Srbija: Zašto su neki proizvodi skuplji nego u regionu?

Srbija: Zašto su neki proizvodi skuplji nego u regionu?

Odeća, obuća i drugi proizvodi istih proizvođača su znatno jeftiniji u regionu i pojedinim zemljama Evropske unije nego u Srbiji, a razlog tome je visoka cena zakupa lokala i brojni nameti u našoj zemlji.

Ko je putovao van zemlje mogao je i lično da se uveri da isti proizvod, isti model, isti dezen, ista boja, pa čak i broj u inostranstvu možemo pazariti za mnogo manje nego u Srbiji.

Iako je prosečna plata od oko 380 evra u Srbiji duplo niža nego u Hrvatskoj, ili dva i po puta manja od one u Sloveniji, odnosno stotinak evra niža od one u Bugarskoj, izgleda da najskuplje prolazimo.

Identična ženska bluza u Beogradu i Ljubljani košta gotovo isto, oko 50 evra, plaćamo je dva i po puta više od Bugara i jedan i po put više od Hrvata, a to ne treba da čudi jer je zakup lokala u tržnim centrima najskuplji u Srbiji, a najam lokala u prometnim ulicama čak trostruko skuplji nego, primera radi, u Sloveniji.

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

Manjak tržnih centara, a višak nameta

Nebojša Nešovanović, nacionalni direktor JLL, kaže da Beograd i Srbija imaju manje tržnih centara nego glavni gradovi i zemlje u regionu.

„Rešenje je u izgradnji novog maloprodajnog prostora i šoping zona kako bi se došlo do jeftinijih cena zakupnina. Samim tim bi roba u tržnim centrima postala jeftinija.“

Očekujemo da u narednih dvanaest meseci u Srbiji krene izgradnja maloprodajnih objekata vrednih milijardu evra, kaže Nešovanović.

Na cenu utiču i propisi. U celom regionu, osim u Srbiji i Bosni i Hercegovini, urađena je njihova reforma u trgovini. U Evropi, na primer, cena komunalnih usluga za firme i građane je izjednačena.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je prosečan trgovac u Srbiji prinuđen da između 45 i 55 različitih nameta ugradi u trgovačku maržu, za razliku od svojih kolega trgovaca u Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj koji imaju između 12 i 22 nameta.

„Najkonkretnija razlika jeste što svaki privredni subjekat ovde još uvek plaća skuplje vodu, gas, parking – u odnosu na građane dva ili tri puta“, ističe Rajić.

Visoke cene u Srbiji i ne čude ako uzmemo u obzir da Beograd na 1.700.000 stanovnika ima samo četiri moderna tržna centra što je četiri puta manje od optimalnog broja.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Građanima od danas isplata dividendi od akcije Aerodroma
Next Raste cena nafte, Rusija i Saudijska Arabija dogovorile strateško partnerstvo u oblasti energetike

You might also like

Društvo 0 Comments

Holandija i Belgija razmenile po deo teritorije

Uz prisustvo članova svojih kraljevskih porodica, Holandija i Belgija su potpisale sporazum o razmeni dela teritorije.

Tema dana 0 Comments

Šarčević: Nećemo da fabrikujemo vukovce, ulaganje u kadrove

Prosveta je prioritet, treba krenuti od najmlađih, a finski model smo mogli uvesti još pre 30 godina, kaže za N1 ministar prosvete Mladen Šarčević, naglasivši da će sindikati učestvovati u

Društvo 0 Comments

Norvežani sve manje jedu krompir

Potrošnja krompira je dramatično pala u Norveškoj od otkrivanja nafte u Severnom moru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply