Mali biznis u fokusu EBRD i Vlade Srbije

Mali biznis u fokusu EBRD i Vlade Srbije

Delegacije EBRD-a iz Londona posetila je juče dve manje kompanije u Srbiji, koje su, koristeći pomoć te banke, uspele da unaprede poslovanje, a direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg rekao je tom prilikom da će u njihovom fokusu i Vlade Srbije u narednom periodu biti male firme.

Berg je, u izjavi Tanjugu, istakao da poseta malim firmama u Srbiji prati posetu predsednika EBRD Sume Čakrabartija Srbiji.

“Čakrabarti i premijer Aleksandar Vučić složili su se na sastanku da bi u fokusu trebalo da bude mali biznis, što se slaže i sa strategijom vlade da, kroz razvoj malih firmi, promoviše nove poslove i rast, ali i sa strategijom banke da podrži taj sektor”, rekao je on.

Berg je naveo da je na sastanku bilo reči i o tome da se poveća program savetovanja i kreditiranja, linija za energetsku efikasnost, žene u biznisu, konkurentnost, da se to učini u saradnji sa vladom i donatorima.

Berg je rekao da EBRD pomaže oko 100 kompanija godišnje, i to kroz tehničku pomoć, zajedničko finansiranje…

Delegacija EBRD je , između ostalih, obišla kompaniju Artinvest, koja se 22 godine bavi distribucijom repromaterijala za proizvodnju nameštaja i radi na opremanju objekata.

Vlasnik Artinvesta iz Stare Pazove Milan Habek, objašnjava da firma radi sa proizvođačima iz Austrije i Italije, a akcenat je u poslednje vreme na proizvodnji.

“Tu nam je bila potrebna pomoć stručnih lica. Pre dve godine stupili smo u kontakt sa EBRD, koji nam je pomogla najpre kod softverskih rešenja, pa onda i da implementiramo softver za izveštaje. Sada dobijamo izveštaje koji su potrebni za odlučivanje, da vidimo gde škripi, gde treba poboljštai same tokove menadžmeta”, rekao je Habek.

To je bio prvi korak, a drugi korak je bio da se osmisli najefektivnija proizvodnja. “Mogu da preporučim ostalima saradnju sa EBRD. Omogućili su da budemo tu gde smo danas”, rekao je on.

Bojana Vukosavljević principal menadžer za program Saveta za mala preduzeća EBRD-a objašnjava da u okviru svog poslovanja EBRD ima i neprofitni deo koji se finansira od strane donatora, a to je program Saveti za mala preduzeća.

“Od kad poslujemo u Srbiji, od 2001.godine pomogli smo preduzeća sa 18,5 miliona evra donatorskih sredstava. Ono što želimo programom jeste da sektor malih i srednjih firmi unapredimo i podignemo na viši nivo tako da se firme odvaže i investiraju u svoje poslovanje. Takođe, i da, pre nego što uđu u investiciju, unaprde i osnaže svoje unutrašnje poslovanje”, objasnila je.

Programi iz oblasti strategije, marketinga, unapređenja sistema kvalteta, ljudskih resursa… sve što je MPS potrebno da ide napred i osnaži, EBRD, kako je kazala, može da podrži.

“Tu pomoć pružaju domaći ili strani savetnici. Sve zavisi od veličine firme i potrebe. Ovde, u Artinvestu, procenili smo da je potrebna prvo pomoć domaćih savetnika, a potom i međunarodnih konsultanata”, navela je Vukosavljević.

Izvor:Tanjug
Previous Zamršeni trougao: Rusija, Turska i sirijski Kurdi
Next Online upitnik: Kakvi su uslovi za pokretanje i vođenje posla

You might also like

Društvo 0 Comments

Novi trend u zapošljavanju: Radno mesto za registrovanog preduzetnika

Poslodavci u Srbiji sve češće od izabranog kandidata za upražnjeno radno mesto traže da osnuje sopstvenu agenciju. Umesto zaposlenom, usluge tako plaćaju njegovoj firmi.

Preduzetništvo 0 Comments

U poslu sa tartufima zarada i do 6.000 evra

Nekoliko belih tartufa, teških oko 850 grama, prodato je na tradicionalnoj aukciji u gradu Albi u italijanskom Pijemontu za vrtoglavih 75.000 evra.

Primeri iz prakse 0 Comments

Sladoledom od bundeve protiv nezaposlenosti

Pomoću sredstava za samozapošljavanje, Branka Živanović iz Loznice je započela proizvodnju sladoleda, a potom otvorila i poslastičarnicu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply