Srbija od dijaspore i investitora dobija 5 milijardi evra

Srbija od dijaspore i investitora dobija 5 milijardi evra

Do kraja ove godine bi Srbija mogla da inkasira od stranih direktnih investicija i od dijaspore gotovo pet milijardi evra.

Naime, prema podacima Narodne banke Srbije, u našu zemlju je od početka ove godine do kraja juna pristiglo 830,8 miliona evra stranih direktnih investicija, što je za 6,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ovakav priliv, kako navode u NBS, svedoči o povoljnom stavu investitora o dugoročnim ulaganjima u našu zemlju. Očekuje se da do kraja 2016. u Srbiju dođe 1,6 milijardi evra stranih direktnih investicija.

Priliv doznaka iz inostranstva je 1,1 milijarda evra, a pretpostavlja se da će do kraja godine da dostigne oko tri milijarde.

Investicije su u najvećoj meri poticale iz zemalja EU. Najveći iznosi bili su usmereni u prerađivačku industriju, finansijski sektor, građevinarstvo, trgovinu, saobraćaj i telekomunikacije.

foto: plus.google.com

foto: plus.google.com

S druge strane, iz zemlje je od početka godine otišlo 331,3 miliona evra na osnovu kupljenih hartija od vrednosti. To je posledica reakcije stranih investitora prema tržištima u usponu, kao što je naše, posle početka normalizacije monetarne politike američkih Federalnih rezervi.

Prema podacima Narodne banke Srbije, domaći investitori su povećali svoja ulaganja u inostrane, pre svega dužničke hartije, što je, takođe, dovelo do odliva deviza.

Za kamate smo stranim ulagačima tokom poslednja tri meseca isplatili 110,1 milion evra. Ali situacija se menja i oni se ponovo okreću domaćem tržištu. Investicije, pre svega privatne, bile su lane ključni pokretač privrednog rasta, a to se očekuje i u ovoj godini, tvrde u NBS.

Na veće učešće investicija ukazuju pre svega ostvareni rezultati prerađivačke industrije u proizvodnji i izvozu. Tako je u 2015. godini dve trećine oblasti prerađivačke industrije ostvarilo rast proizvodnje, a čak 20 od 23 oblasti beleže i rast izvoza.

Domaće firme, država i finansijske institucije su u inostranstvu od aprila do juna vratili 250,9 miliona evra kredita.

Izvor: GdeInvestirati/BizLife
Previous Banke od 2017. daju kredite i klijentima bez stalnog posla
Next Lidl: Prijave za mesto menadžera prodavnica do 25. septembra, početak rada 2018. godine

You might also like

Najvažnije vesti

ECB agresivno kupuje korporativne obveznice

Evropska centralna banka povećala je kupovinu korporativnih obveznica prošle sedmice, i istovremeno smanjila kupovinu državnih obveznica.

Najvažnije vesti

Fiskalni savet: Dugovi javnih i državnih preduzeća najaveća opasnost za budžet

Vlada Srbije u budžetu za 2017. godinu nije planirala značajnije uštede tako da će deficit biti približno isti kao i ove godine, ocenio je danas Fiskalni savet.

Makroekonomija

Argentina uvodi hitne ekonomske mere

Vlada Argentine za danas je najavila objavljivanje novih ekonomskih mera i smenjivanje nekoliko ministara u pokušaju da reši finansijsku krizu tokom koje je nacionalna valuta pezos ove godine izgubila 50