MMF: Rast BDP-a u Srbiji 2,5 odsto do kraja godine

MMF: Rast BDP-a u Srbiji 2,5 odsto do kraja godine

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je danas da bi rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u Srbiji do kraja godine trebalo da iznosi 2,5 odsto.

On je novinarima u Beogradu rekao i da ta finansijska institucija procenjuje da će u narednoj godini rast BDP-a u Srbiji iznositi 2,75 odsto.

Sosa je predstavio izveštaj Odbora izvršnih direktorа MMF-a koji doneo je odluku o uspešnom zаvršetku četvrte i pete revizije аktuelnog stendbаj аrаnžmаnа Srbije.

Taj izveštaj je usvojen 31. avgusta posle čega je zamenik direktora MMF-a Tao Žang izjavio je da je privredni oporavak Srbije prevazišao očekivanja, ali da je potrebno do kraja spovesti reforme i restrukturiranje, posebno državnih preduzeća.

Tao Žang je rekao da su ove godine postignuti bolji fiskalni rezultati, ali da su i dalje potrebni napori kako bi se javni dug “čvrsto postavio na silaznu putanju”, saopštio je tada MMF.

Po podacima srpskih nadležnih institucija, realni rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu ove, u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je dva odsto.

U drugom kvartalu ove godine BDP je ostao na istom nivou u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je krajem avgusta Republički zavod za statistiku.

MMF je februara 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend-baj aranžman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra, a svih pet revizija tog aranžamana bile su pozitivne.

Izvor:Beta
Previous Evropske berze na najvišim nivoima u pet meseci, skok cena nafte, evro pojeftinio
Next Sjedinjene Države: Tempo zapošljavanja usporio u avgustu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija od EU dobila 95 miliona evra iz IPA fonda

Srbija i EU potpisale su u Briselu prvi deo finansijskog sporazuma IPA 2016 za Srbiju, prema kojem će Srbija od Unije dobiti 95,1 milion evra, dok je ukupna vrednost sporazuma

Najvažnije vesti 0 Comments

Ana Brnabić: Prodajemo IMT 2. aprila

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u ponedeljak, 2. aprila, biti održana prodaja firme IMT.

Kompanije 0 Comments

NIS sutra predstavlja rezultate za prvi kvartal

Naftna industrija Srbije (NIS) predstaviće poslovne rezultate za prvi kvartal tekuće godine u sredu, 11. maja, pre trgovanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply