MMF usvojio četvrtu i petu reviziju aranžmana sa Srbijom

MMF usvojio četvrtu i petu reviziju aranžmana sa Srbijom

Bord izvršnih direktora MMF-a zaključio je kombinovanu četvrtu i petu reviziju stend baj aranžmana koji ta institucija ima sa Srbijom, uz poruku da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja.

Zamenik direktora MMF Tao Zeng objasnio je da su do dobrih rezultata doveli napori da se osnaže javne finansije, unaprede strukturne reforme i da se poveća poverenje investitora.

On je, međutim, naveo da pojedine slabosti i dalje ostaju, poput visokog nivoa javnog duga i izazova vezano za dugotrajne strukturne reforme u neizvesnom spoljnom okruženju.

Zeng ističe, a MMF prenosi, da je zato ključna puna implementacija mera predviđenih programom, jer će se tako ojačati temelji za zdrav i sveobuhvatan rast, i stabilizovati javni dug.

Bolji fiskalni rezultati, primetio je, nastavili su da se nižu i u 2016. podržani jačom prihodnom stranom i čvrstom kontrolom troškova.

“Izazov je da se održi fiskalno prilagođavanje i da se javni dug preusmeri na silaznu putanju”, rekao je Zeng.

Završetak prve faze racionalizacije javnog sektora pomoći će da se održi nivo izdataka za plate u 2016. godini, rekao je on, a dalja optimizacija će biti vođena dubinskim funkcionalnim analizama.

Dok je izvršenje kapitalnih izdataka ove godine poboljšano, mere su potrebne kako bi se poboljšale procene projekata, studije izvodljivosti i analize rizika, i uspostavio jedan “cevovod” za projekte javnih investicija u budžetu.

Govoreći o monetarnoj politici, on je naveo da je oprezna monetarna politika prikladna s obzirom na snažnu fiskalnu konsolidaciju i nisku inflaciju.

“Narodna banka nastavlja posvećenost režimu targetiranja inflacije i flaksibilnog kursa, što je dobrodošlo”, rekao je on.

Pozitivni momentum u finansijskom sektoru mora da se održi i time što će biti potpuno implementirana strategija za rešavanje nenaplativih kredita, navedeno je u saopštenju.

Dodatno, ključno je da se implementira reformska agenda kod državnih finansijskih institucija kako bi se smanjile finansijske slabosti i fiskalni rizici.

“Odlučna implementacija identifikovanih strukturnih reformi je esencijalna za smanjenje fiskalnih rizika i podršku konkurentnosti i rasta. Dok je blo progresa, s jedne strane, puna implementacija kada je reč o restrukturiranju javnih predizeća i ostvarenje planova je neophodno sprovesti, kako bi se izbeglo povećanje fiskalnih rizika i kako bi se postigli ciljevi programa”, rekao je on.

Stend baj aranžman vredan oko 1,2 milijarde evra Srbija je sa MMF-om zaključila u februaru 2015. godine, i od tada su se vlasti izjašnjavale da je to aranžman iz predostrožnosti, te da ne žele da povlače taj novac.

Novac, koji Srbija ne povlači i ne troši, postaje raspoloživ u tranšama nakon uspešno završenih revizija. Nakon dve kombinovane revizije Srbiji će biti oslobođeno 608,01 miliona specijalnih prava vučenja, što je oko 761,6 miliona evra.

Izvor:Tanjug
Previous Novi Zeland muči manjak stručnjaka iz oblasti hortikulture
Next Gujaničić: Da bi Beogradska berza zaživela potreban je podsticaj države

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Tigar Tyres otvorio savremeni pogon, posao za još 500 radnika

Kompanija Tigar Tyres u Pirotu, deo francuske i svetske gumarske imperije Mishelin otvorila je najsavremeniji pogon valjare.

Najvažnije vesti 0 Comments

Obustavljena plovidba Dunavom i Savom zbog leda

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije proglasilo je danas obustavu plovidbe na Dunavu, od Bezdana do Prahova zbog leda, izjavio je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Najvažnije vesti 0 Comments

Ko je u Srbiji ispoštovao akcionare, a ko prekršio njihova prava

Uprkos rekordnoj isplati dividendi, prava manjinskih akcionara u Srbiji su na nedopustivo niskom nivou, piše Nenad Gujaničić iz Wisebrokera.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply