Povratak hrišćanske vojske u Irak, oslobađaju svoja sela od islamista

Povratak hrišćanske vojske u Irak, oslobađaju svoja sela od islamista

Hrišćanska milicija, “Jedinice za zaštitu Ninivske gore” oslobodile su mesto južno od Mosula, Badanah, koje su u junu 2014. godine okupirali pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

To je prvi put da je hrišćanska milicija oslobodila mesto koje su pre dolaska džihadista naseljavali hrišćani.

Jedinice za zaštitu Ninivskih gora su na svojoj Facebook stranici objavile da je mesto oslobođeno u četvrtak uz pomoć vazdušnih udara koalicije predvođene SAD.

Jedinice za zaštitu Ninivskih gora, koje su pretežno sastavljene od asirskih hrišćana najavile su da će se priključiti snagama iračke vojske u operacijama za oslobađanje Mosula.

Za njih je, kako kažu, oslobađanje Mosula prioritet, jer ne samo da su islamisti zauzeli njihove domove, već pokušavaju da unište deo njihove istorije.

Foto:www.almasdarnews.com

Foto:www.almasdarnews.com

Broj hrišćana u Iraku 2003. godine bio je oko 1.5 miliona, što je predstavljalo 5% ukupnog iračkog stanovništva. Broj hrišćana 1987. bio je 1.4 miliona, kada su činili 8% ukupnog stanovništva.

Procenjuje se da je nakon rata u Iraku broj hrišćana spao na 450 000 do 2013., dok neki govore o brojci od 200 000. Hrišćani pretežno žive u Bagdadu, Basri, Mosulu i Kirkuku, te asirskim gradovima i regionima, kao što su Ninivska gora na severu zemlje.

Većina iračkih hrišćana pripada ogranku sirijskog hrišćanstva, čiji su sledbenici glavninom Asirci.

Hrišćani u Iraku su najčešća meta napada džihadista usled čega su brojne porodice napustile svoje domove, bežeći u područja pod kontrolom Kurda ili u Evropu.

Borci hrišćanske milicije, njih oko 1.000, po nekim podacima do 2.000, prošlo je jednogodišnju obuku kod kurdskih elitnih jedinica, pešmerga.

Izvor:Agencije

Previous Počeo samit lidera G20 u Kini
Next Nedeljni pregled: Skok svetskih berzi

You might also like

Transport

Katar probio blokadu, brodovi sa robom stižu preko Omana

Katar je počeo da koristi plovni put preko Omana kako bi zaobišao blokadu koju su nametnuli Saudijska Arabija i deo zalivskih zemalja, optužujući vlasti iz Dohe da finansiraju terorizam.

Geopolitika

Pariz i Dablin: Što brže pokretanje Brexita

Francuski predsednik Francois Hollande i irski premijer Enda Kenny na današnjoj zajedničkoj konferenciji za štampu u Dablinu izjavili su da London treba da obavesti Evropsku uniju “što je pre moguće” o

Društvo

Rusija: Protesti širom zemlje, traži se ostavka premijera Medvedeva

Najmanje 100 osoba zadržano je u pritvoru u centru Moskve, uključujući opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, tokom demonstracija, koje su u tom gradu i širom Rusije ogranizovane protiv korupcije vladinih zvaničnika,