“IT Girls Hackathon”: Žene programiraju 3. septembra u Beogradu

“IT Girls Hackathon”: Žene programiraju 3. septembra u Beogradu

Takmičenje u programiranju namenjeno ženama, “IT Girls Hackathon”, biće održano 3. septembra u Beogradu. 

Na takmičenju će učestvovati žene koje imaju ideju za aplikaciju i osnovno poznavanje programskih jezika kojima bi se služile u radu, a cilj takmičenja je razviti prototip softverskog rešenja koje bi imalo primenu u obrazovanju.

– Hakaton je jedinstven oblik takmičenja koji ima zadatak, ne samo da te kao učesnika motiviše da pobediš, već pre svega da te inspiriše da i nakon njega nastaviš da se razvijaš kao softverski inženjer. U ovom konkretnom slučaju, ta inspiracija je usmerena ka ženama programerima odnosno budućim programerima, a osnovna ideja takmičenja je da podrškom njihovim bavljenjem softverskim inženjeringom ukažemo na važnost heterogenih timova, za uspeh jednog projekta. Bolja komunikacija, drugačiji ugao gledanja na određeni problem i veća produktivnost, samo su neke od dokazanih prednosti rada u timu sastavljenom od pripadnika oba pola – objašnjava Catherine Simon, jedna od članica žirija i predstavnik švajcarske softverske agencije Namics, koja zajedno sa softverskom zajednicom iz Srbije, “IT Girls”, organizuje takmičenje.

foto: rtcg.me

foto: rtcg.me

Takmičenje je koncipirano na način da učesnice nakon podele u timove od po 4 člana, imaju na raspolaganju osam sati rada kako bi razvile prototip softverskog rešenja. U pogledu upotrebe programskih rešenja učesnice neće imati nikakvih ograničenja, a svaki tim će dobiti i svog mentora, inženjerku švajcarskog Namicsa, koja će ih savetovati i pomagati im u radu.

Zadatak takmičarki biće da osmisle rešenje upotrebljivo u obrazovanju, a precizniji opis zadatka, učesnice će dobiti dva dana pred početak takmičenja. Odluku o pobedniku žiri će doneti prvenstveno na osnovu dva kriterijuma, originalnosti i primenjivosti aplikacije.

– Ocenjivaće se funkcionalnost, lakoća korišćenja i dizajn aplikacije, ali pre svega originalnost rešenja i jednostavnost njegove primene. Rešenje mora biti funkcionalni prototip, koji bi zaista mogao biti primenjen u realnom okruženju, a nakon završetka takmičenja, on će i ostati u vlasništvu njegovih kreatora – ističe Nevena Sofranić, suosnivač veb portala IT Girls, jednog od organizatora takmičenja.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Mladen Šarčević: Prosvetarima veće plate od oktobra
Next Wall Street: S&P 500 završio mesec s minusom

You might also like

Karijera 0 Comments

Žene telohranitelji traženije od muških kolega i često više plaćene

Žene telohranitelji su zbog svoje nevidljive pristnosti, elegancije i preciznosti sve više popularne u okruženju milijardera, kao lična zaštita ali i statusni simbol.

Karijera 0 Comments

Deset gradova u SAD-u koji nude nadprosečnu platu

Ukoliko u 2017. godini planirate pronaći dobro plaćen posao u Sjedinjenim Američkim Državama, počnite da tražite u Teksasu ili Koloradu.

Karijera 0 Comments

Digitalni radnici u Srbiji medju top 20

Srbija je u top dvadeset po broju digitalnih radnika u svetu, pokazuje istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply