Putin pozvao velike proizvođače nafte da zamrznu nivo proizvodnje

Putin pozvao velike proizvođače nafte da zamrznu nivo proizvodnje

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je velike proizvođače nafte, da na sastanku krajem ovog meseca, dogovore zamrzavanje nivoa proizvodnje, rekavši da bi to bila “ispravna odluka za svetsku ekonomiju”.

Rusija i OPEC, koji zajedno proizvode polovinu nafte u svetu, zbog pada cena “crnog zlata” razmatraju zamrzavanje proizvodnje, ali Iran, kojem su prošle godine ukinute sankcije, ne pristaje na to dok ne povrati udeo u tržištu koji je imao pre uvođenja embarga.

Putin je u intervjuu za Bloomberg rekao da bi “sa stanovišta ekonomskih razloga i logike, bilo ispravno da se nađe neka vrsta kompromisa”.

Razgovori u OPEC-u u aprilu su propali zbog pitanja da li bi Iranu trebalo dozvoliti da nastavi povećanje proizvodnje, čemu se najviše protivila sunitska Saudijska Arabija, najveći rival šiitskog Irana.

Cena nafte porasla je u augustu za više od 10 odsto podstaknuta spekulacijama da će Organizacija zemlja izvoznika nafte postići sporazum s proizvođačima van ovog kartela na neformalnom sastanku u Alžiru 27. septembra.

Međutim, jači dolar i smanjena očekivanjima da će veliki proizvođači postići dogovor u cilju stabilizacije tržišta spustili su cenu nafte u poslednjih nedelju dana za oko 4 dolara po barelu.

Trenutno se “brent” naftom trguje po ceni oko 46 dolara po barelu, a američkom WTI za blizu 44 dolara.

Izvor:Agencije

Previous Evropske berze - Intraday: Indeksi u plusu
Next Austrija: Nezaposlenost raste već pet godina neprestano

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Tržište valuta: Snažan rast dolara i britanske funte

Nagoveštaji da bi evropska i japanska centralna banka uskoro mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku, te sve izgledniji ostanak Velike Britanije u 28-članom evropskom bloku podržali su američki dolar i britansku funtu

Najvažnije vesti 1Comments

Protest kombi prevoznika u Beogradu

Oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo je u Beogradu u protestnoj vožnji kombi prevoznika, koji traže odlaganje primene, a potom i promenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju,

Kompanije 0 Comments

Kompanija Ubisoft otvorila studio u Beogradu

Ubisoft, jedan od pet najvećih izdavalaca video igara u svetu, otvorio je vrata svog studija u Beogradu danas, gde su predstavljeni najnoviji projekti i budući planovi za srpsko tržište video

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply