Trka za Galeniku: Odustaju Indijci, ostaju samo Rusi

Trka za Galeniku: Odustaju Indijci, ostaju samo Rusi

Iz trke za kupovinu “Galenike” najverovatnije će ispasti i indijska kompanija “Cadila Pharmaceuticals”. 

Nakon što je iz igre za kupovinu ove zemunske fabrike zbog proceduralnih razloga ispala brazilska kompanija “EMS”, van terena bi iz istih razloga vrlo lako mogli da ostanu i Indijci. Tako bi u trci za kupovinu 25 odsto “Galenike” ostao samo britansko-ruski konzorcijum “Frontier” i “Petrovax Pharma”, čijem je dolasku u “Galeniku” posredovao srpski biznismen Toplica Spasojević.

foto: srbijadanas.com

foto: srbijadanas.com

Prema nezvaničnim saznanjima, privatizacioni savetnik “Galenike” napravio je izveštaj koji će uskoro proslediti Komisiji za sprovođenje procedure za izbor strateškog partnera.

“Na osnovu izveštaja komisija će bodovati ponude, ali sudeći po tome da bi zbog nepravilnosti dela dokumentacije iz igre mogli da ispadnu i Indijci, bodovaće se samo ponuda konzorcijuma. Konačnu odluku o prodaji “Galenike” odlučiće Vlada”, kaže sagovornik “Blica”.

Za 25 odsto kapitala “Galenike” konzorcijum nudi oko sedam miliona evra, koliki je i minimalni zahtev države kao većinskog vlasnika ove fabrike. Oni su spremni da u “Galeniku” investiraju između 30 i 40 miliona evra. U ponudi navode i da “Galeniku” vide sa 700 zaposlenih, umesto trenutno 1.400 ljudi.

“Smanjenjem broja radnika oni u startu žele da stabilizuju firmu, ali bi sa ulaganjima u širenje proizvodnje novu tehnologiju i zaštitu životne sredine zapošljavali nove ljude i povećavali zarade. Spremni su i da odmah nakon potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu sa “Galenikom” isplate sve dogovorene obaveze, uključujući i 70 miliona evra dugova”, kaže izvor.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Amerikanac David Scwendiman postavljen za glavnog tužioca za ratne zločine na Kosovu
Next Privreda Grčke beleži skroman rast u kvartalu april-jun 2015.

You might also like

Kompanije 0 Comments

AIK bolji u trci za Gorenjsku, ponuđena cena ispod zahtevane

Konzorcijum prodavaca akcija Gorenjske banke, predvođen finansijskim holdingom Sava, primio je ponude za prodaju 55% akcija ove slovenačke banke.

Makroekonomija 0 Comments

Evropske zemlje najveći investitori u SAD

Evropske države vodeći su strani investitori u SAD, a zanimljivo je da Kina nije ni među prvih 10 zemalja.  

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Kukuruz najtrgovaniji, cena pšenice nastavila pad

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje je trgovano 4,225 tone robe, što je oko 122 odsto veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply