Putin pozvao velike proizvođače nafte da zamrznu nivo proizvodnje

Putin pozvao velike proizvođače nafte da zamrznu nivo proizvodnje

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je velike proizvođače nafte, da na sastanku krajem ovog meseca, dogovore zamrzavanje nivoa proizvodnje, rekavši da bi to bila “ispravna odluka za svetsku ekonomiju”.

Rusija i OPEC, koji zajedno proizvode polovinu nafte u svetu, zbog pada cena “crnog zlata” razmatraju zamrzavanje proizvodnje, ali Iran, kojem su prošle godine ukinute sankcije, ne pristaje na to dok ne povrati udeo u tržištu koji je imao pre uvođenja embarga.

Putin je u intervjuu za Bloomberg rekao da bi “sa stanovišta ekonomskih razloga i logike, bilo ispravno da se nađe neka vrsta kompromisa”.

Razgovori u OPEC-u u aprilu su propali zbog pitanja da li bi Iranu trebalo dozvoliti da nastavi povećanje proizvodnje, čemu se najviše protivila sunitska Saudijska Arabija, najveći rival šiitskog Irana.

Cena nafte porasla je u augustu za više od 10 odsto podstaknuta spekulacijama da će Organizacija zemlja izvoznika nafte postići sporazum s proizvođačima van ovog kartela na neformalnom sastanku u Alžiru 27. septembra.

Međutim, jači dolar i smanjena očekivanjima da će veliki proizvođači postići dogovor u cilju stabilizacije tržišta spustili su cenu nafte u poslednjih nedelju dana za oko 4 dolara po barelu.

Trenutno se “brent” naftom trguje po ceni oko 46 dolara po barelu, a američkom WTI za blizu 44 dolara.

Izvor:Agencije

Previous Evropske berze - Intraday: Indeksi u plusu
Next Austrija: Nezaposlenost raste već pet godina neprestano

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Kako kupiti akcije Aerodroma na Beogradskoj berzi?

Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) pojavile se se na Beogradskoj berzi 7. februara 2011. godine sa početkom cenom od 641 dinar.

Najvažnije vesti 0 Comments

Evro pao na 1,05 dolara, uprkos rastu inflacije u evrozoni

Više zvaničnika američke centralne banke je tokom poslednjih nekoliko dana nagovestilo skoro povećanje kamatnih stopa, usled čega je dolar ojačao u odnosu na glavne svetske valute.

Transport 0 Comments

Nissan povlači preko 54.000 vozila zbog vazdušnih jastuka

Više od 54.000 vozila će proizvođač automobila Nissan povući zbog problema sa vazdušnim jastucima koji mogu iskočiti kada se zalupe vrata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply