Evropske berze – Intraday: Mali skok berzi

Evropske berze – Intraday: Mali skok berzi

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su blago porasle i kreću se nedaleko od najviših nivoa u tri meseca, uz podršku jačanja akcija u energetskom sektoru, no teg indeksima bile su akcije francuske firme Ingenico čiji je snažan pad pritisnuo tehnološke akcije.

Panevropski STOXX 600 indeks bio je na blagom dobitku od 0,1 odsto te se drži nedaleko od najviših nivoa od kraja aprila.

Oko 12 sati pariski je CAC bio u plusu od 0,3 odsto, na 4.554 boda, a frankfurtski DAX dostigao 10.715 bodova, ojačavši 0,4 odsto. Londonski Ftse bio je na gubitku od 0,14 odsto, skliznuvši na 6.869 bodova.

Evropski berzanski indeksi podršku su crpili iz energetskog sektora u kojem su akcije nastavile jačati usled rasta cena sirove nafte na svetskim tržištima. Među najvećim dobitnicima bili su naftni divovi poput Totala i Royal Dutch Shella.

Uz sektor nafte i gasa, među najvećim dobitnicima izdvaja se još evropski sektor osnovnih sirovina, u kojem su akcije jačale pod uticajem rasta cena akcija rudarskih kompanija.

Foto: usnews.com

Foto: usnews.com

No, veliki teg berzanskim indeksima bile su akcije francuske firme Ingenico Group, svetskog lidera na području pružanja tehnoloških rešenja za usluge plaćanja, a čija je cena potonula 12,5 odsto nakon što je srezao procene za ovu godinu zbog, kako tumače, iznenadnog i značajnog pada prihoda u Sjedinjenim Državama.

“Ingenico je prilagodio svoje procene za drugo polugodište u 2016. godini zbog brzog i privremenog pada prihoda na američkom tržištu prouzrokovanog izmenom propisa i zbog stalno prisutnih otežanih uslova u Brazilu”, tumači u belešci klijentima analitičar firme Bryan, Garnier & Co. Richard-Maxime Beaudoux.

Skok cena akcija nemačke farmaceutske firme Fresenius SE za 3,8 odsto pomogao je ipak delom nadoknađivanjem navedenih gubitaka. Povod njihovu snažnijem jačanju bila je vest da nemačka firma kupuje najveći španski lanac privatnih bolnica Quironsalud za 5,76 milijardi evra.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Microsoft dobio podršku od kompanija Amazon, Apple i Alphabet u borbi protiv vlasti
Next Prvi proizvod ovakve vrste u Evropi: Portfolio vrednih deonica SaxoSelect

You might also like

Neznatna promena vrednosti dinara, srednji kurs 118,1509

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,1509 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Evro je

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Poruke Feda zabrinule ulagače

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale jer je zapisnik s poslednje sednice Feda zabrinuo ulagače, koji su ionako oprezni jer nisu sigurni da će predsednik Donald Trump

Tržiša valuta: Nedelja oštrog pada američkog dolara

Vrednost američke valute protekle je nedelje na valutnim tržištima oštro pala nakon objavljivanja podataka o usporavanju privrede Sjedinjenih Država u prvom kvartalu 2016.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply