Krulj: Pozitivna ocena MMF-a značajna za jačanje kreditnog rejtinga Srbije

Krulj: Pozitivna ocena MMF-a značajna za jačanje kreditnog rejtinga Srbije

Ekonomski savetnik u Vladi Srbije dr Vladimir Krulj izjavio je odluka Borda direktora MMF da usvoji četvrtu i petu reviziju aktuelnog aranžmana koji Srbija ima sa tom institucijom, predstavlja veliko priznanje za Vladu Srbije i njen reformski program, ali i svojevrsnu međunarodnu verifikaciju impresivnih rezultata koji su ostvareni u procesu reformi u Srbiji.

“Ovakva pozitivna ocena MMF-a ima veliki značaj za jačanje kreditnog rejtinga Srbije, na bolju poziciju naše zemlje na međunarodnom tržištu kapitala, ali predstavlja i veoma pozitivan signal za potencijalne investiture koji su zainteresovani za ulaganja u Srbiju”, istakao je Krulj za Tanjug.

 On je naglasio da je tu odluku Bord direktora MMF-a doneo bez primedbi, što govori u prilog činjenici da je Srbija u proteklom period ostvarila znatno bolje rezultate od onih koji su dogovoreni sa Fondom, posebno u segmentu fiskalne konsolidacije, privrednog rasta ali i unapređenja poslovnog ambijenta.

Krulj, koji je i profesor na belgijskom Univerzitetu u Luvenu, posebno je ukazao na činjenicu da su veoma dobri rezultati u fiskalnoj konsolidaciji iz 2015. godine nastavljeni i u ovoj godini – u prvih osam meseci u budžetu je ostvaren suficit od preko 30 milijardi dinara, što je za oko 115 milijardi dinara bolje od onoga što je dogovoreno sa MMF-om.

“Isto tako, nastavlja se uzlazni trend u privrednom rastu – sećamo se da je prošle godine MMF čak tri puta naviše korigovao procenu privrednog rasta Srbije, a da je ostvaren rast od 1,8 odsto. I u ovoj godini, prema sadašnjim kretanjima, privredni rast bi mogao da bude iznad svih očekivanja, blizu tri odsto BDP-a, što stvara dobre osnove da u narednim godinama Srbija postane jedna od najdinamičnijih ekonomija u Evropi”, naglasio je profesor Krulj.

foto: rt.com

foto: rt.com

On je posebno istakao da je javni dug zaustavljen na nižem nivou od očekivanog, i da je sada na ispod 72 odsto BDP-a, što stvara uslove da se u narednim godinama radi na njegovom postepenom smanjivanju – i u nominalnom iznosu i u procentu učešća u BDP-u.

Profesor Krulj naglašava da tako dobri reformski rezultati stvaraju dobru podlogu da se reformski proces uspešno zaokruži, pre svega kroz završetak reforme javnog sektora i državne administracije, rešavanje statusa preostalih strateških preduzeća (poput Galenike, RTB Bora, Petrohemije, PKB-a itd.), ali i uspešnog završetka procesa restrukturiranja velikih javnih preduzeća, pre svega EPS-a, Srbijagasa i Železnice.

Ono što je veoma značajno je činjenica da su Vlada Srbije i MMF postali konstruktivni partneri u sprovođenju reformi. A treba podsetiti da je pre samo nekoliko godina, u vreme pređašnjih vlada MMF bio tretiran kao svojevrsni “međunarodni finansijski policajac” koji je postavljao izuzetno teške uslove.

Aktuelne ekonomske vlasti su u komunikaciji sa MMF-om pokazale da su ozbiljno posvećene reformama, da ispunjavaju dogovorene ciljeve, čak i na mnogo višem nivou od dogovorenog i da posebno vode računa o interesima srpske ekonomije, naglasio je Krulj.

U svakom slučaju, i ova odluka Borda direktora MMF-a je još jedan dokaz da je Srbija na dobrom, reformskom putu, zaključio je dr Vladimir Krulj.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Rekord aerodroma Nikola Tesla u avgustu
Next Srpska IT kompanija "DevTech" potpisala ugovor sa Ingram Micro Inc.

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cena zlata porasla na najviši nivo u pet nedelja

Neizvesnost po pitanju tempa povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama podstakla je rast cene zlata na najviši nivo u pet nedelja.

Tema dana 0 Comments

Sjedinjene Države: Tempo zapošljavanja usporio u avgustu

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama naglo je usporio, pokazuju danas objavljeni podaci američkog Ministarstva rada.

Najvažnije vesti 0 Comments

Za inovativne ideje fond daje 300.000 evra bespovratnih sredstava

Fond za inovacionu delatnost raspisao je poziv za dodelu grantova vrednosti do 300.000 evra. Pored projekata iz IT sektora, do sada su finansirani i mnogi projekti iz drugih oblasti.

2 Comments

  1. Y
    September 05, 15:06 Reply
    Preporucujem vam da ovog sarlatana izbacite iz svojih vesti...Samo iritira normalne ljude da ne dolaze na ovaj sve bolji sajt.Preporuka, a vi vidite sta cete.Pozdrav.
  2. Goxy
    September 05, 15:12 Reply
    Dva su moguća objašnjenja za savete koje daje ekonomska elita. Oni mogu verovati u to što govore, ili govore ono što MMF sugerira/podržava. Mislim da nije tajna da samo ekonomisti bliski MMF-u mogu u Srbiji zauzeti neko od dobro plaćenih mesta. Ekonomisti rade ono što i mi drugi radimo – brinu o sebi i o dobrobiti svojih porodica. Zbog čega političari baš njih biraju, teže je pitanje.

Leave a Reply