Azijske berze: Akcije na najvišim nivoima

Azijske berze: Akcije na najvišim nivoima

Na azijskim berzama u sredu su crne akcija dostigle najviše nivoe u zadnjih godinu dana, jer je iznenađujuće slab podatak o aktivnostima u američkom uslužnom sektoru smanjio ionako niska očekivanja o Fedovom podizanju kamatnih stopa do kraja meseca, a okruženje s niskim kamatama pogoduje ulaganju u akcije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija bez japanskih ojačao je oko 7,00 sati 0,4 odsto, nastavivši uspon nakon što je u protekla dva dana porastao 2,7 odsto i dostigao najviši nivo od jula prošle godine.

Istovremeno, japanski Nikkei skliznuo je 0,7 odsto, najviše pod pritiskom skoka kursa jena prema dolaru, što je pritisnulo akcije izvoznika iz te treće po veličini svetske ekonomije.

Slabiji od očekivanja ISM indeks uslužnih aktivnosti u SAD-u za avgust ojačao je mišljenja da će se Fed ovoga meseca suzdržati od podizanja kamatnih stopa.

Taj indeks spustio se sa julskih 55,5 na 51,4 boda, najniži nivo od februara 2010. godine, i znatno ispod procene ekonomista od 55 bodova.

“Izgledno je da Fed ovoga meseca neće menjati kamatne stope”, smatra Shuji Shirota, direktor makroekonomskog odeljenja HSBC banke u Tokiju.

Izjave nekolicine Fedovih zvaničnika proteklih nedelja ojačale su špekulacije o podizanju kamatnih stopa u SAD-u u nadolazećim mesecima, no investitori su sada smanjili očekivanja zbog slabijeg ISM indeksa, ali i u petak objavljenih podataka o zapošljavanju.

Predsednik Feda u San Franciscou John Williams u izjavi nakon objave ISM indeksa, u utorak je poručio da će Fed podizati kamatne stope postepeno tokom nekoliko idućih godina.

“Nedavne poruke Fedovih zvaničnika o izglednom podizanju kamatnih stopa verovatno su date s namerom da se tržišta previše ne opuste, a ne da u potpunosti uračunaju u cenu imovine njihovo podizanje”, dodaje Shirota.

Očekivanja tržišnih učesnika od podizanja kamatnih stopa već u septembru sada su splasnula na svega 15 odsto, a u decembru na nešto iznad 50 odsto, dok su pre objave ISM indeksa bila iznad 20 i 60 odsto.

Foto: stanford.edu

Foto: stanford.edu

Niža očekivanja od podizanja kamatnih stopa spustila dolar

Kurs dolara u takvim je uslovima kliznuo novih 0,5 odsto prema jenu, nakon u utorak zabeleženog pada za 1,38 odsto, pa se njime trguje po 101,48 jena.

Kurs evra blago je u sredu ojačao prema dolaru, nakon što je u utorak skočio 0,96 odsto, najviše u zadnja tri meseca te se njime trenutno na deviznim tržištima trguje po 1,1247 dolara.

I britanska funta se stabilno drži na 1,3416 dolara, nakon što je u utorak dostigla najviši nivo u zadnjih gotovo 8 nedelja.

Na naftnim tržištima cene su nešto iznad najnižih nivoa u zadnje tri nedelja, koje su dotakle prethodne nedelje, nakon dogovora postignutog u ponedeljak između Rusije i Saudijske Arabije o saradnju na svetskom naftnom tržištu te njihovoj najavi da će u budućnosti možda ograničiti svoju proizvodnju.

Barel Brent nafte na londonskom tržištu u plusu je jutros 0,5 odsto, na 47,49 dolara, nakon što je prošle nedelje potonuo na 45,32 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Skupština AIK-a odobrila novu dividendu
Next Samsung: Šteta od opoziva Note-a 7 će koštati milijardu dolara

You might also like

Svetske berze

Cene nafte na najvišem nivou od novembra 2014.

Cene nafte porasle su u utorak na najviši nivo od novembra 2014. godine, poduprte OPEC-ovim smanjivanjem proizvodnje, snažnom potražnjom i mogućem ponovnom uvođenju američkih sankcija Iranu.

Berza

Dinar u pozitivnom nizu, u sredu 122,73 dinara za evro

Vrednost srpske valute porasla je prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 122,7260 dinara za jedan evro.

Berza

Dinar ojačao, kurs 119,21 dinara za evro

Dinar je ojačao prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosi 119,2134 dinara za evro, što je nova najviša vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone, objavila