Nikolić i Vučić nisu podržali referendum u Republici Srpskoj

Nikolić i Vučić nisu podržali referendum u Republici Srpskoj

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu danas podržali najavljeni referendum u Republici Srpskoj, ali “ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova” povodom njegovog održavanja, saopšteno je danas nakon sastanka sa političkim predstavnicima RS u Beogradu.

U zajedničkom saopštenju Nikolića i Vučića posle sastanka navodi da se će Srbija, bez obzira na odredjene razlike u viđenjima situacije u regionu uvek podržati srpski narod, građane RS i njene institucije.

“Nikolić i Vučić nisu pružili podršku ali ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS povodom održavanja najavljenog referenduma”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je osnovna tema razgovora bila očuvanje stabilnosti i mira u regionu i da su Nikolić i Vučić istakli da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta RS.

Predsednik i premijer osudili su, kako se dodaje, organizovane napade koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Srbije i srpskog naroda, kao i kako se navodi, “licemerno ćutanje i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od značajnog dela međunarodne zajednice”.

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike, 9. januaru, i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Referendum o Danu RS najavljen je za 25. septembar.

Izvor:Beta
Previous Funta porasla nakon snažnih podataka iz britanskog proizvodnog sektora, evro blago ojačao prema dolaru
Next Dinar oslabio 0,1 odsto prema evru, NBS intervenisala kupovinom 15 miliona evra

You might also like

Kompanije 0 Comments

Deset kompanija zainteresovano za Galeniku

Deset kompanija podnelo je zahtev za otkup tenderske dokumentacije za privatizaciju Galenike, a osam je već uplatilo 250.000 RSD za otkup.

Politika 0 Comments

Hrvatska odblokirala poglavlje 26 Srbiji

Hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir saopštio je da je Hrvatska odblokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Najvažnije vesti 0 Comments

Joseph Stiglitz: Projekat jedinstvene valute u Evropi nije uspeo

Jedinstvena evropska valuta je politički projekat, a sledeći korak je bio međusobno približavanje evropskih zemalja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply