Evropske berze – Intraday: Farmaceutske akcije snizile indekse

Evropske berze – Intraday: Farmaceutske akcije snizile indekse

Evropski berzanski indeksi u petak su oslabili pod pritiskom pada cena akcija u farmaceutskom sektoru, a ulagače je dodatno uzdrmala vest o novim nuklearnim probama Severne Koreje.

Panevropski STOXX 600 indeks skliznuo je u na 0,3 odsto, prateći kretanja na ostalim svetskim tržištima akcije koja su uglavnom bila u minusu nakon vesti o nuklearnom pokusu.

Oko 11,30 sati svi su vodeći evropski berzanski indeksi bili u minusu. Londonski Ftse spustio se 0,23 odsto, na 6.842 boda, a frankfurtski DAX i pariski CAC bili su na gubitku oko 0,15 odsto, skliznuvši na 10.658 odnosno 4.536 bodova.

Najveći gubitnik u Evropi bio je farmaceutski sektor, u kojem su u proseku akcije oslabile za 0,9 odsto, pod pritiskom pada cena akcija firme Novo Nordisk za 1,8 odsto nakon što joj je investiciona banka JP Morgan smanjila rejting.

Na strani značajnih pojedinačnih gubitnika bio je i britanski Greene King, čije su akcije snažno pojeftinile nakon što je taj operator upozorio na moguće pogoršanje uslova trgovanja u kontekstu britanske referendumske odluke o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Foto: amazonaws.com

Foto: amazonaws.com

S druge strane, najveći pojedinačni dobitnik bila je akcija francuske kompanije Rubis, sa skokom cene na rekordne nivoe nakon što je ta firma specijalizovana za naftni i hemijski sektor te operater skladišnih prostora izvestila o većoj dobiti.

Panevropski STOXX 600 indeks u četvrtak je oslabio nakon što su pojedini ulagači bili razočarani činjenicom da Evropska centralna banka (ECB) nije na redovnoj mesečnoj sednici razmatrala produbljenje vremenskog okvira za bankin program podsticaja za ekonomiju. Taj je berzanski indeks u prvoj polovini nedelja nakratko dostigao najviši nivo u poslednjih osam meseci, da bi nakon toga krenuo silaznom putanjom pa sada njegov gubitak od početka godine iznosi pet odsto.

“Pojedini su se ulagači na tržištu bili pozicionirali za još malo dodatnih podsticaja od ECB-a, no talas prodaje nije bio previše dramatičan. Beležimo malu konsolidaciju nakon viših nivoa dostignutih u prvoj polovini nedelje”, kazao je fond menadžer Clairinvesta Ion-Marc Valahu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Zarade poznatih na društvenim mrežama
Next Slovenija: Manji porez na godišnje zarade

You might also like

Berza

Dinar ponovo ojačao, srednji kurs 119,22

Dinar je danas jači prema evru za 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 119,2223 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti

Kvartalna dobit kompanije H&M u blagom padu

Švedski lanac modnih kuća Hennes i Mauritz (H&M) izvestio je u četvrtak o manjoj tromesečnoj dobiti zbog teških uslova na američkom i na tržištu srednje Evrope, najavljujući ujedno lansiranje osme

Berza

Beogradska berza: Akcije Impola porasle 6,8 odsto, Komercijalnu oborio novi gubitak

Četvrti dan zaredom nastavljen je pad domaćeg tržišta akcija uz solidnu investicionu aktivnost na nekolicini akcija.