Severna Koreja: Nuklearni test izazvao potres jačine 5,3 stepeni

Severna Koreja: Nuklearni test izazvao potres jačine 5,3 stepeni

Severna Koreja izvela je danas peti nuklearni test, koji je državna televizija opisala kao “najsnažniju eksploziju koju je izazvao Pjongjang”.

“Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje”, rečeno je na državnoj televiziji.

“Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspešnom testiranju nuklearne bojeve glave”, prenela je državna televizija, prenosi AFP.

Televizija ističe da je sada Severna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete.

Takođe tvrdi da nije bilo curenja radioaktivnog materijala niti štete po okolinu.

Kako navodi Reuters, nuklerani test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklerani udar.

Severna Koreja je do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Južna Koreja: Kim Džong Un je bezobzirni manijak

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje (Park Geun-hye) izjavila je danas da je Severna Koreja izvršenjem nuklerane probe jasno prekršila Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija i direktno izazvala međunarodnu zajednicu.

“U svojoj petoj – najsnažnijoj nukleranoj probi lider ove zemlje Kim Džong Un je postao “bezobzirni manijak”, koji potpuno ignoriše svetske apele da odustane od od razvoja nuklearnog oružja”, prenela je kancelarija predesednice Park.

 

foto: newsburger.de

foto: newsburger.de

Japan: Severnokorejsko testiranje – pretnja Japanu

Severna Koreja izvela je danas testiranje nuklearnog oružja u kombinaciji sa napretkom Pjongjanga u razvoju mobilne balističke raketne tehnologije, što prestavlja smrtnu pretnju Japanu, izjavila je japanska ministarka odbrane Tomomi Inada.

“Ne možemo da poričemo mogućnost da je Severna Koreja smanjila dimenzije do mera prihvatljivih za prizvodnju nuklearne bojeve glave”, rekla je Inada.

Ona je dodala da jačina potresa koja je usledila nakon testiranja ukazuje da nikako nije reč o hidrogenskoj bombi, prenosi Reuters.

Japan je takođe najavio da će Tokio razmotriti uvođenje dodatnih jednostranih sankicija protiv Severne Koreje zbog ovog testa.

kinaPeking se protivi nuklearnom testu Pjongjanga

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se odlučno protivi nuklearnom testu koji je izvela Severna Koreja i pozvalo Pjongjang da ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju.

U kratkom saopštenju kineskog ministarstva se navodi da se Peking i dalje drži cilja denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja pregovora o rešavanju tog pitanja, preneo je Rojters.

Foto: mia.mk

Foto: mia.mk

Francuska: Brza reakcija Saveta bezbednosti UN

Francuska je snažno osudila nuklearnu probu koju je danas izvela Severne Koreja, nekoliko sati nakon snažnih potresa tla koje je izazvala eksplozija u blizini čuvanog predela na kojem se izvode nuklearna testiranja.

“Francuska snažno osuduje novu nuklearnu probu koju je sprovela Severne Koreje i poziva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preuzme mere zbog povrede Rezolucije UN”, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

foto: noticias.com

foto: noticias.com

Obama: Provokativne akcije će ostaviti ozbiljne posledice

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će provokativne akcije Severne Koreje bilo koje vrste imati “ozbiljne posledice”.

Obama je to rekao nakon što je Pjongjang potvrdio da je izvršio peti nuklearni test, za koji se navodi da je dosad najsnažniji.

Pres sekretar Bele kuće Džoš Ernest je rekao da je savetnica za nacionalnu bezbednost obavestila Obamu o seizmološkoj aktivnosti u blizini mesta za nuklearna testiranja u Severnoj Koreji, preneo je Rojters.

Ernest je dodao da je Obama istakao posvećenost SAD u osiguravanju bezbednosti svojih saveznika u Aziji i širom sveta.

Izvor:Tanjug
Previous Miodrag Kostić: Manjak visokoobrazovanih ljudi preti Srbiji
Next Wall Street: Indeksi pod pritiskom pada cene Apple-a

You might also like

Geopolitika

Evropska unija danas obeležava 60 godina postojanja, bez Velike Britanije

Lideri Evropske unije u Rim će danas obeležiti 60 godina od potpisivanja Rimskog sporazuma, kojim je osnovana preteča EU, Evropska ekonomska zajednica.

Geopolitika

SAD iznenađene odlukom o povlačenju ruskih snaga iz Sirije

Američki zvaničnici su saopštili da nisu unapred bili obavešteni o odluci ruskog predsednika Vladimira Putina o povlačenju vojnih snaga iz Sirije.

Društvo

Afera svetskih razmera: Brazil godinama izvozio pokvareno meso

Brazilska vlada strahuje da bi SAD, Kina i EU mogle zabraniti uvoz mesa iz ove latino-američke zemlje, nakon što je u petak objavljeno da su neki od najvećih brazilskih proizvođača