Poslodavci poslali Vladi Srbije inicijativu za rasterećenje biznisa

Poslodavci poslali Vladi Srbije inicijativu za rasterećenje biznisa

Vladi Srbije je od strane Unije poslodavaca Srbije (UPS) dostavljena inicijativa za finansijsko rasterećenje privrede i popravljanje uslova poslovanja.

UPS smatra da je izuzetno važno popraviti uslove poslovanja u našoj zemlji kako bi preduzeća mogla da opstanu i budu konkurentna na tržištu i nakon završetka godine preduzetništva.

Ta organizacija podseća da je u Srbiji ova godina proglašena Godinom preduzetništva koju prati niz konkursa za povoljne kredite koji treba da omoguće proizvođačima da pod povoljnijim uslovima nabave novije mašine i plasiraju svoje proizvode na tržište EU.

Poslovni ambijent u Srbiji karakteriše pravna nesigurnost, veliki broj parafiskalnih nameta, visoki troškovi, ali i veliki broj nezaposlenih.

Poslodavci, kako piše u saopštenju UPS-a, insistiraju na ukidanju svih parafiskalnih nameta za koje se ne dobija nikakva usluga i na poštovanju Zakona o komunalnim uslugama.

foto: pfpinc.ca

foto: pfpinc.ca

“Naime, samo dve opštine u Srbiji poštuju ovaj zakon i naplaćuju komunalne usluge po istoj ceni privredi i domaćinstvima, dok ostale privredi naplaćuju ove usluge i tri puta više nego domaćinstvima”, navedeno je.

U Inicijativi za finansijsko rasterećenje privrede UPS se založio za povećanje neoporezivog iznosa zarada kao i progresivan način oporezivanja zarada uz smanjenje poreske stope i doprinosa na najniže zarade.

“Smanjenje opterećenja niskih zarada u radno intenzivnim granama kao što su tekstilna i metalna industrija direktno bi uticalo na povećanje konkurentnosti, povećanje zarada zaposlenih, novo zapošljavanje i povećanje izvoza”, navedeno je.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Oglašavanje na YouTube-u efektnije od TV reklama
Next ECB odlučila da ne menja sadašnju monetarnu politiku

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Paket za penzije – 35 milijardi dinara

Za najavljeni finansijski paket kojim će penzionerima do kraja godine biti povećana primanja iz budžeta treba da se izdvoji 35 milijardi dinara.

Preuzimanja na Beogradskoj berzi – bez konkurencije i poštovanja pravila

Preuzimanja kompanija na Beogradskoj berzi predstavljaju najbolju paradigmu domaćeg akcionarstva i tržišta kapitala.

Najvažnije vesti 0 Comments

Steen Jakobsen: Ako želite da zaradite, zanemarite šta Fed radi

Pre svega, ima nekoliko opštih tema koje proističu iz verovatnih poteza Federalnih rezervi u narednim nedeljama, piše u komentaru glavni ekonomista Saxo bane Steen Jakobsen.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply