Evropske berze – Intraday: Mali skok berzi

Evropske berze – Intraday: Mali skok berzi

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su blago porasle i kreću se nedaleko od najviših nivoa u tri meseca, uz podršku jačanja akcija u energetskom sektoru, no teg indeksima bile su akcije francuske firme Ingenico čiji je snažan pad pritisnuo tehnološke akcije.

Panevropski STOXX 600 indeks bio je na blagom dobitku od 0,1 odsto te se drži nedaleko od najviših nivoa od kraja aprila.

Oko 12 sati pariski je CAC bio u plusu od 0,3 odsto, na 4.554 boda, a frankfurtski DAX dostigao 10.715 bodova, ojačavši 0,4 odsto. Londonski Ftse bio je na gubitku od 0,14 odsto, skliznuvši na 6.869 bodova.

Evropski berzanski indeksi podršku su crpili iz energetskog sektora u kojem su akcije nastavile jačati usled rasta cena sirove nafte na svetskim tržištima. Među najvećim dobitnicima bili su naftni divovi poput Totala i Royal Dutch Shella.

Uz sektor nafte i gasa, među najvećim dobitnicima izdvaja se još evropski sektor osnovnih sirovina, u kojem su akcije jačale pod uticajem rasta cena akcija rudarskih kompanija.

Foto: usnews.com

Foto: usnews.com

No, veliki teg berzanskim indeksima bile su akcije francuske firme Ingenico Group, svetskog lidera na području pružanja tehnoloških rešenja za usluge plaćanja, a čija je cena potonula 12,5 odsto nakon što je srezao procene za ovu godinu zbog, kako tumače, iznenadnog i značajnog pada prihoda u Sjedinjenim Državama.

“Ingenico je prilagodio svoje procene za drugo polugodište u 2016. godini zbog brzog i privremenog pada prihoda na američkom tržištu prouzrokovanog izmenom propisa i zbog stalno prisutnih otežanih uslova u Brazilu”, tumači u belešci klijentima analitičar firme Bryan, Garnier & Co. Richard-Maxime Beaudoux.

Skok cena akcija nemačke farmaceutske firme Fresenius SE za 3,8 odsto pomogao je ipak delom nadoknađivanjem navedenih gubitaka. Povod njihovu snažnijem jačanju bila je vest da nemačka firma kupuje najveći španski lanac privatnih bolnica Quironsalud za 5,76 milijardi evra.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Microsoft dobio podršku od kompanija Amazon, Apple i Alphabet u borbi protiv vlasti
Next Prvi proizvod ovakve vrste u Evropi: Portfolio vrednih deonica SaxoSelect

You might also like

Očekivanja snažnije potražnje podigla cene nafte iznad 54 dolara

Cene nafte poskočile su u sredu na međunarodnim tržištima iznad 54 dolara, podstaknute očekivanjima snažnije potražnje za sirovom naftom u kontekstu postupnog otvaranja rafinerija u SAD-u nakon uragana Harvey.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze skočile, funta bez promene

Na većini azijskih berzi cene su akcija u sredu porasle, što se zahvaljuje slabljenju dolara, dok je britanska funta stabilna nakon što je premijerka Theresa May objavila plan za izlazak

Metalac uknjižio akcije iz neraspoređene dobiti

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) uknjižio je novih 1,02 miliona akcija koje je odlukom skupštine akcionara kompanija emitovala iz neraspoređene dobiti u visini od 408 miliona dinara, izvestio je juče Centralni

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply