Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou

Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou

Na Wall Streetu u utorak su cene akcija porasle. Nasdaq je dostigao rekordni nivo, jer su najnoviji ekonomski pokazatelji ojačali stajalište investitora da se Fed ipak neće odlučiti za podizanje kamatnih stopa u kratkom roku.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 46,16 bodova ili 0,23 %, na 18.538 bodova, a S&P 500 indeks za 0,3 % na 2.186 bodova.

Tehnološki Nasdaq porastao je 0,5 %, na 5.275 bodova, novi rekordni nivo.

Slabiji od očekivanja ISM indeks uslužnih aktivnosti u SAD-u za avgust ojačao je mišljenja da će se Fed ovog meseca suzdržati od podizanja kamatnih stopa.

Taj indeks spustio se sa julskih 55,5 na 51,4 boda, najniži nivo od februara 2010. godine, i znatno ispod procene ekonomista od 55 bodova.

“Fed od podataka nema podršku za podizanje kamatnih stopa, pa je tržište blago poraslo. Akcije bi trebale imati podršku od i nadalje prisutnog okruženja s niskim kamatnim stopama, a Fed bi se trebao držati po strani sve dok ekonomski pokazatelji ne pokazuju znatnije usporavanje”, smatra Buckley Hellwig, jedan od čelnika investicionog društva BB&T Wealth Managementa.

S&P indeks financijskih akcija, koji raste kada jačaju očekivanja o podizanju kamatnih stopa, kliznuo je 0,2 %, dok je S&P indeks komunalnih kompanija, koje uobičajeno ostvaruju koristi od okruženja s niskim kamatnim stopama, porastao je 1,1 %.

Foto: amazonaws.com

Foto: amazonaws.com

Uprkos padu cena nafte, S&P 500 indeks energetskih akcija ojačao je 1,5 posto, potpomognut vestima da će kompanija Enbridge preuzeti Spectra Energy za otprilike 28 milijardi dolara. Akcija Spektre poskupela je 13,4 % na 41 dolar.

Najveća dobitnica bila je akcija Cepheisa, čija je cena skočila 52,6 % na 52,53 dolara nakon objave da je ta dijagnostička kompanija pristala na ponudu za preuzimanje Danahera za 4 milijarde dolara.

Otprilike 6,6 milijardi akcijau utorak je na američkim berzama promenilo vlasnika, što je iznad 20-dnevnog proseka od 6 milijardi.

Na evropskim berzama cene akcija spustile su se u utorak s najnižih nivoa u zadnjih godinu dana. Londonski Ftse indeks potonuo je 0,78 %, na 6.826 boda, a pariski CAC za 0,24 posto, na 4.529 bodova. Frankfurtski DAX blago je ojačao, za 0,14 %, na 10.687 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous EPS: Rashod za zaposlene 40 miliona evra
Next Skupština AIK-a odobrila novu dividendu

You might also like

Iran spreman da se pridruži pregovorima o stabilizaciji tržišta nafte

Iran je spreman da u naredna dva-do tri meseca podigne svoj nivo proizvodnje nafte na 4 miliona barela dnevno, zavisno od potreba tržišta, saopšteno je iz Nacionalne naftne kompanije Irana

Dinar stabilan, kurs u ponedeljak 119,62

Dinar će u ponedeljak, 11. decembra, zadržati približno istu vrednost prema evru kao u petak i zvanični srednji kurs iznosiće 119,6237 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Wall Street: Blaži rast indeksa, oprezna trgovina

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi blago porasli, a trgovalo se oprezno uoči sastanka američkog predsednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply