Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou

Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou

Na Wall Streetu u utorak su cene akcija porasle. Nasdaq je dostigao rekordni nivo, jer su najnoviji ekonomski pokazatelji ojačali stajalište investitora da se Fed ipak neće odlučiti za podizanje kamatnih stopa u kratkom roku.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 46,16 bodova ili 0,23 %, na 18.538 bodova, a S&P 500 indeks za 0,3 % na 2.186 bodova.

Tehnološki Nasdaq porastao je 0,5 %, na 5.275 bodova, novi rekordni nivo.

Slabiji od očekivanja ISM indeks uslužnih aktivnosti u SAD-u za avgust ojačao je mišljenja da će se Fed ovog meseca suzdržati od podizanja kamatnih stopa.

Taj indeks spustio se sa julskih 55,5 na 51,4 boda, najniži nivo od februara 2010. godine, i znatno ispod procene ekonomista od 55 bodova.

“Fed od podataka nema podršku za podizanje kamatnih stopa, pa je tržište blago poraslo. Akcije bi trebale imati podršku od i nadalje prisutnog okruženja s niskim kamatnim stopama, a Fed bi se trebao držati po strani sve dok ekonomski pokazatelji ne pokazuju znatnije usporavanje”, smatra Buckley Hellwig, jedan od čelnika investicionog društva BB&T Wealth Managementa.

S&P indeks financijskih akcija, koji raste kada jačaju očekivanja o podizanju kamatnih stopa, kliznuo je 0,2 %, dok je S&P indeks komunalnih kompanija, koje uobičajeno ostvaruju koristi od okruženja s niskim kamatnim stopama, porastao je 1,1 %.

Foto: amazonaws.com

Foto: amazonaws.com

Uprkos padu cena nafte, S&P 500 indeks energetskih akcija ojačao je 1,5 posto, potpomognut vestima da će kompanija Enbridge preuzeti Spectra Energy za otprilike 28 milijardi dolara. Akcija Spektre poskupela je 13,4 % na 41 dolar.

Najveća dobitnica bila je akcija Cepheisa, čija je cena skočila 52,6 % na 52,53 dolara nakon objave da je ta dijagnostička kompanija pristala na ponudu za preuzimanje Danahera za 4 milijarde dolara.

Otprilike 6,6 milijardi akcijau utorak je na američkim berzama promenilo vlasnika, što je iznad 20-dnevnog proseka od 6 milijardi.

Na evropskim berzama cene akcija spustile su se u utorak s najnižih nivoa u zadnjih godinu dana. Londonski Ftse indeks potonuo je 0,78 %, na 6.826 boda, a pariski CAC za 0,24 posto, na 4.529 bodova. Frankfurtski DAX blago je ojačao, za 0,14 %, na 10.687 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous EPS: Rashod za zaposlene 40 miliona evra
Next Skupština AIK-a odobrila novu dividendu

You might also like

Azijske berze pale, evro pod pritiskom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, dok je evro pod pritiskom zbog neizvesnosti u vezi Grčke, mogućih prevremenih izbora u Italiji i poruka iz Evropske scentralne banke da

Produktna berza: Nastavljen rast cena robe, pšenica poskupela više od 8 odsto

Trgovanje na produktnoj berzi u Novom sadu u ovoj nedelji obeležili su količinski rast prometa i više cene robe.

Wall Street: Dow Jones zabeležio skok, S&P 500 pad

Na Wall Streetu je u ponedeljak Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo, zahvaljujući rastu cena akcija u energetskom sektoru, dok su S&P 500 i Nasdaq oslabili zbog pada finansijskog i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply