Predsednik EK odgovorio na pismo Vučića: I članice EU i kandidati da poštuju obaveze

Predsednik EK odgovorio na pismo Vučića: I članice EU i kandidati da poštuju obaveze

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić potvrdila je za Tanjug da je predsednik EK Žan KLod Junker (Jean-Claude Juncker) odgovorio na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića i da je u pismu izrazio zabrinutost povodom najnovijeg razvoja situacije u odnosima između Srbije i Hrvatske.

On je u pismu pozvao na povratak konkstruktivnom bilateralnom angažovanju.

Kako navodi Kocijačič, Junker je u pismu naglasio da su dobri susedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijlani kandidati, ali i isto tako i sve države-članice Unije u regionu.

Ti principi su obaveza za čitav region, naglasio je Junker.

EU očekuje da sve relevantne države nastave da poštuju te obaveze.

Kako je naglasio Junker, EK je u okviru svojih nadležnosti uvek bila snažno posvećena obezbeđivanju poštovanja prema žrtvama i sećanja na počinjene ratne zločine u Evropi.

Zakonodavstvo EU smatra krivičnim delima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno podsticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijalizovanje zločina genocida, zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina).

Prema zakonodavstvu EU, države članice EU su dužne da osiguraju da ti zločini budu kažnjivi dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se ponašaju u skladu sa tim zakonom.

Kako je istakao predsednik EK, dug put ka pomirenju između naroda zahteva zajedničke i iskrene napore svih strana i na svim nivoima kako bi se priznali činovi nepravde iz prošlosti bez predrasuda i zajedno prevazišli, pripremajući tako teren za zajedničku budućnost zasnovanu na saradnji.

Sva otvorena pitanja moraju se rešavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje.

U interesu je celog regiona da se vrati takvom duhu i diskursu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić početkom meseca uputio je pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu, u kojem je ukazao na situaciju u regionu i neophodnost ocuvanja mira i politicke stabilnosti, kao i na “ogoljenu antisrpsku politiku” koja se vodi, pre svega, u Hrvatskoj.

Izvor:Tanjug
Previous Gujaničić: Da bi Beogradska berza zaživela potreban je podsticaj države
Next John Hardy: Razgovor o povećanju stope nije dovoljan da bi se održao jak dolar  

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evro oslabio 1 odsto prema dolaru za nedelju dana

Vrednost evra pala je protekle nedelje na međunarodnim tržištima valuta nakon odluke Evropske centralne banke da produži svoj program podsticajnih mera.

Društvo 0 Comments

Turska vlada blokirala društvene medije posle napada na aerodromu

Neposredno nakon smrtonosnih napada na Ataturk aerodromu u Istanbulu, kada je umrlo nekoliko desetina ljudi i ranjeno još više, počeli su da kruže izveštaji da je Turska vlada blokirala društvene

Tema dana 0 Comments

Prodaja državnih obveznica u vrednosti 25 milijardi dinara

Uprava za javni dug Srbije pronudiće danas na prodaju dvogodišnje državne obveznice u vrednosti 25 milijardi dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply