Srbija od dijaspore i investitora dobija 5 milijardi evra

Srbija od dijaspore i investitora dobija 5 milijardi evra

Do kraja ove godine bi Srbija mogla da inkasira od stranih direktnih investicija i od dijaspore gotovo pet milijardi evra.

Naime, prema podacima Narodne banke Srbije, u našu zemlju je od početka ove godine do kraja juna pristiglo 830,8 miliona evra stranih direktnih investicija, što je za 6,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ovakav priliv, kako navode u NBS, svedoči o povoljnom stavu investitora o dugoročnim ulaganjima u našu zemlju. Očekuje se da do kraja 2016. u Srbiju dođe 1,6 milijardi evra stranih direktnih investicija.

Priliv doznaka iz inostranstva je 1,1 milijarda evra, a pretpostavlja se da će do kraja godine da dostigne oko tri milijarde.

Investicije su u najvećoj meri poticale iz zemalja EU. Najveći iznosi bili su usmereni u prerađivačku industriju, finansijski sektor, građevinarstvo, trgovinu, saobraćaj i telekomunikacije.

foto: plus.google.com

foto: plus.google.com

S druge strane, iz zemlje je od početka godine otišlo 331,3 miliona evra na osnovu kupljenih hartija od vrednosti. To je posledica reakcije stranih investitora prema tržištima u usponu, kao što je naše, posle početka normalizacije monetarne politike američkih Federalnih rezervi.

Prema podacima Narodne banke Srbije, domaći investitori su povećali svoja ulaganja u inostrane, pre svega dužničke hartije, što je, takođe, dovelo do odliva deviza.

Za kamate smo stranim ulagačima tokom poslednja tri meseca isplatili 110,1 milion evra. Ali situacija se menja i oni se ponovo okreću domaćem tržištu. Investicije, pre svega privatne, bile su lane ključni pokretač privrednog rasta, a to se očekuje i u ovoj godini, tvrde u NBS.

Na veće učešće investicija ukazuju pre svega ostvareni rezultati prerađivačke industrije u proizvodnji i izvozu. Tako je u 2015. godini dve trećine oblasti prerađivačke industrije ostvarilo rast proizvodnje, a čak 20 od 23 oblasti beleže i rast izvoza.

Domaće firme, država i finansijske institucije su u inostranstvu od aprila do juna vratili 250,9 miliona evra kredita.

Izvor: GdeInvestirati/BizLife
Previous Banke od 2017. daju kredite i klijentima bez stalnog posla
Next Lidl: Prijave za mesto menadžera prodavnica do 25. septembra, početak rada 2018. godine

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Izveštaj EK: Srbija napredovala, ali još dosta toga mora da se uradi

Srbija je po izveštaju Evropske komisije (EK) za 2016. postigla značajan napredak u mnogim oblastima, ali još dosta toga mora da se uradi, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS)

Najvažnije vesti 0 Comments

DRI: Milijarde su “propale” kroz budžetske “rupe”

Državna revizorska institucija (DRI) je danas objavila da je kontrolom poslovanja budžetskih korisnika 2017. godini utvrdila nepravilnosti u trošenju 743 milijarde dinara, zbog čega je podnela 512 prijava, od čega

Makroekonomija 0 Comments

EU ostala bez 2 milijarde dolara zbog kineske robe

Prihod od carina treba da ide u budžet EU…

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply