EK: Volkswagen varao kupce, nejednak tretman američkih i evropskih potrošača

EK: Volkswagen varao kupce, nejednak tretman američkih i evropskih potrošača

Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova ocenila je da je auto-gigant Volkswagen (VW) izveo ogromnu prevaru s vozilima s dizel-motorima, kršeći propise većine zemalja EU o zaštiti potrošača.

“U većini država-članica EU izgleda da su pravila prakično prekršena”, izjavila je Jurova na konferenciji za novinare u Briselu.

Takođe je moguće da je Volkswagen prekršio i evropske propise o prodaji i garancijama za robu široke potrošnje, dodala je ona.

Na pitanje AFP, Volkswagen je rekao da te tvrdnje smatra “neosnovanim” i “jasno ih odbacuje”, održavajući “redovan i konstruktivan dijalog s vlastima i institucijama u Briselu”.

Jurova je pozvala kupce da prijave sudovima automobile i traže odštetu jer je septembra 2015. godine otkriveno da je VW u 11 miliona svojih vozila instalirao softver za falsifikovanje nivoa zagadjujućih materija u izduvnim gasovima.

Način dobijanja obeštećenja je u EU komplikovaniji nego u SAD”, priznala je komesar za pravosuđe Vera Jurova. Ona je objasnila sa se u EU situacija razlikuje po pojedinim zemljama – i nema svuda jednakih mogućnosti za ostvarivanje kolektivnog prava na sudu. Takođe, ne postoji jedinstven pristup vlasti zemalja članica – mnogi ne žele da prodube problem sa Volkswagen, koji garantuje hiljade radnih mesta u Evropi.

Komisija je stoga letos pokrenula široke konsultacije o tome sa organizacijama potrošača u svakoj zemlji-članici od kojih je tražila da joj daju informacije, i sa državnim organima nadležnim za zaštitu potrošača.

Sastanci sa organizacijama potrošača i nadležnim državnim organima su zakazani za 8. i 29. septembar. To treba da bude prilika da se razmotri mogućnost kolektivnih tužbi protiv nemačkog proizvođača.

Po pisanju lista “Die Welt”, Volkswagen je prekršio pravila zaštite potrošača u 20 zemalja EU.

“Ta kompanija je sada, posle SAD, suočena s pretnjom da će i u EU morati da isplati milijarde evra kazni i naknada štete”, navodi list.

Nemačka grupa koja je vlasnik 12 marki vozila, uključujući Volkswagen, Audi, Porsche, Seat i Škodu, pristala je da plati 15 milijardi dolara u SAD da bi izmirila samo deo sudskih potraživanja u vezi sa “Dieselgate”.

VW se uz to obavezao da od vlasnika u SAD otkupi 480.000 automobila s dizel-motorima od 2.000 kubika, opremljenih softverom za prevaru pri merenju zagađenja, ili da ih popravkom uskladi sa standardima. Njihovi vlasnici će takođe dobiti nadoknadu do 10.000 dolara po automobilu, u zavisnosti od modela.

U Evropi, gde se ne očekuje da VW finansijski obešteti svoje kupce, nezadovoljstvo jača zbog nejednakog tretmana američkih i evropskih potrošača.

Izvor:Beta
Previous Azijske berze: Indeksi blago skočili
Next Evropske berze: Cene akcija na najvišem nivou u poslednja tri meseca

You might also like

Kompanije 0 Comments

Velike španske banke napuštaju Kataloniju

CaixaBank, po imovini treća banka u Španiji, odlučila je da premesti svoje sedište iz Barselone u Valensiju, zbog političke neizvesnosti u Kataloniji.

Transport 0 Comments

Hainan Airlines zadovoljan poslovanjem linije Beograd-Peking

Kineski avio-prevoznik Hainan Airlines saopštio je za portal EX-YU Aviation News da je zadovoljan učinkom nove linije Beograd-Peking koja je pokrenuta pre više od mesec dana preko Praga i obavlja

Politika 0 Comments

Skupština Srbije: SRS i Dveri sprečili Devenporta da predstavi izveštaj EK

Sednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, na kojoj je šef Delegacije EU Majkl Devenport trebalo da predstavi Izveštaj EK o napretku Srbije, odložena je dok se ne steknu uslovi za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply