Zbog dugova daju ugalj u bescenje

Zbog dugova daju ugalj u bescenje

Dok poslednji rudar u “Resavici” ne prihvati dogovor za isplatu smenskog rada sa Ministarstvom energetike, rudniku izvršitelji plene imovinu, ali i sirovine.

Rukovodstvo rudnika žali se da izvršitelji prodaju gvožđe i ugalj po cenama koje su drastično niže od tržišnih, a idu i do svega 30 odsto realne cene. Tako, potrebno je da se zapleni tri puta više uglja da bi se isplatili troškovi poverilaca, pišu Večernje novosti.

Do sada je 2.196 od 4.100 zaposlenih u rudnicima “Resavice” potpisalo dogovor sa nadležnima za smenski rad, za koji im država duguje već devet godina. Ipak, kako još 1.471 radnik, koji je od suda dobio presudu za ovaj dug, ima pravo da se uz pomoć izvršitelja – namiri.

“Račun nam je zaštićen, pa novac za prinudnu naplatu ne može da se skida na taj način”, kaže direktor “Resavice” Svetan Dželatović.

“Ipak, izvršitelji imaju pravo da nam oduzimaju imovinu i sirovine i prodaju ih. Imamo veliki problem jer se ugalj prodaje za 60 odsto realne vrednosti, a nekad cena padne čak na 30 odsto, pa ćemo morati da damo tri puta više uglja na dugove. Do sada smo već dali 1.000 tona gvožđa i oko 2.000 tona uglja”, dodaje on.

foto: novaekonomija.rs

foto: novaekonomija.rs

Tako se, umesto po ceni od 4.800 dinara po toni, sitan nekvalitetni ugalj prodaje za svega 1.400 dinara za jednu tonu, tvrdi Dželatović.

Ovo potvrđuju i u Komori izvršitelja, gde objašnjavaju da se sve što izvršitelji zaplene prodaje na javnoj aukciji, prema unapred utvrđenim pravilima.

“Na prvoj aukciji roba se prodaje po ceni koja je 60 odsto od procenjene vrednosti”, saznaju “Novosti” u Komori.

“Ukoliko se ne javi niko od zainteresovanih, cena se spušta na 30 odsto. Dešava se i da se kupci dogovore i da u prvom krugu namerno niko ne kupi. Onda se u drugom nadmeću i najčešće se roba proda po ceni koja je 40 do 50 odsto od procenjene”, dodaju.

U Komori objašnjavaju i da poverioci u svakom trenutku mogu da odustanu od prinudne naplate, ali da moraju da plate troškove izvršitelja.

Izvor: VečernjeNovosti
Previous Zapadne sile traže uvođenje sankcija Damasku
Next Aerodrom Nikola Tesla se širi, nova pista u planu

You might also like

Prehrambena industrija 0 Comments

Unilever za 6 milijardi funti prodaje deo svojih prehrambenih brendova

Britansko-holandski proizvođač robe široke potrošnje Unilever priprema prodaju nekih svojih prehrambenih brendova, vrednu 6 milijardi funti (7,44 milijarde dolara), izvestili su britanski mediji u subotu.

Banke i finansije 0 Comments

Halkbank ostvario dobit u prvom kvartalu od 208 miliona dinara

Halkbank, koji posluje pod kontrolom istoimene turske banke, zabeležio je u prvom tromesečju ove godine bruto dobit od 208,5 miliona dinara u odnosu na minus od 71,9 miliona dinara registrovan

Kompanije 0 Comments

Srbija: Šijemo Pradu, a nosimo plastiku

Iako se u Srbiji pravi obuća za svetski poznate kuće, ali više trošimo na uvoz nego što prodamo strancima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply