Nedeljni pregled: Evro ojačao prema dolaru

Nedeljni pregled: Evro ojačao prema dolaru

Na međunarodnim valutnim tržištima evro je prošle nedelje ojačao prema američkom dolaru 0,7 odsto, na 1,1230 dolara. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti,  za 1,2 odsto, na 102,70 jena.

Vrednost evra prema američkoj valuti porasla je nakon odluke Evropske centralne banke da ne menja postojeću monetarnu politiku, dok je dolar pod pritiskom neizvesnosti u vezi kamata u SAD-u.

Kurs evra u četvrtak je nakratko premašio nivo 1,13 dolara, jer su poruke iz ECB umanjile očekivanja u vezi brzih poteza u smeru daljnjeg ublažavanja monetarne politike kojim bi tržišta bila preplavljena dodatnim količinama evra naredne godine.

ECB je u četvrtak odlučila da aktualni program kupovine obveznica ostaje na snazi do marta 2017. godine, nagovestivši tek da trenutno razmatra mogućnosti promene pojedinih njegovih elemenata.

Na redovnom mesečnom sastanku ECB je zadržala ključne kamatne stope na rekordno niskim nivoima, u skladu s očekivanjima, a nije promenila ni rokove primene aktualnog programa kupovine obveznica, u iznosu 80 milijardi evra mesečno, o ččemu se proteklih dana spekulisalo na tržištima.

Predsjdnik ECB-a Mario Draghi rekao je ipak da je banka odlučila razmotriti moguće izmene toga programa.

“Upravni savet dao je u zadatak nadležnim odborima da procene opcije koje omogućavaju nesmetano provođenje našeg programa kupovine imovine”, rekao je Draghi na konferenciji za novinare.

Draghi nije iznosio pojedinosti opcija koje će razmatrati, ponavljajući samo uobičajene smernice – da će kamate duži period ostati na sadašnjim ili nižim nivoima.

ECB je, takođe, blago snizila procene rasta privrede evrozone u 2017. godini, s 1,7 na 1,6 odsto, obzirom na rizike od izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Američka se valuta blago opravila tek u petak, kada je Eric Rosengren, predsednik filijale Fed-a u Bostonu, rekao da se američka centralna banka suočava s povećanim rizicima ako bude predugo čekala sa povećanjem kamata.

Istakao je i da je postepeno zaoštravanje monetarne politike verovatno primereno, iako smatra da su male šanse da će Fed povećati kamate rapidno.

Mogućnost podizanja kamatnih stopa u septembru nije velika, ali mnogi investitori očekuju da će Fed taj potez povući u decembru, ako sledeći makroekonomski podaci pokažu da se rast američke privrede i stopa inflacije ubrzavaju.

“Uprkos relativno slabim ekonomskim pokazateljima ovoga meseca, čini se da centralna banka više nije sklona politici nultih kamatnih stopa. Čini se da želi što pre normalizovati politiku kamata”, kaže Boris Schlossberg, direktor u fondu BK Asset Management.

Izvor:SEEBiz
Previous Kurs dinara: U ponedeljak 123,27 dinara za evro
Next Deutsche Bank predviđa sporiji globalni ekonomski rast, rasprodaja na tržištu dužničkim hartijama

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Stigao predlog nove Vlade: 4 potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja

Predlog odluke o izboru vlade predviđa da nova vlada ima četiri potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja. Sednica o izboru nove Vlade biće održana sutra u 10 časova.

Društvo 0 Comments

Krize koje su pogodile Evropsku uniju u 2016. godini

Bila je ovo odlična godina za kritičare EU, evroskeptike i otvorene protivnike projekta evropskog ujedinjenja, ocenjuje nemački radio Deutsche Welle u opširnom pregledu svih kriza koje su pogodile Evropsku uniju

Berza 0 Comments

Jedinstvo obnavlja fabriku vode u Užicu

Poslove dogradnje i rekonstrukcije fabrike vode u Užicu uradiće firma Jedinstvo iz ovog grada, odlučilo je Ministarstvo građevine nakon završetka tendera, a sve će biti ozvaničeno kad istekne žalbeni rok

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply