Sjedinjene Države: Tempo zapošljavanja usporio u avgustu

Sjedinjene Države: Tempo zapošljavanja usporio u avgustu

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama naglo je usporio, pokazuju danas objavljeni podaci američkog Ministarstva rada.

U avgustu je stvoreno 151.000 radnih mesta, dok su analitičari očekivali 175.000. To je, takođe, znatno manje od julskih 275.000.

Sporiji tempo zapošljavanja u avgustu rezultat je slabijeg zapošljavanja u proizvodnom i u sektoru građevine.

U sektoru proizvodnje, nakon dva uzastopna meseca rasta, broj zaposlenih neto je smanjen za 14 hiljada, a u sektoru građevine za šest hiljada. U sektoru vađenja minerala nastavlja se zatvaranje radnih mesta, s ugašenih daljnjih četiri hiljade.

U državnom je sektoru u avgustu, četvrti mesec, nastavljen rast zapošljavanja, s novootvorenih 25 hiljada radnih mesta, pokazao je izveštaj ministarstva.

Nezaposlenost je ostala nepromenjena, na stabilnih 4,9 odsto. Analitičari su očekivali pad nezaposlenosti na 4,8 odsto.

Analitičari su pre izveštaja ministarstva rada SAD ocenjivali da bi dobri rezultati mogli povećati šansu da Federalne rezerve ovog meseca podignu referentnu kamatnu stopu, ali bi sada moglo da se desi da takav potez Fed odloži za par meseci.

Izvor:Agencije
Previous MMF: Rast BDP-a u Srbiji 2,5 odsto do kraja godine
Next Produktna berza: Blagi pad cene kukuruza, u fokusu tržište suncokreta

You might also like

Tema dana 0 Comments

Evro oslabio prema dolaru 2,5 odsto od početka maja

Vrednost evra prema američkom dolaru pala je protekle nedelje nakon obnovljenih spekulacija o pooštravanju monetarne politike u SAD.

Tema dana 0 Comments

Odobren paket pomoći za banku Monte dei Paschi di Siena

Vlada Italije je danas odobrila državni paket pomoći za treću najveću banku u zemlji, Monte dei Paschi di Siena, javlja britanski javni servis BBC.

Makroekonomija 0 Comments

MMF: Srbija mora smanjiti troškove za neprofitabilna javna preduzeća

Šef Kancelarije Međunarodnog Monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je danas da Srbija mora da prestane da subvencioniše neprofitabilna javna preduzeća i pronađe dugoročno rešenje za njihovo funkcionisanje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply