Putin pozvao velike proizvođače nafte da zamrznu nivo proizvodnje

Putin pozvao velike proizvođače nafte da zamrznu nivo proizvodnje

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je velike proizvođače nafte, da na sastanku krajem ovog meseca, dogovore zamrzavanje nivoa proizvodnje, rekavši da bi to bila “ispravna odluka za svetsku ekonomiju”.

Rusija i OPEC, koji zajedno proizvode polovinu nafte u svetu, zbog pada cena “crnog zlata” razmatraju zamrzavanje proizvodnje, ali Iran, kojem su prošle godine ukinute sankcije, ne pristaje na to dok ne povrati udeo u tržištu koji je imao pre uvođenja embarga.

Putin je u intervjuu za Bloomberg rekao da bi “sa stanovišta ekonomskih razloga i logike, bilo ispravno da se nađe neka vrsta kompromisa”.

Razgovori u OPEC-u u aprilu su propali zbog pitanja da li bi Iranu trebalo dozvoliti da nastavi povećanje proizvodnje, čemu se najviše protivila sunitska Saudijska Arabija, najveći rival šiitskog Irana.

Cena nafte porasla je u augustu za više od 10 odsto podstaknuta spekulacijama da će Organizacija zemlja izvoznika nafte postići sporazum s proizvođačima van ovog kartela na neformalnom sastanku u Alžiru 27. septembra.

Međutim, jači dolar i smanjena očekivanjima da će veliki proizvođači postići dogovor u cilju stabilizacije tržišta spustili su cenu nafte u poslednjih nedelju dana za oko 4 dolara po barelu.

Trenutno se “brent” naftom trguje po ceni oko 46 dolara po barelu, a američkom WTI za blizu 44 dolara.

Izvor:Agencije

Previous Evropske berze - Intraday: Indeksi u plusu
Next Austrija: Nezaposlenost raste već pet godina neprestano

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS i kineska centralna banka zaključile bilateralni svop aranžman

Narodna banka Kine i Narodna banka Srbije zaključile su juče bilateralni valutni svop aranžman kojim je omogućena razmena nacionalnih valuta Srbije i Kine, putem pojedinačnih svop transakcija između dve centralne

John Hardy: Slabost dolara bi mogla brzo da prođe

Razvoj situacije nije pogodan za trgovce američkim dolarom i za investitore u strane valute uopšte.

Kompanije 0 Comments

Usvojena Uredba koja omogućava nesmetanu gradnju vetroparkova u Srbiji

Investitori će od sada moći nesmetano da grade vetroparkove u Srbiji, jer je Vlada Srbije usvojila neophodnu Uredbu za “zelenu energiju”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply