Evro ojačao, zlato poskupelo, nafta pala

Evro ojačao, zlato poskupelo, nafta pala

Vrednost američkog dolara na svetskim valutnim tržištima u utorak je oslabila jer najnoviji podaci o poslovnoj aktivnosti u oblasti usluga u SAD prete da odlože planove Fed-a o povećanju kamata.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, pao je 0,9 odsto, na 95,9480 indeksna poena, što je najveći dnevni pad u pet sedmica.

U odnosu na zajedničku evropsku valutu dolar je oslabio 0,97 odsto, na 1,1255 dolara za evro. Ipak, na nedeljnom nivou, evro je na gubitku 0,35 odsto.

U odnosu na britansku funtu dolar je oslabio 0,96 odsto i trguje se 1,3432 USD/GBP, što je njezin najviši nivo od polovine jula.

Funta je blago, 0,03 odsto ojačala i u odnosu na evro, na 1,1936 EUR/GBP.

Nakon što su, u petak objavljeni, podaci o zaposlenosti u SAD bili nešto slabiji nego su investitori očekivali, podaci o poslovnoj aktivnosti u oblasti usluga su “hladan tuš” za sve koji su očekivali povećanje kamata Federalnih rezervi u skorije vreme.

Indeks poslovne aktivnosti u sektoru usluga SAD, ISM neproizvodnja (Non-Manufacturing), pao je u avgustu na 51,4 poena, u poređenju sa 55,5 poena u julu, pokazali su podaci Instututa za upravljanje zalihama (ISM). Istovremeno to je najniži nivo aktivnosti od februara 2010. godine.

Institut za upravljanje zalihama izračunava indeks ISM neproizvodnja na osnovu podataka kompanija iz 62 segmenta u oblasti usluga koje čine skoro 90 odsto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Južnoafrički rand (Foto:www.cnbcafrica.co)

Južnoafrički rand (Foto:www.cnbcafrica.co)

Dobitnik dana na valutnim tržištima je južnoafrički rand kojem vrednost raste treći dan uzastopno nakon što je objavljeno da je ekonomija Južnoafričke Republike porasla 3,3 odsto u drugom kvartalu, što je najbrži tempo rasta od kraja 2014. godine. Cena randa se danas kretala oko 14,05 randa za dolar, dok je u ponedeljak jedan dolar koštao 14,39 randa.

Ojačao je i australijski dolar, sa 75,92 US centi, na 76,78 US centi, podržan odlukom australske centralne banke da zadrži referentnu kamatu na postojećem nivou od 1,5 odsto.

nafta,zlato,dolar

Smanjena očekivanja o podizanju kamatnih stopa u SAD povećale su cenu zlata. Unca žutog plemenitog metala poskupela je 21,82 dolara, odnosno 1,82 odsto i trguje se po ceni 1.351,18 dolara, što je skoro ista cena kao pre nedelju dana.

Cene brent nafte danas je pala pošto je izbledeo efekat jučerašnjeg dogovora dva najveća svetska proizvođača, Saudijske Arabije i Rusije.

Cena “brent” nafte pala je 1,34 odsto, na 46,99 dolara za barel, dok je američka WTI skuplja 0,16 odsto, i barelom se trguje za 44,51 dolara.

U ponedeljak su dve zemlje postigle saglasnost o strateškom partnerstvu u oblasti energetike, koji bi trebao doprineti stabilizaciji tržišta nafte.

“Lako se dogovoriti o cenama nafte, ali je veoma teško postići dogovor o tome ko će kome, i koliko, ustupiti tržišni deo”, kaže Troy Vincent, analitičar u “ClipperData”

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Halkbanka dobitnik dana, solidno trgovanje državnim obveznicama
Next Novi Sad: Cene stanova od 600 do 1.300 evra po kvadratu, najtraženiji mali stanovi

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Novi ekonomski podaci podigli indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, a u fokusu ulagača bili su novi ekonomski pokazatelji i još jedna najava poreske reforme.

Berza

Dinar stabilan, kurs u ponedeljak 119,62

Dinar će u ponedeljak, 11. decembra, zadržati približno istu vrednost prema evru kao u petak i zvanični srednji kurs iznosiće 119,6237 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Dinar oslabio, NBS danas prodala 30 miliona evra

Vrednost nacionalne valute prema evru oslabila je 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 122,9538 dinara za jedan evro.