Proizvodnja gasa u Elemiru veća 10 odsto, smanjena emisija CO2

Proizvodnja gasa u Elemiru veća 10 odsto, smanjena emisija CO2

Naftna industrija Srbije (NIS), otvaranjem aminskog postrojenja u Elemiru kod Zrenjanina, poboljšala je obim proizvodnje gasa za 10 procenata u Pogonu za pripremu i transport nafte i gasa, poručili su juče predstavnici NIS-a.

Kako su istakli, ujedno je povećan i kvalitet tog domaćeg prirodnog gasa. Dnevni kapacitet aminskog postrojenja je 750.000 kubika gasa, dok je udeo ugljen-dioksida (CO2) u gasu koji proizvodi NIS smanjen na ispod tri odsto u odnosu na ranijih između pet i osam procenata. Prema rečima tehnologa Grigorija Tešanovića, osušeni CO2 se utiskuje u bušotine Rusande, a proizvedeni prirodni gas se, kako je rekao, isporučuje JP Srbijagas.

Aminsko postrojenje u Elemiru za izdvajanje CO2 iz gasa, u koje je NIS uložio više od 30 miliona evra, izgrađeno je 2014. godine, a u samostalnom radu je od jula prošle godine.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Svetska banka: Cena vode u Srbiji socijalna, ekonomska cena 1,35 evra po metru kubnom
Next Azijske berze: Indeksi blago skočili

You might also like

Kompanije 0 Comments

Prodata kragujevačka televizija K9 za 2.402 evra

Novi vlasnik Televizije Kanal 9 je Miloš Paunović iz Kovina, koji je za 2.402 EUR kupio ovaj kragujevački medij, prenosi portal Kragujevačke.

Kompanije 0 Comments

Stranci drže 80 odsto izvora vode u Srbiji

Procenjuje se da trećina izvorišta vode u Srbiji koristi za plasman na tržište, a gotovo 80 odsto flaširane vode iz srpskih izvora proizvode fabrike koje su u rukama stranih kompanija,

Preduzetništvo 0 Comments

Srpsko-američki startap Frame prodat za 165 miliona dolara

Srpsko-američki startap Frame, otkupljen je od strane američke softverske cloud kompanije Nutanix.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply