“Zelene obveznice”: Tržište koje raste

“Zelene obveznice”: Tržište koje raste

Francuska će biti prva država u svetu koja će 2017. emitovati “zelene obveznice” u sklopu nastojanja da finansira ekološke investicije. Govori se o dužničkim papirima vrednim nekoliko milijardi evra, prenosi EurActiv.

Taj instrumet za finansiranje projekata zaštite životne sredine ranije je bio rezervisan za sektor biznisa i odabrane institucije a sada će ga prvi put koristiti jedna država.

Globalno tržište “zelenih obveznica” brzo raste ali ga bije glas da je nedovoljno transparentno.

Ako to tržišni uslovi dozvole, francuska država iduće godine izdaće svoje prve “zelene obveznice”, piše francuski list La Tribune, partner portala EurActiv.com.

Francuska je “potvrdila svoju poziciju pokretačke snage koja stoji iza Pariskog sporazuma iz decembra 2016. time što će biti prva zemlja u svetu koja emituje ‘zelene obveznice”, istakli su u zajedničkom saopštenju ministarka ekologije Segolen Roajal (Ségolène Royal) i ministar finansija Mišel Sapen (Michel Sapin).

“Povratak francuske države na tržište obveznica ubrzaće njegov razvoj i načiniti od Pariza jedan od vodećih finansijskih centara za podršku energetskoj tranzciji”, dodao je Sapen.

Za tri godine devet milijardi evra

Saopštenje francuskih ministara predstavlja potvrdu onoga što je predsednik Fransoa Oland (François Hollande) već najavio. Oland je na ekološkoj konferenciji krajem aprila rekao da se zemlja sprema da izađe na tržište “zelenih obveznica”.

U zajedničkom saopštenju ministara ne mnogo jasno se navodi da je reč o “operaciji vrednoj više milijardi evra”.

Međutim, nevladina organizacija Svetski fond za prirodu Francuska (WWF France) precizirala je da se radi o cifri od “devet milijardi evra tokom tri godine” a konkretan cilj je finansiranje “zelenih” ulaganja u trećoj rundi francuskog programa Investicije za budućnost.

Nezavisna organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine saopštila je da “pozdravlja” korak francuske države a njen direktor Paskal Kanfen (Pascal Canfin) istakao je da u toj odluci postoje “dve značajne pozitivne” stvari.

Prva je, kako kaže Kanfen, što će obezbediti “devet milijardi evra javnih finansija za ekološku tranziciju bez obzira na to kakvi će biti rezultati budućih izbora”.

Kanfen kao drugu važnu stvar ističe da bi Francuska svojim primerom mogla da inspiriše druge zemlje, poput Kine ili Britanije, da investiraju u “zelene obveznice”.

Foto:www.ashurst.com

Foto:www.ashurst.com

Tržište koje raste

Mlado tržište “zelenih obveznica” datira od 2007, kada su institucije poput Evropske investicione banke i Svetske banke emitovale obveznice za finansiranje, pored ostalog, obnovljive energije i projekata energetske efikasnosti.

Kasnije su na tržište izašle kompanije poput EDF, Er likid (Air Liquide), Endži (Engie) i Šnajder elektrik (Schneider Electric) sa ciljem da finansiraju svoju energetsku tranziciju i diversifikuju investitore.

Priključile su se i lokalne vlasti i nekoliko francuskih regiona emitovalo je “zelene obveznice” za finansiranje projekata javnog prevoza i unapređenje energetske efikasnosti.

Prema podacima francuske vlade, globalno tržište “zelenih obveznica” naraslo je sa samo 13 milijardi dolara u 2013. na 48 milijardi u 2015. i predviđa se da će u 2016. dostići 100 milijardi.

Međutim, veliki rast tržišta “zelenih obveznica” nije skrenuo pažnju sa nedovoljne transparentnosti mnogih projekata koji je njima trebalo da budu finansirani.

Izvor: EurActiv.rs
Previous Hobi pa zarada: Posle odlaska u penziju počeo da proizvodi domaće pirotsko pivo
Next Startup: 5 neophodnih stvari za uspešan biznis

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze stabilne, bankarski sektor zabeležio skok

Na evropskim berzama se u sredu ujutro bankarski sektor malo oporavio, nakon oštrog pada prethodnih dana, što je podstaklo blagi rast berzanskih indeksa.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Blagi rast indeksa, Fed pozitivno o ekonomiji

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija blago porasle, nakon što je američka centralna banka ostavila kamatne stope nepromenjene i poručila da je ekonomija u dobrom stanju.

Najvažnije vesti 1Comments

Branislav Nedimović: Srbija na zakupu zemljišta zaradila 27 miliona evra više nego u 2015.

Republika Srbija će u 2016. godini inkasirati 27 miliona evra više nego prošle godine, po osnovu davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav

1 Comment

  1. Popara Dorcol
    September 08, 13:53 Reply
    Dali je moguce da se malo bolje objasni sta su to zelene obveznice? Ko ih izdaje, na osnovu cega su izdate, koja je vrednost, koliki je procenat, na koliko dugo se izdaju i dali su aktivne na berzama. Ukoliko jesu, gde?

Leave a Reply