastaviti da štiti svoje interese na sudu.

U decembru 2013. godine, predsednik Vladimir Putin i bivši šef ukrajinske države Viktor Janukovič su postigli dogovor u okviru kog je Moskva pristala na kupovinu 15 milijardi dolara vrednih obveznica Ukrajine.

U sklopu tog programa su bile emitovane ukrajinske obveznice u vrednosti od tri milijarde dolara i ponuđene putem Irske berze 20. decembra 2013. godine, a kupila ih je Rusija sredstvima Fonda nacionalnog blagostanja.

Do kraja prošle godine Kijev je redovno servisirao dug, a onda je proglasio bankrot na hartije od vrednosti koje je od njega kupila Rusija.

Rusija je tužila Ukrajinu Višem sudu u Londonu u februaru ove godine. Moskva traži od Kijeva da vrati dug od 3 milijarde dolara i da plati kamatu u visini od 75 miliona dolara.

Pored toga, Moskva je svojevremeno saopštila da će insistirati da vraćanje duga Rusiji uđe u program pomoći MMF-a za Kijev.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Skroman obim trgovanja, indeksi u crvenom
Next NIS na 87. mestu među srednjoevropskim kompanijama

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Rusija restrukturira Venecueli dug od 2,8 mlrd dolara

Dug Venecuele prema Moskvi od 2,8 milijardi dolara će biti restrukturiran po osnovu ranije dogovorenih uslova, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija.

Makroekonomija 0 Comments

Poreska uprava prošle godine naplatila 87,6 milijardi dinara više nego 2015.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da je Poreska uprava u 2016. godini naplatila 87,6 milijardi dinara više javnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, dok je od ukupno 1.807,7

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje četiri odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je referentnu kamatnu stopu zadržao na četiri odsto, saopštila je NBS.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply