Počelo suđenje vlasniku “Farmakoma” Miroslavu Bogićeviću

Počelo suđenje vlasniku “Farmakoma” Miroslavu Bogićeviću

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje vlasniku “Farmakoma” Miroslavu Bogićeviću, optuženom da je sa još šest osoba oštetio Privrednu banku Beograd za 3,4 milijarde dinara.

Reč je o nezakonito odobrenim i nevraćenim kreditima. Miroslav Bogićević tvrdi da nije kriv.

Iako je “Farmakom”, prema računici tužilaštva, već dugovao nekoliko desetina miliona evra, optuženi su našli način kako da se toj kompaniji odobre novi krediti.

U optužnici se pored ostalog navodi da je Miroslav Bogićević predlagao pojedinim radnicima, spoljnim saradnicima, poslovnim partnerima i rođacima da osnuju firme i traže kredite od Privredne banke:

“Optuženi članovi Kreditnog odbora Banke odobravali su tim firmama kredite, iako su znali da će odobrena novčana sredstva sa računa tih firmi odmah biti prebačena na račun ‘Farmakoma’. Optuženi su znali i da, kao garant većine spornih kredita i njihov stvarni korisnik, ‘Farmakom’, zbog prezaduženosti, nema izgleda da vrati novac.”

Bogićević je najavio da će njegova odbrana biti vrlo jednostavna te da će dokazati da ne postoji šteta u ovom slučaju, a ako i postoji, da ona nije nastala poslovanjem PBB-a i “Farmakoma”, već drugim okolnostima.

“Imali li politike u svemu ovome? Naravno, ali čisto da se pogrešno ne razumemo – nema veze sa premijerom. Ne govorim to zato da bih se zaštitio, nego zato što je to tako”, rekao je Bogićević.

Iznošenje odbrane optuženih moglo bi da počne sutra, s obzirom na to da su ročišta zakazana od ponedeljka do četvrtka.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, osim Bogićevića, obuhvaćeni su i predsednik kreditnog odbora “Privredne banke Beograd” Miodrag Salai, članovi kreditnog odbora te banke Aleksandra Janković, Vera Medić i Predrag Tošić, zatim zamenik člana kreditnog odbora Dušan Vujadinović i finansijski direktor koncerna “Farmakom MB” Olivera Đorđević.

Terete se da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, za šta je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Bogićević je bio uhapšen u novembru 2014, a i u pritvoru je proveo šest meseci, posle čega je u junu prošle godine prebačen u kućni pritvor, koji mu je ukinut 6. novembra 2015. godine, uz zabranu napuštanja boravišta, tako da se sada brani sa slobode.

Izvor:RTS
Previous Beogradska berza: Belex15 oslabio 0,3 odsto
Next Dinar oslabio 0,1 odsto, u utorak 123,25 dinara za evro

You might also like

Kompanije 0 Comments

Danas ističe rok za Galeniku

Danas ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tenderu za prodaju 25 odsto udela u Galenici po minimalnoj ceni od sedam miliona evra.

Lične finansije 0 Comments

Šta uraditi kada ne možete podići novac od besplatnih akcija?

Više građana požalilo se da ne može da podigne novac od besplatnih akcija NIS-a, Aerodroma ili Telekoma, odnosno da im je na šalterima pošta rečeno da nemaju ništa na računu.

Politika 0 Comments

Interpol raspisao crvene poternice za troje radikala

Haški tribunal saopštio je danas da je na zahtev tog suda Interpol izdao crvene poternice sa nalogom za hapšenje za troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića.

1 Comment

Leave a Reply