Evropske berze – Intraday: Akcije blizu najviših nivoa u poslednjih osam meseci

Evropske berze – Intraday: Akcije blizu najviših nivoa u poslednjih osam meseci

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su se zadržale nadomak najviših nivoa u zadnjih osam meseci, a podršku su im davali dobri poslovni izveštaji koja su pomogli gurnuti u drugi plan slabe podatke iz nemačke industrije.

Panevropski STOXX 600 indeks skliznuo je 0,1 odsto, na 349,25 bodova. Time se zadržao nedaleko najviših nivoa od januara ove godine, koje je dostigao u ponedeljak, nakon čega je u utorak ponovno skliznuo po objavi slabih američkih ekonomskih pokazatelja.

U 11,30 sati londonski Ftse gotovo je stagnirao u u poređenju s prethodnim zatvaranjem tržišta, na 6.829 bodova, frankfurtski DAX iznosio je 10.731 bod i bio u plusu 0,42 odsto, a pariski je CAC ojačao 0,14 odsto, na 4.536 bodova.

Slabi pokazatelji bili su u fokusu i u sredu, ovoga puta iz nemačkog industrijskog sektora koji je u julu zabeležio neočekivan pad proizvodnje, i to najsnažniji u poslednja 23 meseca. Takve vesti iz najveće evropske ekonomije prigušile su rast frankfurtskog berzanskog indeksa.

Akcije banaka ponovno su oslabile, pa je pripadajući indeks bankarskih akcija skliznuo za 0,7 odsto te je bio najveći sektor gubitnik.

Foto: getty

Foto: getty

Znatnije su oslabile i akcije vazduhoplovnog sektora, uključujući Lufthansu, Air France-KLM, Easyjet i Ryanair, budući da im je Deutsche Bank snizio rejtinge. U sektoru putovanja i odmora akcije su u proseku oslabile 0,6 odsto.

Od najvećih pojedinačnih dobitnika izdvaja se inženjerska grupa Weir Group čije su akcije poskupele 3,3 odsto, nakon što im je banka Morgan Stanley podigla rejting.

Ojačale su i akcije firme Ashtead, za čak 8,7 odsto, nakon što je firma za najam opreme objavila da očekuje da će nezini godišnji rezultati poslovanja premašiti očekivanja.

S druge strane, najviše su u proseku porasle cene akcija u sektoru nafte i plina, za 0,7 odsto, temeljem jačanja cena sirove nafte zbog slabijeg dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Iran spreman da se pridruži pregovorima o stabilizaciji tržišta nafte
Next ASEAN: Počeo samit zemalja jugoistočne Azije

You might also like

Berza

Najviša cena zlata u poslednjih 28 meseci

Oštar pad dolara i razočaravajuća odluka japanske Centralne banke, uz već postojeće brige za globalnu ekonomiju izazvane Brexit-om podigli su cenu zlata na najviši nivo u poslednjih 28 meseci.

Najvažnije vesti

Kvartalna dobit kompanije H&M u blagom padu

Švedski lanac modnih kuća Hennes i Mauritz (H&M) izvestio je u četvrtak o manjoj tromesečnoj dobiti zbog teških uslova na američkom i na tržištu srednje Evrope, najavljujući ujedno lansiranje osme

Svetske berze

Evropske berze drugi dan u padu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija blago su skliznule, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom akcije u sektoru osiguranja.