Wall Street: Slabljenje fabričkih aktivnosti izazvao strah

Wall Street: Slabljenje fabričkih aktivnosti izazvao strah

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi stagnirali nakon objave podatka o slabljenju fabričkih aktivnosti u SAD-u, što je doprinelo neizvesnosti uoči objave ključnih izveštaja o zaposlenosti, a zbog novog pada cena nafte pod pritiskom je bio energetski sektor.

Njujorški Dow Jones u četvrtak je ojačao blagih 18,42 boda ili 0,1 odsto, na 18.413 bodova, dok je S&P 500 indeks oslabio 0,09 odsto, na 2.170 bodova. Tehnološki Nasdag je porastao 0,27 odsto, na 5.227 bodova, podruprt rastom cene akcije Charter Communicationsa za 4,5 odsto, nakon što je objavljeno da će ta akcija ući u sastav S&P-ja.

Američki Institut za menadžment nabave (ISM) objavio je da je indeks fabričkih aktivnosti u avgustu pao na 49,4 boda, što je ispod procena ekonomista od 52 boda, i ukazuje na prvu kontrakciju proizvodnje od februara.

Taj podatak pritisnulo je raspoloženje na tržištu u uslovima kad su investitori ionako nervozni pred objavu podatka o zaposlenosti u SAD-u tokom avgusta.

Potpredsednik Feda Stanley Fischer, naime, krajem prošle nedelje najavio je da će centralna banka pre odluke o podizanju kamatnih stopa razmotriti upravo te izveštaje. Ekonomisti procenjuju da je u avgustu američka ekonomija kreirala 180.000 novih radnih mesta.

Cene nafte potonule su u i u četvrtak, nastavivši oštru korekciju zabeleženu prethodnoga dana, usled podataka američke vlade o rastu zaliha sirove nafte i goriva.

Foto: stanford.edu

Foto: stanford.edu

Cena barela Brenta u Londonu spustila se za 3,1 odsto, na 45,45 dolara, dok je cena barela na američkom tržištu pala 3,5 odsto, na 43,16 dolara.

To je spustilo cene akcija energetskog sektora u proseku za 0,3 odsto.

“I pad cena nafte i slabost fabriičkih aktivnosti ukazuju na slabosti u ekonomiji. Postoje zabrinutost o neusklađenosti Fedovih nameravanih poteza i onoga što nam podaci pokazuju”, navodi Tim Ghrieskey, investicijski strateg pri Solaris Asset Managementu.

Na evropskim berzama cene akcija takođe su oslabile, nakon objave slabijeg od očekivanja podatka o američkim fabričkim aktivnostima.

Londonski Ftse završio je trgovanje u četvrtak u minusu 0,52 odsto, na 6.745 bodova, a frankfurtski DAX za 0,55 odsto, na 10.534 boda, dok je pariski CAC blago ojačao, za 0,03 odsto, na 4.439 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Nemačka: Deutsche Bank i Commerzbank pregovaraju o spajanju
Next Sve češća obmana potrošača prehrambenih proizvoda

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Dolar pao na najniži nivo od novembra prošle godine

Američki dolar je prošle nedelje na međunarodnim valutnim tržištima oslabio u korpi šest najvažnijih valuta u svetu, uglavnom zbog političkih previranjima u Vašingtonu.

Beogradska berza: Pad nakon jučerašnjeg skoka, Belex15 oslabio 0,7%

Nakon jučerašnjeg velikog skoka, danas je zabeležen pad domaćeg tržišta akcija uz solidan promet kome su u velikoj meri doprinele državne dužničke hartije. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 298,6

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar slabiji

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, pri čemu su dobri ekonomski pokazatelji iz Kine podržali tržišta, dok se vrednost dolara prema korpi valuta i dalje kreće oko najnižih nivoa u 13

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply