Wall Street: Slabiji podaci o zaposlenosti podigli indekse

Wall Street: Slabiji podaci o zaposlenosti podigli indekse

Na Wall Streetu su u petak indeksi porasli zahvaljujući slabijim izveštajima o zaposlenosti u SAD-u, što je po procenama investitora smanjilo šanse da bi Fed već u septembru mogao podići kamatne stope.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je u petak 72,66 bodova ili 0,39 odsto, na 18.491 bod, S&P 500 za 0,42 odsto, na 2.179 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,43 odsto, na 5.249 bodova. Otvaranje novih radnih mesta u SAD-u osetno je usporilo u avgustu, nakon dva uzastopna meseca intenzivnog zapošljavanja.

Američki poslodavci u avgustu su otvorili neto 151.000 novih radnih mesta, nakon naviše revidiranih 275 hiljada otvorenih u julu, pokazali su izveštaji američkog ministarstva rada.

Tempo zapošljavanja u najvećoj svetskoj ekonomiji time je usporio, nakon značajnijeg porasta zaposlenosti tokom juna i jula, kada je prema podacima ministarstva neto ukupno otvoreno 546 hiljada novih radnih mesta.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u u avgustu se zadržala na 4,9 odsto. Ekonomisti su procenjivali da će u avgustu biti otvoreno oko 180 hiljada novih radnih mesta a da će stopa nezaposlenosti skliznuti za 0,1 postotni bod, na 4,8 odsto.

Trgovci su sada smanjili svoja očekivanja da bi Fed već u septembru podigao kamatne stope – dok su u četvrtak još procenjivali verovatnost od toga na 24 odsto, sada procenjuju na 21 odsto. No, verovatnost od njihova podizanja u decembru blago je porasla, s 53,6 na 54,2 odsto.

“Investitori na akcionarskim tržištima malo su odahnuli jer broj zaposlenih nije premašio brojku od 200.000. Na akcionarskim tržištima procenjuje se da će Fed podići kamatu još jednom do kraja godine, no ako počnu gledati da će uslediti serija povećanja, i da će se ona dogoditi pre a ne kasnije, tada će započeti nervoza”, ocenjuje Sean Lynch, strateg pri Wells Fargo Investment Institute.

Foto: getty

Foto: getty

Uprkos slabijim izveštajima o zaposlenosti, predsednik Feda u Richmondu Jeffrey Lacker u petak je kazao da se čini kako je američka ekonomija dovoljno snažno za značajno više kamatne stope. Istakao je i da niz ekonomskih analitičara sugeriše da je Fedova ključna kamatna stopa previše niska.

I nekoliko drugih zvaničnika Feda protekle nedelje je davalo izjave iz kojih se naslućuje da su za podizanje kamatnih stopa, tako da investitori ne mogu u potpunosti isključiti mogućnost njihova podizanja na idućem zasedanju Feda, 21. i 22. septembra.

I na evropskim berzama u petak indeksi su znatnije porasli, pri čemu londonski Ftse za 2,2 odsto, na 6.894 boda, frankfurtski DAX za 1,42 odsto, na 10,.683 odda, a pariski CAC za 2,3 odsto, na 4.542 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srpska IT kompanija "DevTech" potpisala ugovor sa Ingram Micro Inc.
Next Stop ucenama: Srpski pčelari grade sopstvenu fabriku meda

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Oprez uoči referenduma u Velikoj Britaniji

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale jer su ulagači oprezni uoči referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Beogradska berza: Komercijalna banka oborila indekse

Današnji trgovački dan obeležio je solidan promet i veliki pad repernog indeksa usled korekcije vrednosti akcija Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet u trgovanju iznosio je 85 miliona RSD (0,7 miliona

Kurs dinara: U ponedeljak 123,36 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,3648 dinara za evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply