Wall Street: Najgori dan za američke berze od izglasavanja Brexita

Wall Street: Najgori dan za američke berze od izglasavanja Brexita

Američki berzanski indeksi pretrpeli su u petak najveći pad od 24. juna, referendumske odluke u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU.

Dow Jones je pao 394,46 poena. odnosno 2,13 odsto, na 18.085, 45 poena, pri čemu su svih 30 “blue-chip” kompanija u negativnom, predvođene padom akcija Verizon-a od 3,32%, Boeing-a (-3,29%) i Caterpillar-a koji je na vrednosti izgubio takođe 3,29 odsto.

Pritisnut padom cene nafte, S&P 500 indeks pao je 2,45 odsto, na 2.127,81 poen. Svih 10 glavnih sektora je zabeležilo gubitke, predvođene sektorom energetike koji je oslabi 2,8 odsto.

Nasdaq indeks je oslabio 2,5 odsto, na 5.125,91 poen.

Poređenja radi, nakon odluke Britanaca da napuste EU, koja je šokirala finansijska tržišta, Dow Jones je taj dan zatvorio u minusu 3,4%, S&P 500 minus 3,6%, a Nasdaq -4,1 odsto.

“Investitori su zabrinuti u vezi rasta globalne privrede i od toga što će učiniti američka centralna. Mnogo je razloga za nervozu na tržištima, posebno jer su indeksi na istorijski najvišim nivoima. Zato su se ulagači, nakon negativnih vesti, odlučili na povlačenje zarade s tržišta”, kaže Eric Kuby, direktor u “North Star Investment Management”.

Foto:ekbis.sindonews.com

Foto:ekbis.sindonews.com

Rasprodaji na tržištima doprinela je i izjava šefa Fed-ove filijale u Bostonu Erica Rosengrena. “Ukoliko želimo da osiguramo puno zapošljavanje, postepeno pooštravanje monetarne politike bi bilo prikladno”, izjavio je Rozengren, član Odbora FOMC-a sa pravom glasa.

Njegova izjava, iako on nije rekao kada očekuje povećanje kamatnih stopa, obnovila je spekulacije da bi to moglo biti na narednom sastanku Fed-a koji počine 21. septembra.

Neki analitičari smatraju da bi tržišta pozitivno reagovala na povećanje kamata u SAD u septembru.

“Ako Fed to uradi iz pravih razloga, ako je ekonomija u dobrom stanju, tržište bi pozdravilo povećanje kamatnih stopa”, smatra Joe Saluzzi, iz “Themis Trading”

Drugi, naprotiv, smatraju da investitori gube poverenje u efikasnost monetarne politike.  U četvrtak je Evropska centralna banka odlučila da ne menja postojeću monetarnu politiku, što je bilo očekivano. Međutim, investitori su se nadali nagoveštajima novih podsticaja, a to se nije desilo.

“Pasivnost ECB izazvala je strahovanja da su centralne banke izgubile poverenje u efekte daljneg popuštanja monetarne politike”, kažu u zabelešci analitičari ” FXTM Research”

Cene nafte u petak  su pale  zbog straha od povećanog snabdevanja tržišta. Analitičari “Morgan Stanley” povukli su u petak svoju prognozu o balansu ponude i potražnje na tržištu nafte do polovine 2017. godine. Oni očekuje povećanu ponudu iz Iraka, Libije, Nigerije i SAD , a zbog usporenog globalnog privrednog rasta potražnja će, po njihovoj analizi, oslabiti.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, pala 3,96 odsto, na 48,01 dolara za barel, a američke WTI nafte 3,65 odsto, na 45,88 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Napadnuti mladi srpski vaterpolisti u Zagrebu
Next Može li najnoviji sporazum SAD-Rusija okončati rat u Siriji

You might also like

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Belex za nedelju dana ojačao 2,5 odsto

Treću nedelju zaredom beogradsko tržište akcija je nastavilo rast vrednosti, a indeks Belex15 je preskočio nivo od 700 RSD, prvi put od juna prošle godine.

Društvo

Prosečna junska neto plata 49.226 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji za juni 2018. godine iznosila je 49 226 dinara, što odgovara protivvrednosti od 417 evra, objavio Republički zavod za statistiku.

Najvažnije vesti

Predlog ugostitelja: Zakon da reguliše koliki bakšiš treba dati konobaru Beograd 

Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede – HORES, ponovo traži da se zakonski reguliše pitanje napojnice. Oni predlažu da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi.