Proizvodnja gasa u Elemiru veća 10 odsto, smanjena emisija CO2

Proizvodnja gasa u Elemiru veća 10 odsto, smanjena emisija CO2

Naftna industrija Srbije (NIS), otvaranjem aminskog postrojenja u Elemiru kod Zrenjanina, poboljšala je obim proizvodnje gasa za 10 procenata u Pogonu za pripremu i transport nafte i gasa, poručili su juče predstavnici NIS-a.

Kako su istakli, ujedno je povećan i kvalitet tog domaćeg prirodnog gasa. Dnevni kapacitet aminskog postrojenja je 750.000 kubika gasa, dok je udeo ugljen-dioksida (CO2) u gasu koji proizvodi NIS smanjen na ispod tri odsto u odnosu na ranijih između pet i osam procenata. Prema rečima tehnologa Grigorija Tešanovića, osušeni CO2 se utiskuje u bušotine Rusande, a proizvedeni prirodni gas se, kako je rekao, isporučuje JP Srbijagas.

Aminsko postrojenje u Elemiru za izdvajanje CO2 iz gasa, u koje je NIS uložio više od 30 miliona evra, izgrađeno je 2014. godine, a u samostalnom radu je od jula prošle godine.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Svetska banka: Cena vode u Srbiji socijalna, ekonomska cena 1,35 evra po metru kubnom
Next Azijske berze: Indeksi blago skočili

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Karić potvrdio da je zainteresovan za kupovinu PKB-a

Vlasnik “BK grupe” Bogoljub Karić izjavio je da je zainteresovan za kupovinu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), ali da o tome nije razgovarao ni sa kim iz vlasti.

Industrija 0 Comments

Eurofer: Kina koristi železaru u Srbiji u sporu oko čelika sa EU

Nemački dnevnik Frankfurter allgemeine zeitung, prenosi da je evropsko udruženje proizvođača čelika Eurofer, zabrinuto zbog mogućnosti da Kina, sa ciljem da nesmetano prodaje jeftin čelik u Evropi, koristi železaru u Srbiji.

Kompanije 0 Comments

Fond River Styxx Capital kupuje 85 odsto udela u Telenor banci

Telenor banka postigla je sporazum o strateškom partnerstvu sa investicionim fondom River Styxx Capital. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply