Funta porasla nakon snažnih podataka iz britanskog proizvodnog sektora, evro blago ojačao prema dolaru

Funta porasla nakon snažnih podataka iz britanskog proizvodnog sektora, evro blago ojačao prema dolaru

Vrednost funte u četvrtak je naglo porasla nakon što su najnoviji podaci ukazali na snažan oporavak britanskog proizvodnog sektora u avgustu.

Prema američkom dolaru funta je u jednom trenutku bila u plusu više od 1 odsto, na 1,3267$, da bi kasnije oslabila na 1,3254 dolara, što je 0,88 odsto viša cena u odnosu na prethodno trgovanje.

U odnosu na evropsku valutu, britanska je ojačala 1,13 odsto, i trguje se za 1,1905 evra.

I evro je ojačao prema američkom dolaru, blagih 0,08 odsto, na 1,1167 dolara.

Indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) koji izrađuje kompanija Markit/CIPS porastao je, sa julskih 48,53 poena, na 53,3 poena u avgustu, što je najveći mesečni rast u 25 godina.

Vrednost indeksa iznad 50 poena ukazuje na rast proizvodnje.

“Podaci PMI iz avgusta ukazuju na snažan skok u proizvodnom sektoru Velike Britanije, za razliku od pada i krize koja je usledila nakon referenduma o članstvu u EU”, kaže Rob Dobson, ekonomista u “IHS Markit” i dodaje da je britansko tržište zabeležilo primetan oporavak, dok je nedavna deprecijacija funte uslovila veliki priliv novih investicija iz SAD, EU, Skandinavije, Bliskog istoka i Azije.

Rast dolara na međunarodnim tržištima u četvrtak je usporio pred sutrašnje objavljivanje izveštaja o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, koji je ključan za ocenu “zdravlja” vodeće svetske privrede i predviđanja vremenskog okvira u kojem bi kamatne stope mogle biti povećane.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Nastavljen rast akcija
Next Nikolić i Vučić nisu podržali referendum u Republici Srpskoj

You might also like

Berza

Beogradska berza: Pad tržišta, NIS na višegodišnjem minimumu

Izuzetno nizak obim investicione aktivnosti i pad tržišta obeležili su prvi trgovački danu nedelji. Ukupan promet u trgovanju iznosio je tek 4 miliona RSD (32,9 hiljada EUR), dok je indeks

Berza

Evropske berze: Ulagači oprezni na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno, kao i na azijskim berzama, dok se čeka početak sezone objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija.

Berza

Beogradska berza: Dinarske obveznice i dalje u fokusu, rast indeksa

Solidan promet obeležio je današnji trgovački dan, ponovo zahvaljujući trgovanju dužničkim hartijama. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 193,6 miliona RSD (1,6 miliona EUR), dok je indeks Belex15 skočio 0,4%