Putin u Uzbekistanu da oda poštu Karimovu – (i odredi novog predsednika države?)

Putin u Uzbekistanu da oda poštu Karimovu – (i odredi novog predsednika države?)

Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je danas ruže na grob pokojnog uzbekistanskog lidera Islama Karimova, čija je smrt prošle nedelje nakon njegovih 27 godina na vlasti pobudila strahove od razvoja nestabilnosti u toj državi centralne Azije.

AFP prenosi da je na snimku ruske državne televizije prikazan Putin kako kleči na grobu Karimova pokrivenom cvećem u drevnom gradu Samarkandu, nakon što je skrenuo sa prvobitno planirane rute, vraćajući se u Rusiju sa samita G20 u Kini.

Daily Mail prenosi da je Putin imao kratak sastanak sa premijerom Šavkatom Mirzijajevim, što nagoveštava da bi on mogao da nasledi Karimova.

Pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov izjavio je da je putovanje Putina u Samarkand privatno: „Predsednik bi želeo da izrazi saučešće“

Uzbekistan, bivša sovjetska repoblika, i najmnogoljudnija zemlja Centralne Azije graniči sa Avganistanom, što je od strateškog interesa za Rusiju i SAD.

 

Šavkat Mirzijajev i Vladimir Putin (Foto:AFP)

Šavkat Mirzijajev i Vladimir Putin (Foto:AFP)

Previous Srbija: Ukida se povraćaj PDV-a za bebe
Next Microsoft dobio podršku od kompanija Amazon, Apple i Alphabet u borbi protiv vlasti

You might also like

Geopolitika

Putin i Trump dogovorili prekid vatre u Siriji

U julskoj vrelini, dok su ulice Hamburga postajale ratno poprište u brutalnom sukobu između snaga reda i radikalnih antiglobalističkih demonstranata u kojem su povređene stotine ljudi, u Kongresnom centru, prvi su se put

Geopolitika

Sirija: Žestoke borbe oko Alepa, opozicione snage pokušavaju slomiti opsadu grada

Žestoki sukobi vode se u okolini Alepa gde borci nekoliko opozicionih grupa ujedinjenim snagama pokušavaju slomiti opsadu grada.

Geopolitika

“Bliski susret” kineskih i američkih aviona iznad Južnog kineskog mora

Pentagon je u sredu saopštio da su dva kineska borbena aviona presrela američki izviđački vojni avion u međunarodnom vazdušnom prostoru u incidentu koji se dogodio 17. maja.