Srbija: Minimalac skače na 130 dinara po satu

Srbija: Minimalac skače na 130 dinara po satu

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2017. godne iznosiće 130 dinara po satu, saopšteno je danas nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Ministar rada Aleksandar Vulin je nakon sednice Saveta rekao kaako je 130 dinara po satu , zapravo “srednje rešenje”.

Ovo povećanje iznosiće, kako je rekao 1.568 dinara, što znači da će minimalna plata iznositi 22.620 dinara.

Vulin je, na konferenciji u Vladi Srbije rekao da će ova odluka biti usvojena na prvoj sledećoj sednici vlade, što je, pomenuo je, tehnička stvar.

“Ovo je dokaz da je vlada spremna da poveća primanja čim se za to stvore mogućnosti. Čim smo mogli da povećamo cenu rada a na osnovu dobrih rezultata, mi smo to i učinili”, rekao je Vulin.

Zahvalio je svim članovma SES-a na pregovorima, gde je svako izašao sa svojim stavovima, ali i zato što “i sindikati i poslodavci i predstavnici vlade razumeju ekonomski momenat, te kakva su realna opterećenja privrede i položaj radnika”.

“Zato smo, polazeći od stavova radnika i sindikata izašli sa srednjim rešenjem. Na osnovu predloga vlade minimalna cena radnog sata biće 130 dinara. To je veliko i značajno povećanje, a 1.586 dinara je razlika za sve one koji su na minimalcu”, rekao je Vulin precizirajući da će ova odluka biti efektivna od 1. januara 2017.

Ministar Vulin je, ogradivši se da nije reč o njegovom resoru, rekao da je politika vlade takva da se nastoji da se privredi što više olakša poslovanje.

“Ja ne mogu da se obavežem na rokove, i mogu li se uz poštovanje procedura do kraja godine uvesti te promene, ali rešenost vlade je da se izjednače takse za privredu i građane i da privreda ne bude talas politike lokalne samourave, jer privreda traži predvidivost”, rekao je Vulin.

Poručio je da će vlada sigurno ispraviti anomalije koje su dugo mučile privredu.

Sindikati zadovoljni

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je izjavio da su sindikati bili spremni da dođu do kompromisa u opštem interesu.

“Tih 130 dinara je možda nedovoljna cena za zaposlene i tražićemo uvek bolje, ali je pozitivno da imamo pomak, da se razgovara takođe i o povećanju zarada u društvenom sektoru, što govori da privreda Srbije ide napred”, rekao je Orbović.

Naveo je da su ti koraci veliki, te da očekuje da će i ubuduće to da bude tako.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je na konferenciji da je na ovoj sednici SES bio možda najbliže do sada kompromisu suprotstavljenim stavovima.

“Te razlike su male, ali naši članovi su polazili od toga da ne postoje realni uslovi u privredi za povehcanje, pa su prihvatili do 127 dinara, što je sabirak inflacije u prethodnim i u ovoj godini. Ali preko toga nismo imali pravo da idemo dalje”, naveo je Atanacković.

Atanacković je rekao da poslodavci pozdravljaju što se vlada ozbiljno bavi privrednim problemima, i da zato veruju da ovaj ustupak neće biti štetan po privredu.

“Dobili smo uverenje i premijera Vučića da će se izjednačiti plaćanje komunalnih usluga za građane i privrede, da će da se ukinu nameti koji čine neizvesnost”, rekao je Atanacković.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak primetio je da je dogovor oko minimalca to je zbir ustupaka svih učesnika u socijalnom dijalogu.

Ocenio da je radna grupa kvalifikovanije i kvalitetnije radila nego ranije.

“Predlozi su bili 133 dinara od strane sindikata, 127 dinara od strane poslodavaca, i usvojeno je da bude 130 dinara što je takoreći aritmetička sredina”, rekao je Čanak.

Premijer Aleksandar Vučić ranije danas je najavio da je Vlada Srbije spremna da prihvati povećanje minimalne cene rada sa 121 na 130 dinara po satu.

Izvor: Agencije

Previous Evropska komisija povukla predlog o ukidanju rominga
Next Najbogatiji žitelj Srbije zarađivao 170.000 evra mesečno

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte pale više od 5 odsto

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su više od 5 odsto nakon što je najnoviji nedeljni izveštaj pokazao da su zalihe nafte u SAD porasle, devetu sedmicu zaredom.

Najvažnije vesti 1Comments

Aleksandar Vučić: Cilj stabilna privreda i poboljšanje standarda građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom sastanka sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda James Roafom da Srbija stoji čvrsto na putu ekonomskih reformi, stabilne privrede i poboljšanja životnog standarda

Društvo 1Comments

Samostalni sindikat trgovine protiv rada nedeljom i praznicima

Samostalni sindikat trgovine Srbije zatražio je u utorak od Vlade Srbije da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce jer taj posao nije od javnog značaja i ne

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply