Azijske berze: Izveštaji o zaposlenosti u SAD-u uneli nervozu

Azijske berze: Izveštaji o zaposlenosti u SAD-u uneli nervozu

Na azijskim berzama u četvrtak je vladala velika nervoza, jer bi ključni izveštaji o zaposlenosti u SAD-u za avgust, čija se objava očekuje kasnije tokom dana, moglo naterati Fed za uskoro podigne kamatne stope, a to nepovoljno utiče na ulaganje u akcije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, jutros je stagnirao, kao i japanski Nikkei indeks.

Američki Institut za menadžment nabave (ISM) objavio je da je indeks fabričkih aktivnosti u avgustu pao na 49,4 boda, što je ispod procena ekonomista od 52 boda, a ukazuje na prvu kontrakciju proizvodnje od februara.

Taj podatak pritisnuo je raspoloženje na tržištu u uslovima kad su investitori ionako nervozni pred objavu podatka o zaposlenosti u SAD-u tokom avgusta.

Potpredsednik Feda Stanley Fischer krajem prošle nedelje najavio je da će centralna banka pre odluke o podizanju kamatnih stopa razmotriti te izveštaje. Ekonomist procenjuju da je u avgustu američka ekonomija kreirala 180.000 novih radnih mesta.

“Neki tržišni učesnici kladili su se da će Fed podignuti kamatnu stopu već u septembru, no zbog slabog ISM indeksa američkih fabričkih aktivnosti i slabe prodaje vozila u najvećem svetskoj ekonomiji, čini se da su se njihova očekivanja izmenila”, kaže Hikaru Sato, analitičar pri Daiwa Securitiesu.

berze

Dodaje kako nema dileme da se SAD kreće prema zaoštravanju monetarne politike – smer je i dalje isti, no kretanje kursa dolara i jena ukazuje da investitori smanjuju svoja očekivanja od podizanja kamata u kratkom roku.

Kurs dolara stagnira prema jenu na 103,36 jena, nakon što je tokom noći pao na najniži nivo prema japanskoj valuti u zadnjih mesec dana od 104 jena.

Kurs evra takođe stagnira na 1,1199 dolara, nakon što je u četvrtak ojačao 0,3 odsto. Ranije tokom nedelje dotaknao je i najniži nivo u zadnje tri nedelje prema američkoj valuti, od 1,1123 dolara.

Američka valuta crpila je podršku krajem prošloga i početkom ove nedelje iz izjava Fedovih zvaničnika na simpoziju centralnih bankara u Jackson Holeu, koje su podstakle očekivanja o skorašnjem podizanju kamatnih stopa.

Pod pritiskom slabljenja fabričkih aktivnosti u SAD-u, dolarov indeks, koji meri kretanje dolara prema korpi šest najvažnijih svetskih valuta, spustio se s u sredu zabeležene najviše nivoe u zadnje tri nedelje od 96.255 bodova, i to za 0,36 odsto, na 95.672 boda.

“Svi samo čekaju sutrašnje podatke o zaposlenosti”, kratko je komentisao Craig Bishop, strateg pri RBC Wealth Managementu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Sve češća obmana potrošača prehrambenih proizvoda
Next Snažan rast poslovanja Bambija u prvih šest meseci

You might also like

Evropske berze: Dobri poslovni rezultati banaka podstakli evropske berze

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija porasle, najviše u bankarskom sektoru, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko banaka.

Bitcoin stabilan oko 455 dolara

Cena bitconina protekle nedelje se, uz skroman obim trgovanja, kretala između 450$ i 460 dolara. Digitalna valuta je najviši nivo dostigla u ponedeljak kada je vredela 464,21 dolara, da bi

Azijske berze porasle, cene nafte pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, najviše u tehnološkom sektoru, dok su cene nafte skliznule s najviših nivoa u tri i po godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply