Srbija: Da li će doći do povećanja cene vode?

Srbija: Da li će doći do povećanja cene vode?

Povećanje cene vode o kome govori Svetska banka nije realno i voda mora da ostane socijalna kategorija, kaže predsednik Tomislav Nikolić.

Prethodno su predstavnici Svetske banke u Srbiji saopštili da dugoročno voda mora poskupeti kako bi se obezbedio novac za ulaganja u infrastrukturu i u prečišćavanje otpadnih voda.

Najbolja od svih stvari na svetu, kako su stari Grci opisivali vodu, u modernoj Srbiji je do sada bila i jedna od najjeftinijih stvari. Sa cenom od 50 do 100 dinara za kubni metar pijaće vode, Srbija ima znatno nižu prosečnu cenu od zemalja Evropske unije, pa su se u okolini Beograda namnožili bazeni. Međutim, Svetska banka kaže da to neće moći tako. Njene studije pokazuju da se voda u Srbiji rasipa i da cena mora u dogledno vreme da se izjednači sa evropskim prosekom, znači da se povisi za 100, negde čak i 200 odsto.

Zašto bi voda u Srbiji poskupela, ako Srbija ima vode u izobilju? Međutim, pomoćnik ministra Aleksandar Vesić kaže da je problem u onima koji troše previše vode i u tome što Srbija ne upravlja otpadnim vodama. Međutim, vlada neće slušati Svetsku banku.

Pitanje povećanja cene vode u Srbiji ostaje otvoreno.

Izvor: B92
Previous Evropske berze: Mirno trgovanje u očekivanju odluka ECB-a
Next Zagreb dobija najveći regionalni preduzetnički centar

You might also like

Društvo 0 Comments

Počela najveća migracija ljudi u Kini uoči Praznika proleća

Uoči Praznika proleća u Kini počele su najmasovnije migracije ljudi.

Društvo 0 Comments

Personalizovane senior kartice za penzionere: Popusti od kulture do sahrane

Od 1. novembra Grad Beograd uvodi personalizovane senior kartice na osnovu kojih će najstariji sugrađani prilikom kupovine moći da ostvare brojne popuste.

Makroekonomija 0 Comments

Pad nezaposlenosti u EU, u evrozoni nepromenjena

U aprilu je nezaposlenost u evrozoni ostala na 10,2 odsto, što je najmanje od avgusta 2011, saopštila je danas statistička služba Evropske unije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply