Krulj: Pozitivna ocena MMF-a značajna za jačanje kreditnog rejtinga Srbije

Krulj: Pozitivna ocena MMF-a značajna za jačanje kreditnog rejtinga Srbije

Ekonomski savetnik u Vladi Srbije dr Vladimir Krulj izjavio je odluka Borda direktora MMF da usvoji četvrtu i petu reviziju aktuelnog aranžmana koji Srbija ima sa tom institucijom, predstavlja veliko priznanje za Vladu Srbije i njen reformski program, ali i svojevrsnu međunarodnu verifikaciju impresivnih rezultata koji su ostvareni u procesu reformi u Srbiji.

“Ovakva pozitivna ocena MMF-a ima veliki značaj za jačanje kreditnog rejtinga Srbije, na bolju poziciju naše zemlje na međunarodnom tržištu kapitala, ali predstavlja i veoma pozitivan signal za potencijalne investiture koji su zainteresovani za ulaganja u Srbiju”, istakao je Krulj za Tanjug.

 On je naglasio da je tu odluku Bord direktora MMF-a doneo bez primedbi, što govori u prilog činjenici da je Srbija u proteklom period ostvarila znatno bolje rezultate od onih koji su dogovoreni sa Fondom, posebno u segmentu fiskalne konsolidacije, privrednog rasta ali i unapređenja poslovnog ambijenta.

Krulj, koji je i profesor na belgijskom Univerzitetu u Luvenu, posebno je ukazao na činjenicu da su veoma dobri rezultati u fiskalnoj konsolidaciji iz 2015. godine nastavljeni i u ovoj godini – u prvih osam meseci u budžetu je ostvaren suficit od preko 30 milijardi dinara, što je za oko 115 milijardi dinara bolje od onoga što je dogovoreno sa MMF-om.

“Isto tako, nastavlja se uzlazni trend u privrednom rastu – sećamo se da je prošle godine MMF čak tri puta naviše korigovao procenu privrednog rasta Srbije, a da je ostvaren rast od 1,8 odsto. I u ovoj godini, prema sadašnjim kretanjima, privredni rast bi mogao da bude iznad svih očekivanja, blizu tri odsto BDP-a, što stvara dobre osnove da u narednim godinama Srbija postane jedna od najdinamičnijih ekonomija u Evropi”, naglasio je profesor Krulj.

foto: rt.com

foto: rt.com

On je posebno istakao da je javni dug zaustavljen na nižem nivou od očekivanog, i da je sada na ispod 72 odsto BDP-a, što stvara uslove da se u narednim godinama radi na njegovom postepenom smanjivanju – i u nominalnom iznosu i u procentu učešća u BDP-u.

Profesor Krulj naglašava da tako dobri reformski rezultati stvaraju dobru podlogu da se reformski proces uspešno zaokruži, pre svega kroz završetak reforme javnog sektora i državne administracije, rešavanje statusa preostalih strateških preduzeća (poput Galenike, RTB Bora, Petrohemije, PKB-a itd.), ali i uspešnog završetka procesa restrukturiranja velikih javnih preduzeća, pre svega EPS-a, Srbijagasa i Železnice.

Ono što je veoma značajno je činjenica da su Vlada Srbije i MMF postali konstruktivni partneri u sprovođenju reformi. A treba podsetiti da je pre samo nekoliko godina, u vreme pređašnjih vlada MMF bio tretiran kao svojevrsni “međunarodni finansijski policajac” koji je postavljao izuzetno teške uslove.

Aktuelne ekonomske vlasti su u komunikaciji sa MMF-om pokazale da su ozbiljno posvećene reformama, da ispunjavaju dogovorene ciljeve, čak i na mnogo višem nivou od dogovorenog i da posebno vode računa o interesima srpske ekonomije, naglasio je Krulj.

U svakom slučaju, i ova odluka Borda direktora MMF-a je još jedan dokaz da je Srbija na dobrom, reformskom putu, zaključio je dr Vladimir Krulj.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Rekord aerodroma Nikola Tesla u avgustu
Next Srpska IT kompanija "DevTech" potpisala ugovor sa Ingram Micro Inc.

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Snap u IPO-u procenjen na 24 milijarde dolara

Snap, vlasnik popularne aplikacije za razmenjivanje poruka Snapchat, odredio je u inicijalnoj javnoj ponudi vrednost svoje akcije na 17 dolara, čime je vrednost firme procenjena na 24 milijarde dolara, iako Snap

Makroekonomija 0 Comments

Američka industrija u punom zaletu u aprilu

Američke fabrike su u aprilu uhvatile zalet zabeleživši najviši rast proizvodnje još od februara 2014. godine, izveštava agencija “Bloomberg”.

Najvažnije vesti 1Comments

Dragan Stefanović: Još 120 preduzeća čeka na privatizaciju

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da očekuje da će do kraja godine u privatizacionom portfelju, od trenutno 144 preduzeća, ostati još njih 120, za koja će

2 Comments

  1. Y
    September 05, 15:06 Reply
    Preporucujem vam da ovog sarlatana izbacite iz svojih vesti...Samo iritira normalne ljude da ne dolaze na ovaj sve bolji sajt.Preporuka, a vi vidite sta cete.Pozdrav.
  2. Goxy
    September 05, 15:12 Reply
    Dva su moguća objašnjenja za savete koje daje ekonomska elita. Oni mogu verovati u to što govore, ili govore ono što MMF sugerira/podržava. Mislim da nije tajna da samo ekonomisti bliski MMF-u mogu u Srbiji zauzeti neko od dobro plaćenih mesta. Ekonomisti rade ono što i mi drugi radimo – brinu o sebi i o dobrobiti svojih porodica. Zbog čega političari baš njih biraju, teže je pitanje.

Leave a Reply