Oštre reakcije levičarskih vlada u Latinskoj Americi na smenu Dilme Rusef

Oštre reakcije levičarskih vlada u Latinskoj Americi na smenu Dilme Rusef

Venecuela je povukla svog ambasadora iz Brazila i zamrzla odnose sa svojim južnim susedom reagujući na smenu predsednice Dilme Rusef (Dilma Rousseff).

Levičarske vlade Ekvadora i Bolivije takođe su povukle svoje najviše diplomate, prenosi AFP.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea nazvao je rezultat glasanja u brazilskom senatu “izgovorom za zloupotrebu i izdaju”.

Ministarstvo spoljnih poslova Venecuele osudilo je opoziv Rusefove, nazvavši ga “parlamentarnim pučem”, prenosi AFP.

U saopštenju ministarstva se navodi da je Venecuela odlučila da zamrzne političke i diplomatske odnose sa vladom Brazila koja je nastala na osnovu takvog “parlamentarnog puča”.

Brazilski Senat smenio je u sredu sa položaja levičarsku predsednicu države Dilmu Rusef zbog kršenja budžetskih zakona, čime je okončana procedura opoziva koja je polarizovala ovu latinoameričku zemlju i paralisala njenu politiku u proteklih devet meseci, javile su agencije.

Senatori su juče, posle višednevne rasprave, glasali sa 61 glasom prema 20 za opoziv Rusefove zbog nezakonitog korišćenja novca iz državnih banaka kako bi podstakla javne rashode, prenosi Reuters.

Dosadašnji konzervativni potpredsednik Brazila Mišel Temer (Michel Temer), koji je upravljao zemljom otkako je Rusef suspendovana u maju, položio je zakletvu kako bi, u svojstvu predsednika, završio njen mandat do 2018. godine.

Izvor:Tanjug
Previous Dinar u stagnaciji, kurs 123,15 dinara za evro
Next Konsolidovani prihodi Jedinstva u pola godine skočili 52%

You might also like

Geopolitika

Severna Koreja opet lansirala balističke rakete

Severna Koreja ispalila je danas nekoliko projektila kratkog dometa u more sa svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

Kompanije

Iran privremeno zabranio kompanijama prevoz nafte iz Iračkog Kurdistana

Uprkos tvrdnjama da će ostati „večni prijatelji Kurda“ Iran je navodno privremeno zabranio svojim kompanijama prevoz naftnih derivata iz Iračkog Kurdistana.

Geopolitika

Granatiran konzulat Poljske u Ukrajini, Poljaci upiru prstom u “treću” stranu

Na konzulat Poljske u Lucku na zapadu Ukrajine noćas je ispaljena granata u trenutku kada je u zgradi bilo samo obezbeđenje, a poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Ukrajine