Tim Cook: Nama kazna, Evropi otkazi

Tim Cook: Nama kazna, Evropi otkazi

Šef kompanije Apple Tim Cook napisao je, nakon što je izrečena najveća poreska kazna ikad, pismo korisnicima u kom poručuje da odlukom EK stradati radna mesta.

“Pre 36 godina, mnogo pre predstavljanja iPhone-a, iPod-a i Mac-a, Steve Jobs pokrenuo je prve Appleove poslove u Evropi. U to vreme, kompanija je znala da će zbog kupaca u Evropi, morati tu da napravi bazu. U oktobru 1980. godine, Apple je otvorio fabriku u Korku, Irskoj sa 60 radnika “, počinje svoje pismo izvršni direktor Apple, Tim Cook.

Cook dalje piše da je Kork u to vreme patio od visoke nezaposlenosti i ekstremno niskih investicija. Danas, Apple zapošljava oko 6.000 ljudi širom Irske, a veliki deo, uključujući i neke od prvih radnika još uvek se nalaze u Korku.

Appleov uspeh, nastavlja Cook pomogao je da se stvori i održi 1,5 miliona radnih mesta širom Evrope – one u Appleu, kao i one u kompanijama koje sarađuju sa Appleom.

“Kako je naš posao rastao godinama, postali smo najveći poreski obveznik u Irskoj, najveći poreski obveznik u SAD, i najveći poreski obveznik u svetu. Dobili smo uputstva od irskih poreskih vlasti o tome kako da poslujemo u skladu sa irskim poreskim zakonom – iste savete koje na raspolaganju imaju sve kompanije koje posluju tamo. U Irskoj i svakoj drugoj kompaniji gde radimo, Apple poštuje zakon i plaća poreze koje duguje”, piše Cook.

foto: briansolis.com

foto: briansolis.com

Šef Applea kaže kako “Evropska komisija pokušava ponovo da napiše Appleovu istoriju istoriju u Evropi, ignorišući irske poreske zakone”. Tvrde kako kazna nema uporište u činjenicama i zakonu i kako nikad nisu tražili niti dobili posebne ponude.

“Sada se nalazimo u neobičnoj poziciji – naređeno nam je da retroaktivno platimo dodatne poreze vladi koja kaže da im ne dugujemo ništa više od onog što smo već platili”, kaže on i dodaje da su porezi za multinacionalne kompanije kompleksni, ali da je osnovno pravilo širom sveta da dobit preduzeća treba oporezovati u državi u kojoj je dobit napravljena.

Cook kaže da su i Apple i Irska i SAD saglasni oko tog principa.

“Gotovo sva naša istraživanje i razvoj odvijaju se u Kaliforniji, tako da se većina naše dobiti oporezuje u SAD. Evropske kompanije koje posluju u SAD oporezju prema istom principu. Ali, Komisija sada retroaktivno poziva na promenu tih pravila. Osim očigledne štete za Apple, veća šteta ovog rešenja biće efekat koji će ovo pravilo ostaviti na investicije i stvaranje poslova u Evropi. Prema Komisiji, svaka država u Irskoj i širom Evrope je odjednom u riziku da bude podvrgnuta porezima i zakonima koji nisu nikad postojali”, piše Cook.

Kaže kako Apple već dugo podržava međunarodnu poresku reformu i da želi da bude jednostavnija i jasnija. Ti zakoni, kaže, ne bi trebalo da deluju retroaktivno.

“Verujemo da će činjenice i pravna načela na kojima se zasniva EU na kraju prevladati”.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Srbija: U prvih šest meseci povećan izvoz i uvoz u odnosu na 2015.
Next CIM group kupuje Tribune tower u Čikagu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Banini u martu na prodaji, zainteresovano više kupaca

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je odluku da se imovina fabrike konditorskih proizvoda “Banini” iz Kikinde 23. marta ponudi na prodaju po početnoj ceni od 15 miliona evra.

Kompanije 0 Comments

Ryanair spreman da preuzme tržište kompanije Alitalia

Irski niskobudžetni avioprevoznik Ryanair spreman je da preseli 30 aviona u Italiju kako bi u slučaju propasti ili restrukturiranja posrnule kompanije Alitalia nadoknadio izgubljene kapacitete ali nije zainteresovan za preuzimnje italijanskog

Kompanije 0 Comments

Efektiva: Banke znale moguće rizike zaduživanja u švajcarskom franku

MMF je 2007. upozorio centralne banke zemalja istočne Evrope, kao i banke koje posluju u tim zemljama, na moguće rizike od zaduživanja u švajcarskom franku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply