Startup: 5 neophodnih stvari za uspešan biznis

Startup: 5 neophodnih stvari za uspešan biznis

Šta je potrebno za uspešan startup?

Ovo pitanje pojavilo se na sajtu Quora. Odgovor daje iskusni Jason M. Lemkin, investitor i osnivač nekoliko uspešnih biznisa.

Evo šta on ima da vam posavetuje:

„Za početak, pomenimo stvari koje ne morate da „jurite“:

– Osnivača „zvezdu“? Nije potrebno. Naravno, da biste napravili sledeći „Slack“, „Amazon“, „Tesla“ potreban vam je i budući Elon Mask. Ali mnogi osnivači veoma uspešnih startupova pametni su i imaju energije, a nisu Mask. Nisam ni ja.

– Neverovatnu tehnologiju? Ne. Pogledajte „Airbnb“ i mnoge druge.

– Da ste novi i prvi na tržištu? Ne. Pogledajte „Google“, „Jet“, itd. Može da pomogne ali nije neophodno.

– Ekspertizu u određenom domenu? Nije neophodno ali može da pomogne. Možete da naučite mnogo ako ste 100 odsto posvećeni…

– Da radite 100 sati nedeljno? Može da pomogne. Ali, to ne pravi biznis. Vreme u kancelariji nije toliko važno koliko vreme provedeno na razmišljanje o poslu.

foto: cciq.com.au

foto: cciq.com.au

Šta je potrebno:

1. Potpuna posvećenost. Biće vam potrebno više od dve godine da dođete do stvarnih klijenata koji plaćaju. I 7-10 godina da napravite nešto veliko. Mnogi takozvani „osnivači“ nisu toliko posvećeni. Ta posvećenost dovešće vas u prednost nad ostalima.

2. Proizvod koji će odgovarati tržištu. Morate da pronađete produkt koji će tržište želeti da kupi.

3. Minimalno održiv tim. Možete da outsourcujete razvoj, odnosno da prepustite nekom drugom van firme. Možete i da budete suosnivač startupa. Mnogi započinju nešto bez minimalno održivog tima. Ali morate da budete u stanju da izgradite, stavite na tržište i prodate svoj proizvod.

4. Zalaganje da bi se postigla izvrsnost i stalno ponavljanje. Ne možete nešto da stvorite, stavite na policu i čekate. Možda će vam biti potrebno 100 izdanja pre nego što imate proizvod pogodan za prodaju. I još 200 da biste počeli da zarađujete.

5. Opsesija. Potrebno je da budete opsednuti svojim poslom. Stalno. Pod tušem. Dok trčite ili se vozite. Možda „radite“ 40 sati nedeljno ali potrebno je da razmišljate o svom poslu 140 sati nedeljno.“

Izvor: GdeInvestirati/BIZLife
Previous "Zelene obveznice": Tržište koje raste
Next Apple predstavio najnoviji iPhone 7

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Više od preduzetništva: Priča o Libanu, entuzijazmu, uspešnom biznisu

Uprkos činjenici da su još drevni Egipćani uvelike proizvodili i konzumirali pivo, kultura pivarstva i Bliski istok su dva pojma koja se vekovima baš i ne izgovaraju u istom dahu.

Lifestyle 0 Comments

Oprez pri plaćanju karticom u inostranstvu, provizije paprene

Na putovanju u inostranstvo bolje je nositi kartice nego keš, savetuju bankari, uz objašnjenje da je keš “jeftiniji” i nema provizija, ali sa druge strane, u slučaju krađe kartice, to

Preduzetništvo 0 Comments

Preduzetništvo nije lako, ali se isplati

Najveći deo privreda razvijenih zemalja, često preko 90 odsto, čine porodična preduzeća, a u Srbiji i dalje glavnu reč vode državne firme.  

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply