Farma na dnu mora: Uzgajaju bosiljak, paradajz, salate,…

Farma na dnu mora: Uzgajaju bosiljak, paradajz, salate,…

Italijanski ronilac Đani Fontanezi je u priobalnom području Ligurnije napravio povrtnjak ispod morske površine u kojem uzgaja paradajz, grašak, salate, tikvice…

Fontanezi (Gianni Fontanesi) kaže da ima najlepšu kancelariju na svetu. Tačnije rečeno, to je koliba na plaži pored koje se deca igraju u plićaku, odrasli na ležaljkama jure tamniji ten. Noli, gradić bosiljakna zapadu pokrajine Ligurije, poznat je pre svega kao kupalište. Ali, usred godišnjih odmora događa se nešto neverovatno: pod morem, na dubini između šest i deset metara, nalazi se povrtnjak. Iako mu je ovo već četvrta sezona kako uzgaja povrće od početka juna do kraja septembra, Fontanezi je oduševljen kao prvog dana.

Na početku smo sadili bosiljak, nalazimo se u Liguriji, a ona je poznata po pestu, dakle bosiljku. I odmah smo se iznenadili da je on rastao pod vodom, u unutrašnjosti jedne prozirne kugle koju su pod morem držali tegovi“, kaže Fontanezi.

Marketinški trik postao prava ideja

U međuvremenu su usavršili sistem. Ako čovek malo bolje pogleda na udaljenosti od 20, 30 metara od plaže vidi se da nešto svetluca pod morem. S ronilačkom maskom se sve vidi perfektno. „Zamislite zvono, ili loptu pod vodom, koja je pričvršćena za dno mora. Unutra je vazduh. Ima dovoljno mesta za male spratove. U zavisnosti od toga kako se koja biljka sadi, možemo postaviti lonce s kokosovom zemljom ili to činimo komplikovanije uz pomoć akvakulture. Pod vodom smo dobili mesto na kojem možemo da radimo i uzgajamo biljke.“

Zapravo to ne bi uopšte trebalo da funkcioniše jer usred mora nema plodne zemlje, svetlo je slabo, a voda puna soli. Zato su Đani Fontanezi, koji radi za firmu Ocean Reef, specijalizovanu za ronilačku opremu, i njegove kolege celi poduhvat na početku zamislili kao marketinški trik. Ali, vrlo brzo se ispostavilo da u moru, ispod vode, uslovi za uzgoj biljaka nisu loši kako se mislilo. Naprotiv: „U unutrašnjosti ove kupole vlada konstantna temperatura dan i noć, ne trebaju nam sredstva za zaštitu biljaka, jer nema parazita, dakle sve je čisto od hemikalija. To se nalazi na šest do deset metara dubine, tu vlada gotovo dvostruko veći pritisak nego na zemlji. Čini se da zbog toga biljke brže rastu. Koncentracija ugljen-dioksida je veća, a i to je dobro za biljke“, objašnjava Fontanezi.

Širenje prostora za uzgoj biljaka

Foto:www.onenewspage.com

Foto:www.onenewspage.com

U kupoli ima i slatke vode. Ona kondenzira na plafonu kupole i kapa dolje. Više univerziteta je već sprovodilo istraživanja u podmorskim povrtnjacima. Ne rastu sve biljke jednako dobro, ali mnoge rastu brže. Pored bosiljka koji je u Liguriji obavezan začin, Fontanezi i kolege već su uzgajali boraniju, pasulj, paradajz, razne salate, tikvice kao i cveće. U međuvremenu su u toku pokusi s lekovitim biljem i biljkama od kojih se prave kozmetički proizvodi. Hemijske analize su očigledno obećavajuće. A ono što je počelo kao šala radi reklame moglo bi da se na kraju pokaže kao važan doprinos obezbeđivanju prehrane na Zemlji.

„Prvi je cilj da se ovakvi projekti u većoj razmeri sprovode u celom svetu. Za sada je ovo prilično maleni poduhvat. Dakle, proširili bismo prostor na kojem mogu biti uzgajane biljke na sva mesta na kojima to sada nije moguće. Zbog nedostatka vode, zbog neplodne zemlje, štetočina, velikih razlika u temperaturi, gde je danju prevruće, a noću prehladno, i tako dalje“, kaže Fontanezi.

Izvor:Deutsche Welle
Previous Zašto u Srbiji ne postoje "studentski krediti"
Next Dolar ojačao prema evru i jenu, funta raste treću sedmicu uzastopno

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

PKS pokrenula Centar malog biznisa u Kragujevcu

U cilju da pomogne onima koji nameravaju da pređu u privatni biznis Privrednea komora Srbije je pokrenula Centar malog biznisa.

Preduzetništvo 0 Comments

Počela elektronska registracija preduzetnika

Agencija za privredne registre (APR) počela je od 1. januara da pruža uslugu elektronske registracije preduzetnika.

Preduzetništvo 0 Comments

Ministarstvo privrede: Privrednicima odobreni novi krediti

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da je Fond za razvoj odobrio novih 26 kredita za početnike u biznisu u ukupnom iznosu od oko 58,1 milion dinara po Programu podsticanja razvoja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply