Evropske berze – Intraday: Indeksi u plusu

Evropske berze – Intraday: Indeksi u plusu

Evropski berzanski indeksi u petak su bili u plusu usled jačanja akcija u farmaceutskom i sektoru distribucije energije, čime je kompenziran pad cena akcija banaka, dok se u glavnom fokusu ulagača izveštaji o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama.

Panevropski STOXX 600 indeks ojačao je 0,3 odsto, nakon što je u četvrtak trgovanje završio više-manje nepromenjen u odnosu na dan ranije. Najveći dobitnici zabeleženi su u sektoru energetske distribucije i farmaceutike koji su se oporavili od nedavnih gubitaka.

Najveće dobitke do podneva ponovno je ostvario pariski berzanski indeks CAC, ojačavši gotovo 0,8 odsto, na 4.473 boda. Slede londonski Ftse koji je u 12 sati iznosio 6.791 bod, u plusu gotovo 0,7 odsto, te frankfurtski DAX koji je ojačao za 0,24 odsto, na 10.559 bodova.

Najveći je gubitnik u Evropi bio bankarski sektor. Indeks STOXX bankarskih akcija skliznuo je za 0,3 odsto, nakon trodnevnog uzastopnog rasta temeljem očekivanja da će američka centralna banka Fed povećati kamatne stope, i to moguće već u septembru. Akcije španskog Banco Santandera, britanskog Barclaysa i nemačkog Deutsche Banka oslabile su u rasponu od 0,8 do 1,2 odsto, dok je akcija italijanske banke Intese Sanpaolo ojačala za 0,9 odsto.

Foto: getty

Foto: getty

Među najvećim pojedinačnim dobitnicima izdvaja se još firma Accor, s rastom cene akcija od 3,4 odsto, a nakon što joj je Barclays podigao rejting.

U fokusu ulagača su izveštaji o zaposlenosti u SAD-u, koje bi trebalo pokazati nešto slabiji tempo zapošljavanja u avgustu, iako verovatno dovoljno snažan da se Fed odluči na podizanje kamatnih stopa do kraja godine. U proseku ekonomisti procenjuju da je u avgustu otvoreno 180 hiljada novih radnih mesta.

Neki su ulagači mišljenja da bi brojke između 130 i 190 hiljada mogle podupreti očekivanja jednog povećanja kamatnih stopa, onog u decembru, dok bi za njihovo povećanje već ovoga meseca bila potrebna brojka znatno veća od 200 hiljada novootvorenih radnih mesta.

“Naše je stajalište i dalje da kamatne stope neće podizati u septembru. Teoretski, ako danas podaci budu snažni mogli bi središnju banku podstaći da učini taj korak, posebno s obzirom na sada očito narušenu verodostojnost. Međutim, po našem je mišljenju zdravlje američke ekonomije uveliko precenjeno pa danas ne očekujemo snažnu brojku”, napisao je u belešci klijentima analitičar Swissquote Banka Arnaud Masset.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srbija: Od danas bez dostavljanja podataka o tekućim računima
Next Putin pozvao velike proizvođače nafte da zamrznu nivo proizvodnje

You might also like

Berza

Azijske berze zabeležile skok, evro ojačao

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcije dostigle najviše nivoe u mesec dana, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, ohrabrujućim pokazateljima iz kineske ekonomije i uverenju ulagača da će

Berza

Azijske berze: Indeksi pali, čekaju se odluke Feda i BoJ-a

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, dok je dolar oslabio jer su ulagači oprezni uoči sednica čelnika američke i japanske centralne banke.

Berza

Produktna berza: Porasla cena kukuruza i soje

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 1.722 tona robe, što je 143 odsto količinski veći promet nego prethodne nedelje.