Ministar zdravlja: Do kraja godine posao za još par stotina lekara u Srbiji

Ministar zdravlja: Do kraja godine posao za još par stotina lekara u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je od 2014. godine, od kada se nalazi na toj funkciji, zaposleno 2.721 zdravstvenih radnika, od kojih 1.184 lekara, i da očekuje da će kraja godine biti zaposleno još par stotina lekara.

“Odobrili smo 3.170 specijalizacija, a trenutno imamo 882 prijave za specijalizacije. Očekujem da se do Nove godine još par stotina lekara zaposli u Srbiji”, rekao je Lončar novinarima u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Lončar je danas imao sastanak sa predsednikom SANU Vladimirom Kostićem i dekanom Medincinskog fakulteta u Beogradu Nebojšom Lalićem na kom je razgovarano o strategiji zdravstva u Srbiji do 2020. godine.

Ministar je naglasio da će “zapošljavanje novih lekara biti sprovedeno na najtransparentniji način” i da će se svi zapošljavati na konkursu, što, kako kaže, do sada nije bio slučaj.

“Želimo da prioritet imaju mladi, oni sa ozboljnim prosekom i sa velikom željom da rade”, poručio je Lončar.

lekarU 2017. bolji uslovi za zdravstvo, gerijatriju…

Lončar je najavio poboljšanje uslova u svim zdravstvenim ustanovama u 2017. godini, rešavanje gerijatrijske problematike i zdravstvenu edukaciju mladih naraštaja.

“Složili smo se da se u 2017. godini završi sa poboljšanjem uslova u svim zdravstvenim ustanovama kako bi imale elementarne i dobre uslove za funkcionisanje”, rekao je Lončar novinarima juče u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, gde je razgovarao sa predsednikom SANU Vladimirom Kostićem i dekanom Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojšom Lalićem o strategiji zdravstva u Srbiji do 2020.

Sa sagovornicima se, kako kaže, saglasio i da je neophodno rešiti problem sa gerijatrijskim pacijentima i mladima.

“Želimo da nađemo načine da uđemo u škole i da se radi edukacija dece. Došli smo u situaciju da je svest naših građana takva da se u dovoljnom broju ne odazivaju na preventivne i skrining preglede, što je osnova da bi bili zdravi i da se na vreme otkrije bolest ili problem koji može da bude 100-procentno rešen”, poručio je Lončar.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo i o dostupnosti lekova, o čemu, smatra on, apsolutno treba da odlučuje struka, uz sagledavanje prave situacije, bez marketinga.

Lončar je istakao da je neophodna i izmena Zakona o osiguranju, koji će, kako kaže, vrlo brzo biti u proceduri, i Ministarstvo će insistirati na tome da akreditacije budu obavezne za sve zdravstvene ustanove.

Predsednik SANU Vladimir Kostić je rekao da moramo biti svesni da spadamo među starije populacije i da je suočavanje sa gerijatrijskom problematikom nešto što pod hitno traži strateško opredeljenje.

“SANU, koja ima medicinsko odeljenje u kojem rade praktično sve aktivne kolege iz osnovnih i glavnih akademskih centara, ne želi da bude nekakav fikus u bašti srpskog zdravstva, nego da jednostavno pokušamo da ono što znamo inkorporiramo u napore za prevazilaženje problema”, naveo je Kostić.

Akademija je, prema njegovim rečima, prošle godine u dogovoru sa vlastima i Ministarstvom zdravlja, pokrenula jednu seriju simpozijuma koji će se održavati barem dva puta godišnje.

Dekan Medincinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić je ocenio da je stvorena povoljna atmosfera za to da se konkretizuju napori iz prethodnih godina u delu koji se odnosi na prevenciju bolesti, i to svih onih bolesti koje, kako kaže, predstavljaju opasnost ne samo za pojedinca, sredinu, već i za čitavu zemlju.

“Potrebno je da bar dobijemo ličnu kartu zdravlja, odnosno bolesti svakog čoveka, da bismo videli kako da organizujemo zdravstvenu zaštitu”, poručio je Lalić.

Po njegovorm mišljenju, država to ne može sama “zbog čega je važno da celo društvo i svi koji mogu da pomognu, shvate koliko je to važno”.

Jedan od velikih zadataka države je definisanje, otkrivanje i kreiranje centara koji su na određenom nivou kvaliteta, što se, kako kaže, postiže sistemom akreditacije koji kod nas postoji, ali koji treba razvijati.

“Potrebno je prepoznati centre u koje će društvo dalje ulagati kako bi bili na nivou usluge koja se pruža u svetu”, zaključio je Lalić.

Izvor:Tanjug
Previous Rusija i SAD usaglasile plan o primirju u Siriji
Next Uskoro Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi

You might also like

Karijera 0 Comments

CNN: Najbolji poslovi za 2017. godinu

Prema listi tima CNN-a za ekonomiju, među najboljim poslovima u ovoj godini nalaze se programer mobilnih aplikacija, menadžer rizika, pregovarač u energetskom biznisu, analitičar proizvoda.

Karijera 1Comments

Hrvati traže sezonske radnike, plata od 600 do 2.000 evra

Hrvatskoj će godine biti potrebno oko 40.000 sezonskih radnika.

Društvo 0 Comments

U Kamenici otpočelo zračenje pacijenata na najsavremeniji način

Institut za onkologiju Vojvodine, gde se godišnje leči više od tri hiljade pacijenata, postao je prva zdravstvena institucija u Srbiji, u kojoj se primenjuju napredne tehnike zračne terapije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply