Azijske berze: Izveštaji o nuklearnoj probi spustila berze

Azijske berze: Izveštaji o nuklearnoj probi spustila berze

Na azijskim berzama najvažniji indeksi pali su u utorak pod pritiskom medijskih izveštaja o nuklearnoj probi u Severnoj Koreji, a najviše je na gubitku južnokorejsko tržište kapitala.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija bez japanskih potonuo je 0,6 odsto, nakon što je u četvrtak dostigao najviši nivo u zadnjih 13 meseci. Ipak, od početka nedelje još je u plusu i to za 2,3 odsto.

Japanski Nikkei izbrisao je početne gubitke, nakon što su seizmičke aktivnosti podstakle sumnje da je Severna Koreja izvela nuklearnu probu. Oko 7 sati ujutro Nikkei je bio u minusu 0,2 odsto, tako da od početka nedelje ne beleži promene.

Južnokorejski Kospi, podebljao je početni minus, te je do kraja dana potonuo za 1,3odsto.

Zamenik južnokorejskog ministra finansija Choi Sang-moku izjavio je u petak da će vlada pažljivo pratiti finansijska tržišta i zaštititi ih od geopolitičkih rizika povezanih s potezom Severne Koreje, obećavši preduzimanje mera ako se pokaže potrebnim.

U južnokorejskoj vladi procenjuju da ta proba ima ograničeni negativni uticaj na ekonomiju, naveo je Sang-mok na sastanku s zvančnicima centralne banke i regulatora, koji je hitno sazvan u Seoulu.

U međuvremenu, na deviznim tržištima kurs evra ojačao je na 1,1328 dolara, najviši nivo od 26. avgusta.

Foto: benzinga.com

Foto: benzinga.com

Podsticaj njegovom rastu dalo je jučerašnje zasedanje Evropske centralne banke (ECB), na kojem su kamatne stope ostavljene na rekordno niskih nivoa, kao što se i očekivalo. Od početak nedelje evropska valuta u u plusu je prema američkoj za 1,1 odsto.

Kurs dolara oslabio je i 0,4 odsto prema jenu, pa se njime jutros trguje po 102,1 jen. Od početka nedelje u minusu je 1,8 odsto.

Nakon zasedanja ECB-a, fokus investitora usmerava se zasedanju Feda u drugoj polovini septembra.

“Mala je verovatnoća od podizanje kamatnih stopa u septembru. No, ako Fed ne pošalje poruku, teško će naterati tržište da počne uračunavati podizanje kamatnih stopa do kraja godine. Stoga bi mogli nešto reći o tome da razmatraju podizanje kamatnih stopa u nadolazećim mesecima”, smatra Hiroko Iwaki, strateg u Mizuho Securities.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Zgradu Beobanke posmatraju hotelijeri
Next Francuska smanjuje porez na dohodak

You might also like

Beogradska berza: Energoprojekt na najvišem nivou od septembra 2008. godine

Današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi obeležila je apsolutna dominacija državnih hartija od vrednosti uz blagi pad berzanskih indeksa.

Evropske berze pritisnuo rudarski i energetski sektor

Na evropskim berzama u utorak se trguje oprezno, nakon jučerašnjeg rasta cena akcija, dok su rudarski i energetski sektor pod pritiskom zbog pada cena metala i nafte.

Oprezna trgovina na azijskim berzama

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, nakon što su dan pre cene akcija na svetskim tržištima pale zbog napetosti u vezi Severne Koreje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply