Da li će se retroaktivno primenjivati zakon o poreklu imovine?

Da li će se retroaktivno primenjivati zakon o poreklu imovine?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio usvajanje ovog antikorupcijskog zakona do kraja godine, nakon decenije i po odlaganja.

Od najave Nikole Selakovića, bivšeg ministra pravde, datog u prethodnoj vladi, da će koncept zakona o poreklu imovine biti predstavljen do kraja 2015. godine, došlo se samo do novih obećanja.

Ovoga puta u svom ekspozeu usvajanje ovog važnog zakona, najavio je Aleksandar Vučić, premijer Srbije, istakavši da će biti usvojen do kraja godine.

– Ne možete da imate prijavljenu platu od 50.000 ili 80.000 dinara, a da ste veliki gazda koji ima dva poršea ili dva velika mercedesa, ili 17 kuća i stanova, jer to od plate od 80.000 dinara ne može. Onda ćete morati da objasnite kako ste to stekli – rekao je Vučić.

Sva imovina takve osobe, za koju ne može da se dokaže poreklo, kako je stečena, biće oporezovana naročitom poreskom stopom, a po završetku poreskog upravnog postupka u kome će se naći, neće biti isključeno eventualno vođenje krivičnog postupka, objašnjeno je u ekspozeu.

Ništa ne bi bilo neobično što se rokovi za donošenje ovog antikorupcijskog zakona pomeraju, da ovo nije ni manje ni više nego 20. put kako se najavljuje njegovo donošenje. Prvi put je to bilo pre 15 godina, međutim, do danas nije bilo političke volje da zaživi. Oni zakoni koji su u međuvremenu doneti, pre svega Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, usvojen još 2002. godine predviđa unakrsnu procenu za utvrđivanje poreske osnovice.

To znači da ako neko stekne imovinu – kupi stan, kuću ili auto za više para nego što zaradi za godinu dana (od prethodne provere), ta razlika se oporezuje po stopi od 20 odsto. Posle godinu dana do primene, ovaj zakon više niko nije pominjao. Umesto toga, najavljivali su se novi i novi zakoni, koji su trebali da regulišu istu oblast, ali nisu, pa sada i zakon o poreklu imovine.

Utopija4

Hoće li se ovim, novim pravnim aktom, naplatiti sve što je protivzakonito stečeno i u proteklih 20 godina, ili retroaktivnost kod nas nije dozvoljena, budući da naplata pojedinih poreza zastareva posle pet, ili 10 godina.

Milica Bisić, poreski stručnjak, profesor javnih finansija na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) potvrđuje da je u proteklih 15 godina bilo više pokušaja prijavljivanja imovine i ispitivanja njenog porekla, ali da je svaki put to predstavljano kao akcija Poreske uprave, umesto da to bude uobičajen i svakodnevan posao nadležnih organa. Poenta ovog zakona treba da bude utvrđivanje porekla para i imovine. Dakle, koje su to radnje koje su dovele do enormnog bogaćenja pojedinaca, najčešće na način koji nijedna druga zemlja, ne bi tolerisala, kaže ona.

Istraživanja pokazuju da se u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji poreklo imovine dovodi u vezu sa pravom vlasništva. U Rusiji je poreklo imovine regulisano sa više akata i to iz oblasti bankarstva, igara na sreću i poreskog sistema. U Austriji i Italiji se poreklo imovine ispituje u smislu oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog dela. U Španiji i Švedskoj, poreklo imovine dokazuje se kroz pravo vlasništva i propise u vezi sa hipotekom, s tim, što se u Švedskoj ono dokazuje upisom nepokretnosti u registar imovine.

Izvor: Politika
Previous Bakar kao nafta, prekomerna ponuda ruši cenu
Next Beograd: Wizz Air u svoju bazu uvodi još jedan avion

You might also like

Zlato, bar nakratko, prekinulo negativni niz

Usporavanje rasta dolara i praznični dani pomogli su zlatu da, bar nakratko, prekine višenedeljni negativni niz.

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Nova rekordna cena kukuruza, pšenica pojeftinila

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 1.421 tona robe, što je skoro 18 odsto manji promet nego prethodne nedelje.

Umetnost 0 Comments

Obnova 33 kulturna dobara koštaće milijardu evra

U Italiji će biti obnovljena 33 kulturna dobra i taj poduhvat će koštati jednu milijardu evra izjavio je italijanski ministar kulture Dario Franceschini.

1 Comment

  1. Kum
    February 04, 10:59 Reply
    Zlocin ne zastareva.

Leave a Reply