Evropske berze – Intraday: Indeksi u plusu

Evropske berze – Intraday: Indeksi u plusu

Evropski berzanski indeksi u petak su bili u plusu usled jačanja akcija u farmaceutskom i sektoru distribucije energije, čime je kompenziran pad cena akcija banaka, dok se u glavnom fokusu ulagača izveštaji o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama.

Panevropski STOXX 600 indeks ojačao je 0,3 odsto, nakon što je u četvrtak trgovanje završio više-manje nepromenjen u odnosu na dan ranije. Najveći dobitnici zabeleženi su u sektoru energetske distribucije i farmaceutike koji su se oporavili od nedavnih gubitaka.

Najveće dobitke do podneva ponovno je ostvario pariski berzanski indeks CAC, ojačavši gotovo 0,8 odsto, na 4.473 boda. Slede londonski Ftse koji je u 12 sati iznosio 6.791 bod, u plusu gotovo 0,7 odsto, te frankfurtski DAX koji je ojačao za 0,24 odsto, na 10.559 bodova.

Najveći je gubitnik u Evropi bio bankarski sektor. Indeks STOXX bankarskih akcija skliznuo je za 0,3 odsto, nakon trodnevnog uzastopnog rasta temeljem očekivanja da će američka centralna banka Fed povećati kamatne stope, i to moguće već u septembru. Akcije španskog Banco Santandera, britanskog Barclaysa i nemačkog Deutsche Banka oslabile su u rasponu od 0,8 do 1,2 odsto, dok je akcija italijanske banke Intese Sanpaolo ojačala za 0,9 odsto.

Foto: getty

Foto: getty

Među najvećim pojedinačnim dobitnicima izdvaja se još firma Accor, s rastom cene akcija od 3,4 odsto, a nakon što joj je Barclays podigao rejting.

U fokusu ulagača su izveštaji o zaposlenosti u SAD-u, koje bi trebalo pokazati nešto slabiji tempo zapošljavanja u avgustu, iako verovatno dovoljno snažan da se Fed odluči na podizanje kamatnih stopa do kraja godine. U proseku ekonomisti procenjuju da je u avgustu otvoreno 180 hiljada novih radnih mesta.

Neki su ulagači mišljenja da bi brojke između 130 i 190 hiljada mogle podupreti očekivanja jednog povećanja kamatnih stopa, onog u decembru, dok bi za njihovo povećanje već ovoga meseca bila potrebna brojka znatno veća od 200 hiljada novootvorenih radnih mesta.

“Naše je stajalište i dalje da kamatne stope neće podizati u septembru. Teoretski, ako danas podaci budu snažni mogli bi središnju banku podstaći da učini taj korak, posebno s obzirom na sada očito narušenu verodostojnost. Međutim, po našem je mišljenju zdravlje američke ekonomije uveliko precenjeno pa danas ne očekujemo snažnu brojku”, napisao je u belešci klijentima analitičar Swissquote Banka Arnaud Masset.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srbija: Od danas bez dostavljanja podataka o tekućim računima
Next Putin pozvao velike proizvođače nafte da zamrznu nivo proizvodnje

You might also like

Coinbase želi da postane prva kriptoberza

Servis za razmenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je sa Komisijom za hartije od vrednosti  i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim telom finansijske industrije, oko registrovanja te “kriptoberze” kao ovlašćene

Svetske berze 0 Comments

Evro ojačao nakon poruka iz ECB da se tržišta pripreme za promenu politike

Vrednost evra prema dolaru porasla je u ponedeljak na najviši nivo u poslednjih pet meseci.

Evropske berze: Stabilan rast akcija

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija stabilno se kreću oko najviših nivoa u 14 meseci, dok ulagači analiziraju kvartalne poslovne izveštaje evropskih kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply