ASEAN: Počeo samit zemalja jugoistočne Azije

ASEAN: Počeo samit zemalja jugoistočne Azije

Samit lidera zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) otvoren je danas u glavnom gradu Laosa Vijentijanu, pod senkom neumesnih izjava filipinskog predsednika Rodriga Dutertea upućenih američkom predsdniku Baraku Obami.

Duterte, kome je ovo prvo pojavljivanje na nekom međunarodnom skupu, bio je u centru pažnje medija kada je Obamu nazvao kučkinim sinom komentarišući moguće kritike američkog predsednika zbog brojnih ubistava narkodilera van sudova na Filipinima. Zbog tih izjava sastanak predviđen danas s Obamom u Vijentijanu je otkazan, mada se Duterte kasnije izvinio.

Duterte je i danas bio u centru pažnje kada se ušetao u konferencijsku salu obučen u tradicionalnu filipinsku košulju zavrnutih rukava. Drugi lideri bili su obučeni u tamna odela.

Filipinci nose košulju “barong” i u formalnim prilikama ali sa spuštenim rukavima. Zavrnuti rukavi se smatraju suviše neformalnim za neku zvaničnu priliku, a kamoli za samit Asocijacije zemala jugoistočne Azije (ASEAN). Duterte je ipak spustio rukave kada je predsednik Laosa govorio na otvaranju samita.

ASEAN okuplja deset zemalja – Brunej, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Mjanmar, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam. Posle samita uslediće niz drugih sastanaka sutra i samit lidera ASEAN-a i drugih zemalja uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Indiju, Južnu Koreju, Japan, Australiju i Novi Zeland. Na samitu treba da se razmotri niz pitanja od terorizma do tenzija u Južnom kineskom moru.

Obama je stigao u Vijentijan sinoć, u prvoj poseti jednog američkog predsednika Laosu i prisustvovaće samitu u četvrtak.

Izvor:Beta
Previous Evropske berze - Intraday: Akcije blizu najviših nivoa u poslednjih osam meseci
Next Srbija: Velike zarade na dečjoj odeći

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Erdogan: Napad na ekonomiju je poput napada na zastavu

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da je aktuelna kriza nacionalne valute lire napad na tursku ekonomiju i da se ne razlikuje od napada na zastavu ili poziva

Društvo 0 Comments

Nikolić: Ne vidim razlog zašto se ne bi opet kandidovao za predsednika, odluka do Božića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će do Božića saopštiti odluku da li će se kandidovati za novi mandat na predsedničkim izborima 2017. godine.

Tema dana 1Comments

Vučić i Cipras: Tradicionalno prijateljstvo Srbije i Grčke ojačati boljim ekonomskim odnosima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Grčkoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu i što nije priznala Kosovo, ali je naglasio da prijateljstvo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply