Numizmatika, skup i isplativ hobi

Numizmatika, skup i isplativ hobi

Vrlo vrednim primercima novca i ordenja trguje se na okupljanjima numizmatičara u Beogradu, pa tako desetak novčanica iz doba Kraljevina Srbije i Jugoslavije sada vredi i više od 10.000 evra.

U prostoriji nalik velikoj učionici, na školskim klupama nalazi se sve što nude numizmatičari i drugi namernici: stari novac, novčanice, ordenje, medalje, plakete kao i vrednosni i istorijski papiri, a izloženo je svakog utorka na sastancima Srpskog numizmatičkog društva (SND) u sali Kluba gluvih u Beogradu.

Na ovim mini-sajmovima, kako tvrdi Zoran Ilić, predsednik SND, redovno se okupi barem 150 numizmatičara iz Srbije i inostranstva. Jer, od oko 600 članova SND, oko trećina su stranci, najviše iz Nemačke, Rusije, Italije, Slovenije, Grčke i Bugarske.

– Srbija je vrlo interesantna kolekcionarima iz sveta jer je na raskrsnici različitih kultura. To znači da se ovde mogu naći vrlo interesantan novac i novčanice od antike do naših dana. Ali, većina stranih numizmatičara ovde dolazi zbog dinara, od vremena Kneževine Srbije do današnjih. Mnogima će zvučati neverovatno, ali mi imamo vrlo lepe novčanice, lepih boja i likovnih rešenja koja su radili i neki od naših najpoznatijih slikara, poput Paje Jovanovića – objašnjava Ilić.

Barem 10 naših novčanica iz doba Kraljevina Srbije i Jugoslavije, tvrdi naš sagovornik, sada vrede po 10.000 evra.

– Jedna od takvih je novčanica od 100 dinara Kraljevine Srbije iz 1884. godine. U Srbiji, koliko nam je poznato, imaju samo tri takve novčanice. Jedna od njih, pre deceniju, kupljena je u Švedskoj za 8.000 evra. U ovoj “kolekciji” novčanica koje su među numizmatičarima vrlo cenjene je i 10 dinara iz 1885. godine, 20 dinara u srebru iz 1905. godine kao i 1.000 dinara iz 1919. godine – otkriva Ilić i naglašava da je na ovoj skupocenoj listi i komplet od pet novčanica Kneževine Srbije iz 1876. godine.

numizmatika, sajam

Saznajemo da sve “vrvi” i kada je reč o kovanom novcu, jer neki primerci vrede od stotinak do nekoliko hiljada evra. U tom “klubu” su pet dinara iz 1879. godine i četiri dukata u srebru iz 1926. Dukat sa likom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, kovan 1934, sadrži tri i po grama zlata, i košta mnogo. Ali, ne zbog zlata nego zato što ih je pre ubistva kralja otkovano samo dve hiljade.

– Posebna priča je pet kovanih dinara iz 1904. godine, jer im jedna greška drastično podiže cenu. Ko ima tu petodinarku, kovanu povodom veka Prvog srpskog ustanka na kojoj piše “Bog čuva Srbiju”, može da je proda za stotinak evra. Ali, onome ko donese onu sa greškom iz kovnice, na kojoj je napisano “Bog Srbiju čuva”, svaki numizmatičar će platiti najmanje 5.000 evra – priča naš sagovornik i objašnjava da je svaka greška na novcu i novčanicama posebna priča jer drastično povećava pažnju kolekcionara i vrednost primerka.

Po Ilićevim rečima, vrednost svakog numizmatičkog primerka određuje više činilaca. Ali, što je očuvaniji i ređi, pa još ako ima neku specifičnu grešku, to više vredi.

– Vrednost numizmatičkih predmeta određuje jedino Komisija za procenu SND, mada nam je želja da joj se pridruže još Narodna banka i Narodni muzej. Jer, numizmatičari su čuvari istorijskog dobra nacije budući da se iz vrednosti koje imaju može mnogo otkriti i saznati. Zato je i svaki dobar numizmatičar, vrhunski poznavalac istorije i ekonomije jedne zemlje – priča Zoran Ilić i poručuje da se i najuporniji srpski numizmatičari teško nose sa trgovcima starim novcem i novčanicama iz sveta koji dolaze u Srbiju i kupuju vredne i lepe primerke, a potom ih na aukcijama širom sveta prodaju mnogo, mnogo skuplje.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Evropske berze INTRADAY: Akcije na novim najvišim nivoima
Next Srbija: U prvih šest meseci povećan izvoz i uvoz u odnosu na 2015.

You might also like

Društvo 0 Comments

Srbija: Prosečna plata u februaru 44.450 dinara

Prosečna neto plata isplaćena u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 44.450 dinara, i realno je veća za 10 odsto a nominalno za 9,9 procenata u odnosu na januarsku,

Društvo 0 Comments

Siniša Mali: U septembru će se znati koliko će biti povećanje plata i penzija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbiju očekuju teški razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o povećanju plata javnom sektoru i penzija i da će se u septembru

Politika 0 Comments

Azerbejdžan: Zatvor za klevetanje predsednika na internetu

Parlament Azarbejdžana usvojio je amandmane na zakon kojima se klevetanje predsednika na internetu smatra krivičnim delom kažnjivim zatvorom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply