John Hardy: Razgovor o povećanju stope nije dovoljan da bi se održao jak dolar   

John Hardy: Razgovor o povećanju stope nije dovoljan da bi se održao jak dolar  

Ako je razgovor o skorašnjem rastu stope jedini pokretač koji utiče na snagu američkog dolara mogli bismo da očekujemo da ova snaga ubrzo propadne, piše u komentaru za Gdeinvestirati direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo banci John Hardy.

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

Američki dolar privukao je pažnju i doživeo snažan skok tokom trgovanja krajem prošle nedelje, nakon što se predsednica američkih Federalnih rezervi Jelen obratila prisutnima na konferenciji Fed-a u Džekson Holu u državi Vajoming. Ovaj potez na tržištu je zapravo bio značajniji nego što je bio opravdan bilo čim što je predsednica Jelen rekla tokom svog obraćanja. Iznenađujuće je što se Jelen odlučila da rizikuje i svoj govor započne brojnim komentarima o trenutnoj situaciji u američkoj privredi i verovatnoći daljih povećanja kamatnih stopa, usred očekivanja da njen govor nazvan „Izgradnja otpornih okvira monetarne politike u budućnosti“ bude usredsređen samo na stav oko dugoročne politike Fed-a. Kada je govor izašao u javnost, američki dolar je u prvi mah ojačao zbog naslova koji su zvučali agresivno, nakon čega je ponovo oslabio jer su komentari predsednice Jelen bili manje prodorni od onoga na šta su naslovi ukazivali i nijedan bitan zaključak nije mogao da se izvede iz ove diskusije o planiranoj dugoročnoj politici. Kasnije je dolar ipak ponovo snažno ojačao i završio dan i nedelju sa najvišim nivoom u skoro dve nedelje. Velike zasluge za ovaj potez se moraju pripisati potpredsedniku Fed-a Stenliju Fišeru (Stanley Fischer) koji je u svom intervjuu u petak istakao da primedbe koje je Jelen iznela ukazuju na čak dva povećanje kamatne stope ove godine ukoliko predstojeći američki ekonomski podaci budu dovoljno snažni.

Foto:www.traders-only.com

Foto:www.traders-only.com

Ako je razgovor o skorašnjem rastu stope jedini pokretač koji utiče na snagu američkog dolara mogli bismo da očekujemo da ova snaga ubrzo propadne. Uostalom, najveći deo obraćanja predsednice Jelen sadrži dosta komentara koje su nedavno iznele njene kolege, predstavnici Fed-a. Jelen je posebno istakla da je veliki broj faktora pogurao tzv. „neutralnu stopu“ monetarne politike Fed-a ka nuli, ukazujući da bi maksimalna stopa za ciklus mogla biti dosta manja nego što je bila u prošlim maksimalnim ciklusima. Dakle, bilo kakva agresivnost Fed-a je neminovna u kratkoročnim varijetetima samo zbog toga što Fed ne vidi opasnost od pregrevanja ekonomije ili neprijatnih skokova inflacije. A ironija leži u tome da Fed-ovo kreiranje politike doprinosi  otporu ekonomskog rasta,a naročito utiče na nisku produktivnost. Niske i nulte stope ne dozvoljavaju da se loši dugovi uklone i poguraju neproduktivne učesnike u bankrot gde im je i mesto. Takođe, bilo je zamorno primetiti da je Jelen iskazala uverenje da će vođenje napred, kao i kvantitativno popuštanje – sa eventualno proširenim odobrenjem kupovine sredstava  – biti najbolji alat za odgovor na buduća ekonomska usporavanja. Ovaj govor u Džekson Holu bio je odlična prilika da Fed da prizna neuspehe svoje politike, a Jelen skoro u potpunosti nije to uradila, i loše je odigrala svoju ulogu ka onome što će najverovatnije biti najvažniji pokretač politike od sada: fiskalni stimulans.

berza2Ako je tržište počelo da kupuje američke dolare i prodaje rizična sredstva zbog kratkoročne agresivnosti Fed-a, trebalo bi potražiti potez za promenu ove nedelje ukoliko američki podaci krajem nedelje budu slab ii čak iako ne budu na nivou meseca. Možda je reakcija na obraćanje Jelen nešto potpuno drugo i prekrivena besmislenom fiksacijom na to da li će i kada će se desiti dva povećanja kamatne stope od strane Fed-a. Skok američke valute i pad rizične aktive bi mogao da se dešava zbog iscrpljenosti dugogodišnjim trgovanjem u „potrazi za prinosom“ koje je pokretalo tržište još od zastrašujućeg kolapsa ranije ove godine, onog koji je doveo do akcija centralnih banaka – Evropske centralne banke, Centralne banke Japana i Banke Engleske/Bregzita obaranja prinosa nemačkih desetogodišnjih obveznicaza 7 baznih poena i odvelo očajne tragače za prinosom ka deonicama i na taj način dovelo do najviših vrednosti berzanskih indeksa u SAD. Ako se to upravo sada dešava mogli bismo od sada da doživimo dugi pad na tržištima sredstava i strmoglavi i održiv rast američkog dolara, posebno protiv najrizičnijih tržišta u razvoju i valuta razvijenih tržišta. Drugačije rečeno, reakcija bi mogla da ukaže na to da centralne banke gube ono malo magije koja im je preostala.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Predsednik EK odgovorio na pismo Vučića: I članice EU i kandidati da poštuju obaveze
Next Dinar u stagnaciji, kurs 123,15 dinara za evro

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Evropske zemlje najveći investitori u SAD

Evropske države vodeći su strani investitori u SAD, a zanimljivo je da Kina nije ni među prvih 10 zemalja.  

Najvažnije vesti 2 Comments

Lekare uskoro očekuje ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je da će u narednim danima biti potpisan ugovor o osiguranju lekara od profesionalne odgovornosti.

Kompanije 0 Comments

Uprava Energoprojekta i zvanično odbacila ponudu za preuzimanje

Uprava Energoprojekt holdinga (ENHL), u zvanično objavljenom mišljenju u vezi sa preuzimanjem kompanije, jednoglasno nije podržala ponudu za preuzimanje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply