Sirija: Turska planira vojne akcije sa Amerikancima, Moskva “duboko” zabrinuta

Sirija: Turska planira vojne akcije sa Amerikancima, Moskva “duboko” zabrinuta

Rusija je izrazila negodovanje zbog turskih vojnih akcija u Siriji koje se izvode bez odobrenja Damaska i UN, naglasivši da to komplikuje ionako “strašnu” situaciju.

Istovremeno, predsednik Turske je izjavio da je američki predsednik Barak Obama predložio zajedničku operaciju oslobađanja sirijskog grada Raka, koji je pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Barak Obama želi da izvede zajedničku akciju u Raki. Iz perspektive Turske, to neće biti nikakav problem”, rekao je Erdogan novinarima na povratku sa samita G20 u kineskom gradu Hangdžuu.

On je dodao da je Obama pokrenuo to pitanje tokom samita i naveo da bi turski i američki vojni zvaničnici mogli da se sastanu kako bi razgovarali o toj temi.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je zabrinutost zbog napredovanja turskih vojnih jedinica u Siriji, ističući potencijalne opasnosti za mirovni proces.

Lavrov je izjavio da je turska operacija u Siriji, koja je počela pre dve sedmice, “duboko zabrinjavajuća”.

Moskva naglašava da ovu operaciju nije odobrio Savet bezbednosti UN ili sirijska Vlada.

Akcije Turske “mogu dodatno komplikovati vojnu i političku situaciju u Siriji koja je ionako strašna”, rekao je Lavrov i dodao da se time ugrožavaju međunarodni napori za postizanje morovnog sporazuma.

Turska vojska započela je 24. avgusta na severu Sirije ofanzivu pod nazivom “Štit Eufrata”, čiji je cilj proterivanje militanata “Islamske države” ali i kurdskih trupa koje Anakra smatra pretnjom po njenu bezbednost sa tursko-sirijske granice.

Turski zamenik premijera Nuretin Canikli je rekao da sirijske snage koje podržava Turska sada kontrolišu oko 772 kvadratna kilometra na severu Sirije nakon što su proterali militante IDIL-a.

Izvor:BBC

Izvor:BBC

Opozicija odbacuje svaki plan Rusije i SAD koji uključuje Asada

Visoki odbor za pregovore, glavna sirijska opoziciona grupa u pregovorima o budućnosti Sirije, predstavio je svoj novi plan za tranziciju, a koordinator Odbora Rijad Hidžab je saopštio da bi se opozicija usprotivila bilo kom dogovoru Rusije i SAD koji bi znatno odstupao od toga.

Plan Odbora, koji uživa podršku Saudijske Arabije i zapadnih sila i koji je bio uključen u posustale pregovore pod pokroviteljstvom UN, predviđa da proces rešavanja počne šestomesečnim pregovorima kako bi se uspostvila prelazna administracija koju bi činili predstavnici opozicije, vlade i civilnog društva.

Od predsednika Bašara al Asada bi se očekivalo da napusti dužnost na kraju tih šest meseci.

Tranziciona vlada bi zatim upravljala zemljom 18 meseci nakon čega bi bili održani izbori.

“Ukoliko je ono o čemu se Rusi i Amerikanci dogovore mnogo drugačije od onoga čemu Sirijci teže mi to nećemo prihvatiti,” rekao je Hidžab,.

On tvrdi da se tu ne radi o tome da li će Asad ostati na vlasti još šest meseci, mesec ili godinu dana u tranzicionom periodu.

“Rusi i Amerikanci to znaju. Oni znaju da sirijski naord neće odustati od svog zahteva,” rekao je portparol.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da ovaj predlog pruža “prvu uverljivu sliku” kako bi mogla da izgleda mirna Sirija bez Asada.

“Još uvek postoji šansa da ova vizija uspe,” napisao je on u kolumni za “Times”.

Ukoliko Rusi i Amerikanci mogu zajedno da postignu primrije, onda se mogu nastaviti pregovori u Ženevi s tom razlikom što bi sve strane do tada videle bar konture Sirije posle Asada, dodao je on.

Moskva i Vašington podržavaju suprotne strane u sirijskom konfliktu pri čemu se Rusi bore na Asadovoj strani dok Amerikanci podržavaju opozicione grupe i insistiraju da Asad mora da ode.

Izvor:Tanjug
Previous Nagradna igra u borbi protiv sive ekonomije: Fiskalnim računom do putovanja, bele tehnike, automobila...
Next Borba protiv utaje poreza: Danska će otkupiti podatke iz "Panamskih papira"

You might also like

Politika

Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) bori se 130 državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je državni ministar bezbednosti Dragan Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a i upozorio

Geopolitika

Evropska unija danas obeležava 60 godina postojanja, bez Velike Britanije

Lideri Evropske unije u Rim će danas obeležiti 60 godina od potpisivanja Rimskog sporazuma, kojim je osnovana preteča EU, Evropska ekonomska zajednica.

Geopolitika

Turska pokrenula veliku vojnu akciju protiv kurdskih pobunjenika

Turske oružane snage pokrenule su vojnu operaciju velikih razmera protiv kurdskih pobunjenika u jugoistočnoj provinciji Dijarbakir.